Skip to Content

Alle tafels oefenen met een blog met ruim 26 tips!

In groep 4 maken de kinderen kennis met de tafels. Het ene kind gaat dit makkelijk af, terwijl het andere kind ermee worstelt. In mijn blog geef ik je 26 tips om thuis alle tafels te oefenen op een leuke manier aan te bieden.

Let op in deze blog maken we gebruik van klikbare plaatjes naar bol. Wil je die zien zet dan je ad-blocker uit.

26 tips om thuis tafels te oefenen

Thuis tafels oefenen

Nu de lockdown aanhoudt is het fijn als ouder om wat tips te krijgen om thuis tafels te oefenen met je kind. Of het nu in groep 4, 5 of 6 zit, het is soms een hele strijd om die tafels geautomatiseerd te krijgen. Vandaar een blog met meer dan 20 tips!

Tafeloefenen voor beelddenkers

Beelddenkers hebben het niet makkelijk met de tafelsoefenen. Rauw rijtjes stampen levert een heleboel frustatie op en zorgt ervoor dat ze in de remblokken gaan staan zodra jij het woord tafels oefenen roept. Daar heeft Ellen met haar dochter de nodige ervaring mee.
Met een aantal van onderstaande tips wordt het ook voor beelddenkers een feest om thuis tafels oefenen leuk te vinden.

tafelkaarten van beelddenkwinkel

1. Tafelkaarten van de beelddenkwinkel zijn handige kaarten om thuis mee aan de slag te gaan. Er zijn grote kaarten en ook kleine kaarten die eventueel op het bureau van je kind geplakt kunnen worden om ze te helpen de tafels te onthouden. Er zijn ook placemats om aan tafel tijdens het eten de tafels weer te zien en op te slaan in het geheugen. Onderaan deze blog kun je lezen hoe je kans maakt op tafelkaarten!

Rekenen door te tekenen met keersommen oefenen

2. Voor kinderen is het heel fijn om dingen beeldend te maken ook als je thuis tafels gaat oefenen. Teken een mand met twee hondjes. Daarnaast teken je twee manden met elk een hondje. Wil je kind zelf tekenen? Dan kan je ook bomen met takken eraan gebruiken of een poppetje met armen. Wees creatief. En het fijne is. Je kan zo alle tafels tekenend oefenen!

3. Kleur op een honderdveld alle uitkomsten van een bepaalde tafel, bijvoorbeeld de tafel van 5. Wat zie je hieraan? En als je alle uitkomsten van de tafel van 9 kleurt, wat zie je dan? En noem vervolgens de uitkomsten enkele keren na elkaar. Deze manier helpt om het voor sommige kinderen inzichtelijk te maken dat tafels ook elke keer sprongen van dezelfde grootte zijn.

4. Tafelkleurplaten. Op internet zijn er diverse tafelkleurplaten te vinden. Geef de tekening de goede kleur door de sommen juist uit te rekenen! Als je zoekt op ‘tafelkleurplaat’ kom je er meteen een hele hoop tegen!

Hinkelen en tafels tafels oefenen

thuis tafels oefenen
Afbeelding van Abby Haukongo via Pixabay

Wie kent de hinkelbaan niet? We schreven de cijfers van 1 tot 10 op de grond met stoepkrijt* en gooide een steentje op het nummer waar we niet mochten komen. Je kan op twee manieren hinkelen. Ik zal beide manieren uitleggen om thuis tafels oefenen superleuk te maken.

5. Je tekent de cijfers 1 tot 10 op de grond. Jouw kind gooit het steentje op nummer 1 en gaat al roepend alle nummers af. ” 2 x 1 is 2. 3 x 1 is 3″ Goed gedaan dan kan je naar 2. Mocht je kind in groep 5 zitten dan kan je gewoon van 1 tot 10 alles achter elkaar doen. Begint het net met de tafels, dan doe je alleen de de tafels die ze al kunnen. De tafels van 1, 2, 5 en 10 zijn vaak het makkelijkste.

6. Teken verschillende hinkelspellen met de antwoorden op de grond. Dus de hinkelbaan van de tafel van 3 bevat dus de cijfers 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27 en 30. Steeds als jouw kind op een cijfer springt roept hij de som. “1 x 3 is 3. 2 x 3 is 6” en zo ga je verder. Wel een hoop werk, maar ik weet zeker dat jouw kind dit nooit meer vergeet!

Thuis tafels oefenen met een spel

7. Er zijn zoveel spelletjes te koop die je samen kan spelen en jouw kind helpen met de tafels. Het fijne van loco is dat je kind zichzelf kan controleren en dat het “korte” opdrachten zijn. En bij bol.com vond ik malle getallen. Samen een spelletje spelen en toch oefenen. Hoe fijn is dat? Er zijn nog veel meer leuke spelletjes te vinden.

