Gehaktballen maken met ei en paneermeel, een eenvoudig recept
Gehaktballen, wie houdt er nou niet van? Van die lekkere homemade. Mmm ik kan er intens van genieten. Waar ik normaal vleesvervangers of voor vegan ga, zo ouderwets maak ik mijn gehaktballen. En daar genieten we ook echt van! Alhoewel ik ook wel een scheutje plantaardige melk kan gebruiken hoor of wat sojasaus. Producten die ‘oma’ niet in haar recept gebruikt. Tijd voor gehaktballen maken met ei en paneermeel plus wat tips voor het perfecte balletje. En een simpele jus! Ik kan aanraden om af te wegen, zo maak ik steeds de perfecte bal.

Recept gehaktballen maken met ei en paneermeel
Gehaktballen
- 500 gram rundergehakt
- 55 gram paneermeel
- 50 ml melk
- 1 ei
- 10 gram gehaktkruiden
- Zout en peper
- Eventueel wat mosterd (plus wat extra paneermeel dan)
Jus
- Bakje champignons
- 6 Cherry tomaatjes
- 1 uitje
- 1 teentje knoflook
- Laurierblad
- Kopje water
- Peterselie
- Peper en zout
- Eventueel sojasaus en/of bouillonpoeder


Mijn eerste tip is afwegen. Ik proef mijn gehakt niet rauw en ik ruik wel, maar dat blijft lastig. Dus weeg al je ingrediënten af voor je gehaktballen. Peper en zout naar behoefte. Liever te weinig dan teveel. Op je bord kan je altijd nog zout en peper toevoegen! Kneed je gehakt en voel goed. Het moet licht plakkerig zijn maar niet te. Soms is er wat extra paneermeel nodig. Gehaktballen maken met ei en paneermeel zorgt voor stevige en sappige ballen. Precies zoals we lekker vinden hier in huis! Serveren doe je op de prachtige bordenset curacao.
Rollen
Ik zorg dat ik een bakje water heb klaar staan. Voordat ik wat gehakt pak maak ik beide handpalmen een beetje vochtig. Dan rol ik mijn balletje. Eventuele breuken en gaatjes wrijf ik weg met een vinger en wat water. Zo krijg je mooie egale ballen. Op een bord doe ik wat paneermeel. Hier rol ik mijn gehaktbal doorheen. Dat zorgt weer voor lekkere knapperige ballen. Van dit gehakt rol ik ongeveer 8 medium ballen. Dit formaat gaart wat sneller en dat vind ik fijn. Dit is mijn geheim om perfecte gehaktballen te maken met ei en paneermeel.


Gehaktballen maken met ei en paneermeel
Terwijl de gehaktballen klaarliggen snij ik een uitje en knoflook fijn. De cherry tomaatjes ook en ik snij de champignons in plakjes. De verse peterselie knip ik. Ik zorg dat alles klaarligt zodat ik straks alle aandacht heb voor de Gehaktballen maken met ei en paneermeel.
Ik doe flink wat boter in de pan en op medium-hoog vuur braad ik de balletjes rondom aan. Daarna doe ik het vuur naar medium en voeg ik de ui en knoflook toe. Dit laat ik even een paar minuutjes fruiten en dan voeg ik de champignons, tomaat en verse peterselie toe. Een kopje water, laurierblad en wat peper en zout. Ik zorg dat er een bodempje water in de pan zit. Breng op smaak met een scheutje soja saus. Op laag vuur laat ik dit vervolgens pruttelen met de deksel half erop. Als de balletjes gaar zijn proef ik en voeg ik toe waar behoefte aan is qua smaak.
De dag erna zijn de Gehaktballen maken met ei en paneermeel altijd het lekkerste. Vaak eten wij er 2 dagen van. De eerste dag met een simpel stamppotje en de tweede dag lekker op vers brood. Maar met patatjes en sla of rijst is ook een prima combinatie!



Tips Gehaktballen maken met ei en paneermeel
- Let op met plantaardige melk, te zoet is niet lekker vind ik. Rijstemelk is prima. Ook heb ik vaak koffiemelk in huis. Dit is lang houdbaar en ook prima als vervanger. Je kan de koffiemelk dan voor 35 ml doen en 15 ml water. Het is wat dik en sterk van smaak anders.
- Je kan uiteraard van alles toevoegen aan je gehakt: kruiden, pesto, zongedroogde tomaten, olijven, rode peper enzovoort. Of gebruik een boek voor wat inspiratie.
- Ik heb een favoriete gehaktkruidenmix. Het is misschien even zoeken naar jouw favoriet maar er zijn diverse varianten. Check goed of er wel of geen zout in zit. Dan weet je of je meer of minder zelf zout moet toevoegen.
- Het recept is een basis en aan jou om jouw favoriete verhoudingen uit te vogelen. Ik worstel soms met de hoeveelheid zout. Maar liever te weinig en later op je bord dan meer.
- De ballen hoef je niet nog door paneermeel te rollen.
- Gebruik niet teveel water maar gewoon een beetje!
- Gehaktballen maken met ei en paneermeel, ik ga voor de klassieke bereiding. Maar wie weet probeer ik het ooit met vega gehakt.
- Zonder jus kan je dit ook prima maken. Je ballen worden dan wat knapperiger. Of alleen met een uitje en knoflook is ook erg lekker en een jus van alleen de boter.
Handige linkjes
Lees ook deze blogs
- Simpele traktatie
- simpele ragout met champignons
- simpele kruidenboter
- simpele tiramisu
- simpele macaroni
- simpele tomatensoep
- simpele bolognese saus
- simpele Indiase curry
- simpele chocoladekoekjes
- simpele roti
- simpele guacamole
- simpele ratatouille

Zo maak ik mijn gehaktballen ook altijd.
Niet met beschuit, maar met paneermeel!!
Gaat goed en zijn lekker.
ja het werkt prima!