Simpele roti, een eenvoudig eenpansgerecht

Ik hou van roti. In Den Haag en Rotterdam heb ik de lekkerste roti gegeten. Het was dan ook echt afkicken toen ik in Brabant ging wonen. Er is hier ook roti te krijgen, maar niet zoals boven de rivieren. Ik heb van meerdere mensen hun recept mogen zien en proeven. En mijn lieve kraamhulp heeft me over de streep getrokken om het zelf eens te maken. Haar recept was namelijk precies zoals ik het lekker vind. Ik heb wel geheimhouding gezworen, dus dit recept is inmiddels een eigen invulling geworden. Net wat simpeler, maar net zo lekker: simpele roti!

simpele roti

Simpele roti

  • 1 ui
  • 2 of 3 teentjes knoflook
  • Hindoestaanse masala, 4 eetlepels minimaal
  • Theelepel djinten (komijnzaad)
  • Zak snijbonen
  • Voordeelzak, 600 gram krieltjes
  • 500 gram kipfilet
  • Blikje gepureerde tomatenpuree
  • 1 of 2 bouillonblokjes of bouillonpoeder naar smaak
  • Peper en zout
  • Water

Extra: Gekookte eieren, wraps/pita of roti platen, sambal/ sriracha /chutney

simpele roti

Ik begin met de ui en knoflook fijnsnijden. Daarna snij ik de kipfilet in blokjes en de snijbonen in stukjes. Dat is het aan snijwerk, het heet niet voor niets simpele roti! In een pan verhit ik ruim olie en voeg ik de fijngesneden knoflook en ui toe. Daarna 4 eetlepels Hindoestaanse masala en een theelepel djinten. Dit laat ik even mee branden, maar blijf het wel goed doorroeren. Het mag niet verbranden. Dit doe ik ongeveer 10 minuutjes.

Daarna voeg ik de kipblokjes toe en zorg dat ze rondom gebakken zijn. Dan gaan de gesneden snijbonen erbij, peper, zout en een flinke eetlepel tomatenpuree. De bouillonblokjes (of poeder) en het water. Ik zorg dat er voldoende water inzit om alles net aan te bedekken. Voeg niet teveel water toe, gewoon voldoende. Kijk maar naar de foto. Roer alles goed door en laat met de deksel en laag vuur even garen. Het is goed als de boontjes een lekkere bite hebben voor jou. Na ongeveer 15 minuten voeg ik de zak mini krieltjes toe en laat ik alles op laag vuur met de deksel erop pruttelen. Als de krieltjes zacht worden na ongeveer 10 minuten, dan doe ik de deksel schuin zodat het vocht kan inkoken van deze simpele roti.

Hoe eet jij het?

De simpele roti is klaar als de krieltjes lekker zacht zijn. Als het vocht lekker een beetje ingekookt is mag het vuur uit. Blijf ook proeven en voeg natuurlijk nog eventueel extra Hindoestaanse masala, peper, zout en tomatenpuree toe indien gewenst. En dan is het lekker etenstijd voor je simpele roti of laten staan. Want eigenlijk wordt het lekkerder hoe langer het staat. Dit recept is de tweede dag altijd het lekkerst. Ik maak het vaak in de ochtend, zodat het in de avond alleen opwarmen is. Uiteraard is dit met een gekookt eitje en een roti plaat. Maar wij eten het ook met een volkoren wrap of volkoren pita’s om het wat gezonder en voedzamer te maken. Jouw keuze! Eet smakelijk.

simpele roti

Tips

  • Wil je meer maken? Voeg dan 2 zakken krieltjes toe
  • Je kan zelf aardappelen schillen en toevoegen. Doe dan de aardappels geschild en gesneden tegelijk met de boontjes in de pan.
  • Elke keer pakt het net iets anders uit, belangrijk is om goed te kijken naar je vocht. Is het te snel droog? Voeg wat extra water toe. Is het te nat? Deksel eraf en lekker laten verdampen op laag vuur. Ook blijven proeven en toevoegen wat je mist.
  • Wij eten weinig vlees en halen dan ook onze kip bij de bioslager. Omdat we er echt van genieten voegen wij 750 gram kipfilet toe.
  • Wij eten van deze simpele roti 2 dagen met 2 volwassenen en 2 kinderen.
  • Kerriepoeder kan ook maar lekkerst is de Hindoestaanse masala van H. Nandan, een zakje wat in de meeste toko’s en supermarkten wel te vinden is
  • Wil je het pittig? Bak een pepertje mee of voeg een schep sambal toe
  • Je kan ook kouseband of sperzieboontjes toevoegen. Jouw keuze. Snijbonen zijn zo gesneden wel het snelst gaar.
  • Volkoren pita’s of wraps zijn altijd een gezondere keuze!

Linkjes simpele roti

Footer1

Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.