Zelf stoofpeertjes maken voor een feestelijk kerstdiner

Stoofpeertjes hebben eigenlijk altijd op het menu van een feestelijk diner gestaan zolang als ik het mij kan herinneren. Zelf stoofpeertjes maken voor een feestelijk diner is iets wat mijn moeder altijd deed. Heerlijk als bijgerecht voor het kerstdiner. Zij gebruikte dan peren uit eigen tuin. Ik vermoed dat dat Conference peren waren. Zelf heb ik geen groene vingers of een grote tuin dus ik ga iedere herfst of najaar naar de groenteboer of de supermarkt en haal dan Gieser-Wildeman peren. Die zijn lekker stevig en dan is handig, want ze moeten even sudderen.

peren met rode wijn

Koud of warm bijgerecht

Een ander verschil is dat mijn moeder de stoofpeertjes als koud bijgerecht bij het hoofdgerecht serveerde (vlees, bij voorkeur wild). Ik serveer peertjes warm en als onderdeel van een toetje. Met vanilleijs en een kletskop-koekje is het erg lekker.Ook was ik eens bij iemand die partjes stoofpeer serveerde bij een kaasplankje. Dat was ook een geslaagde combinatie. Stoofpeertjes zijn dus multi-inzetbaar en daarom onmisbaar bij je feestelijke diner.

Maar goed, stoofpeertjes dus. Ellen heeft eerder al een heerlijk, suikervrij recept voor stoofpeertjes op MamaScrapelle gezet. Ideaal voor als je mensen krijgt die al dan niet om medische noodzaak suikervrij eten. En had ik al gezegd dat het heerlijk was? Het recept dat ik heb gemaakt is een combinatie van hoe mijn traditionele moeder vroeger stoofpeertjes maakte en wat ik er vervolgens nog aan heb veranderd. Een beetje van mezelf en een beetje van mama zal ik maar zeggen.

Wat heb je nodig om zelf stoofpeertjes te maken?

 • 1,5 kilo stoofperen
 • 250 ml rode bessensap
 • 250 ml rode port
 • 4 reepjes schil van een verse sinaasappel of 6 reepjes van een gedroogde schil
 • 5 kruidnagels
 • 2 á 3 laurierblaadjes
 • 3 el fijne kristalsuiker

Alternatieven voor de bessensap en port zijn rode wijn en rode druivensap. Voor de sinaappelschil kun je ook mandarijnschil of citroenschil gebruiken.

Verder heb je voor de bereiding van je stoofpeertjes een grote pan, maatbeker, een scherp aardappelschilmesjes en een kookwekker nodig.

zelf stoofpeertjes maken

Hoe maak je de stoofpeertjes?

 • Schil de peren met een scherp aardappelschilmesje. Het zijn harde rakkers dus even kracht zetten kan geen kwaad. Probeer het steeltje en de onderkant eraan te laten zitten. Maar als jij het handiger vind om dat niet te doen, doe je het niet
 • Zet de peren rechtop in je favoriete pan*. Zet nog niet het vuur onder de pan aan
 • Schenk de bessensap en de port erbij. Om ervoor te zorgen dat je peren gelijkmatig garen vul je met water tot de peren onderstaan.
 • Voeg de schil van de sinaasappel toe
 • Voeg de overige ingrediënten toe
 • Breng het geheel aan de kook. Een middelmatig vuur is voldoende
 • Zet het vuur laag zodrat het geheel kookt
 • Doe een deksel op de pan
 • Laat de peren ongeveer twee uur stoven

Wanneer de stoofpeertjes klaar zijn voor je diner kun je ze meteen, warm, opdienen. Je kunt ze ook af laten koelen. Het vocht kun je eventueel verder laten koken en als saus gebruiken voor over toetjes of een beetje door de jus doen voor bij het hoofdgerecht.

zelf stoofpeertjes maken peperkoekhuisje

Zoals te zien aan deze foto waren de stoofpeertjes onderdeel van een toetje bij het kerstdiner. Ik heb ze gezet rondom een (versierd) peperkoekenhuisje. Dat peperkoekenhuisje lag heel toevallig pal naast een ijsberg met slagroom. Het pad naar het huisje toe was geplaveid met plakjes arretjescake. Het was even plannen of ik alles op mijn schaal kreeg, maar het was een feestelijke afsluiter van het kerstdiner . Een succes bij jong en oud.

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.