Hertenstoofvlees, puree en gestoofde prei. Kerstdiner met vlees

Kerst met hertenstoofvlees? Ja, ik weet het. Sinterklaas is nog in het land. En toch ben ik al bezig met de voorbereidingen van het kerstdiner. Zal dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren denk ik. We maken er met de familie maar een soort van driving diner van. Met opa die dan iedere dag ergens anders gaat eten. Toch houd ik de traditie in ere door een diner te bedenken met vlees, vis en vega. Daarnaast probeer ik het simpel te houden zodat we wellicht niet samen eten, maar toch hetzelfde. Bij deze deel 1 van Kerst : diner met hertenstoofvlees, aardappel-knolselderijpuree en gestoofde prei. Maar, de gestoofde peertjes van Tanja zijn er vast ook heerlijk bij.

hertenstoofvlees

Hertenstoofvlees in rode wijn.

ingrediënten

hertenstoofvlees
  • 500 gram hertenstoofvlees
  • 1 glas rode wijn
  • 200 ml. wildfond of runderbouillon
  • teentje knoflook, heel fijn gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • blik gepelde tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 winterwortel, in kleine blokjes
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

hertenstoofvlees
  • Snijd eerst alle groenten, ui en knoflookteentje.
  • Doe vervolgens de olijfolie in een braadpan en zorg dat deze goed heet is.
  • Pas als de olie goed heet is braad je het hertenvlees kort aan. 1 á 2 minuten per kant.
  • Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe.
  • Laat dit tot slot ongeveer 2 uur zacht stoven.
  • Voeg eventueel naar smaak nog peper en zout toe aan het hertenstoofvlees.
hertenstoofvlees

Aardappel-knolselderijpuree

ingrediënten

puree knolselderij

Bereidingswijze

  • Doe eerst de knolselderij en de aardappelblokjes in een pan met water. De knolselderij en aardappelblokjes moeten onder water staan.
  • Laat dit vervolgens koken totdat de blokjes gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Daarna giet je het water af.
  • Voeg zout, boter en melk toe en stamp tot puree.
  • Voeg tot slot naar smaak nootmuskaat toe.
puree

Gestoofde prei bij het hertenstoofvlees

Ingrediënten

hertenstoofvlees met prei
  • 2 preien
  • 10 gram boter
  • 1 eetl olijfolie
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 á 2 eetlepels balsamico-azijn
  • rozemarijn
  • parmezaanse kaas
  • geschaafde amandelen

Bereidingswijze

prei
  • Snijd de prei in de lengte bijna doormidden en maak de prei goed schoon onder de kraan.
  • Snijd vervolgens de prei volledig doormidden en daarna in stukjes van ongeveer 5 cm.
  • Doe daarna de boter en olijfolie in de koekenpan en verwarm op middelhoog.
  • Als de boter bijna gesmolten is voeg je de prei toe.
  • Voeg suiker, zout, rozemarijn en de balsamico-azijn toe.
  • Laat vervolgens op laag vuur de prei 20 tot 30 minuten smoren.
  • Bak daarna de geschaafde amandelen in een droge koekenpan. Blijf erbij, zodat ze niet verbranden.
  • Voeg tot slot voor het opdienen van de hertenstoofvlees wat geschaafde parmezaanse kaas en amandelen toe.
prei
Het servies op de foto's  is van Rosenthal Mesh. Ter beschikking gesteld door TTP concepts

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 50 jaar, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.