Hertenstoofvlees, puree en gestoofde prei. Kerstdiner met vlees
Kerst met hertenstoofvlees? Ja, ik weet het. Sinterklaas is nog in het land. En toch ben ik al bezig met de voorbereidingen van het kerstdiner. Zal dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren denk ik. We maken er met de familie maar een soort van driving diner van. Met opa die dan iedere dag ergens anders gaat eten. Toch houd ik de traditie in ere door een diner te bedenken met vlees, vis en vega. Daarnaast probeer ik het simpel te houden zodat we wellicht niet samen eten, maar toch hetzelfde. Bij deze deel 1 van Kerst : diner met hertenstoofvlees, aardappel-knolselderijpuree en gestoofde prei. Maar, de gestoofde peertjes van Tanja zijn er vast ook heerlijk bij.

Hertenstoofvlees in rode wijn.
ingrediënten

- 500 gram hertenstoofvlees
- 1 glas rode wijn
- 200 ml. wildfond of runderbouillon
- teentje knoflook, heel fijn gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- blik gepelde tomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
- 1 winterwortel, in kleine blokjes
- peper
- zout
Bereidingswijze

- Snijd eerst alle groenten, ui en knoflookteentje.
- Doe vervolgens de olijfolie in een braadpan en zorg dat deze goed heet is.
- Pas als de olie goed heet is braad je het hertenvlees kort aan. 1 á 2 minuten per kant.
- Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe.
- Laat dit tot slot ongeveer 2 uur zacht stoven.
- Voeg eventueel naar smaak nog peper en zout toe aan het hertenstoofvlees.

Aardappel-knolselderijpuree
ingrediënten

- 1/2 knolselderij (ongeveer 400 gram) in blokjes
- 400 gram aardappelen in blokjes
- Melk
- 25 gram boter
- Zout
- Nootmuskaat
Bereidingswijze
- Doe eerst de knolselderij en de aardappelblokjes in een pan met water. De knolselderij en aardappelblokjes moeten onder water staan.
- Laat dit vervolgens koken totdat de blokjes gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Daarna giet je het water af.
- Voeg zout, boter en melk toe en stamp tot puree.
- Voeg tot slot naar smaak nootmuskaat toe.

Gestoofde prei bij het hertenstoofvlees
Ingrediënten

- 2 preien
- 10 gram boter
- 1 eetl olijfolie
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels zout
- 1 á 2 eetlepels balsamico-azijn
- rozemarijn
- parmezaanse kaas
- geschaafde amandelen
Bereidingswijze

- Snijd de prei in de lengte bijna doormidden en maak de prei goed schoon onder de kraan.
- Snijd vervolgens de prei volledig doormidden en daarna in stukjes van ongeveer 5 cm.
- Doe daarna de boter en olijfolie in de koekenpan en verwarm op middelhoog.
- Als de boter bijna gesmolten is voeg je de prei toe.
- Voeg suiker, zout, rozemarijn en de balsamico-azijn toe.
- Laat vervolgens op laag vuur de prei 20 tot 30 minuten smoren.
- Bak daarna de geschaafde amandelen in een droge koekenpan. Blijf erbij, zodat ze niet verbranden.
- Voeg tot slot voor het opdienen van de hertenstoofvlees wat geschaafde parmezaanse kaas en amandelen toe.

Het servies op de foto's is van Rosenthal Mesh. Ter beschikking gesteld door TTP concepts Kijk hier voor meer kerstrecepten:
Bijgerechten
- Stoofpeertjes ouderwets
- Kindvriendelijke recepten voor de kerst
- kerstontbijt
- Kerststol recept
- walnotenbrood met blauwe kaas en honing
- geroosterde bloemkool
- makreelmousse
- feestelijke hapjes
- Suikervrije stoofperen
Hoofdgerechten
- coquilles, garnalen groenterijst en gremolata
- Griekse involtini een vegetarische ovengerecht
- rode rool met cranberries een groentegerecht
- tonijn in dragonsaus
- retro runderrollade
- groentelasagna
Desserts:

- Pokémon Scarlet, een musthave voor de Pokémon liefhebber. - 20/02/2023
- Star Trek Prodigy Supernova. Een nieuwe generatie Star Trek. - 18/12/2022
- Handig leermiddel voor visueel denkers - 23/10/2022