Maximaal maaltafels – winnaar speelgoed van het jaar

Om het vermenigvuldigen leuker en makkelijker aan te leren, heeft Max 9 jaar een gezelschapsspel ontworpen: maXimaal! Je kan het samen spelen thuis (én op school)! Hij won daarmee speelgoed van het jaar 2022! Door zelf speelgoed te ontwerpen! Ontdek ook het andere leuke spel: maXimaal Deeltafels!
Leeftijd: vanaf 6 jaar (ideaal voor 1e tot 4e leerjaar!) voor 2 tot 6 spelers. Een potje duurt ongeveer 15 minuten.

maXimaal steunt Stichting tegen Kanker (België) en KiKa (Nederland)! Per verkocht maXimaal-spel in België, schenkt Maxim 50 eurocent aan Stichting tegen Kanker. Per verkocht maXimaal-spel in Nederland, schenkt Maxim 50 eurocent aan KiKa (KinderenKankervrij)

Waarom maXimaal*?

  • Voor veel kinderen is het saai en moeilijk
  • Ouders en leerkrachten krijgen kinderen vaak niet gemotiveerd
  • De zelfgemaakte kaartjes van de school gaan makkelijk verloren
  • kinderen spelenderwijs de maaltafels aan te leren
  • bij het automatiseren/onthouden van de maaltafels
  • Je wint het maXimaal-spel op geluk, niet op kennis
  • Geschikt voor zowel kinderen die de maaltafels (goed) kennen of net beginnen
  • Kinderen oefenen onbewust ook op getallenkennis en hoofdrekenen

Zelf spellen maken om de keersommen te oefenen

8 Post it *briefjes door het huis heen verspreiden met antwoorden en tafelsommen. Deze is bij Ellen thuis favoriet om thuis tafels oefenen en bewegend leren leuk te maken.

9 Maak een domino spel met sommen aan de ene kant en uitkomsten aan de andere kant.

10 Maak een memoryspel. Met op de ene de tafelsommen, en op de andere de uitkomsten. Let op dat je de uitkomst 12 genoeg in het spel stopt!

11 Tafelsommen met spullen in huis verzamelen. Een tros bananen met 6 bananen is 1 x 6. Een doos eieren is 2 x 5 , een pakje kauwgom is 2×6 een afbakstokbrood is 1×1 een pak toiletpapier is 2×4 een verpakking keukenrollen is 1×2 een theedoos is 3×4 en ga zo door. Legoblokjes kunnen er ook gebruikt worden. 

12 Maak flitskaarten en oefen deze tijdens de maaltijd

13 Dobbelen met tafels. Pak 2 dobbelstenen. Gooi beide dobbelstenen tegelijk. Tel de getallen niet bij elkaar op, maar vermenigvuldig ze met elkaar. Schrijf de som met de uitkomst op. Hoeveel sommen kun jij maken binnen 5 minuten?

Nog meer leuke spellen voor tafeltjes oefenen:

14 Heb je thuis Jenga of Kapla blokken dan kun je thuis tafels oefenen met bouwen. Schrijf op stukken schilderstape tafelsommen zonder oplossing. Bouw de Jenga toren op. Haal om de beurt een steen uit de stapel. Lees de som voor en geef het antwoord. Is het goed, dan mag je het blokje houden. Fout? Dan krijgt de andere en kans om het blokje te winnen. Als het allebei fout is, gaat het blokje bovenop de toren. Wie het meeste blokjes heeft als de toren is gevallen, is de winnaar.

15 Tafelbingo. Als je al een paar tafels beheerst, kun je een tafelbingo spelen. Schrijf op een lege bingokaart 25 uitkomsten van de tafels die je gaat oefenen. Schrijf de sommen van de tafels die meedoen op losse briefjes en stop die in een bakje. Grabbel een som. Staat het antwoord op die som op jouw bingokaart, dan mag je het doorstrepen. Wie als eerste alle getallen heeft kunnen afstrepen, heeft gewonnen.

16 Werpspel met tafels. Zet een emmer neer en 10 balletjes (of proppen papier, knuffels etc.) Spreek van tevoren af welke tafel je gaat oefenen: zoveel punten is elk voorwerp in de emmer waard. Gooi vervolgens je balletjes in de emmer. Hoeveel ballen zitten er in de emmer? Welke tafelsom hoort hierbij? Bijvoorbeeld: 6 ballen van 5 punten: 6×5 is 30. Je kunt ook tijdens het werpen de tussenstappen noemen: 1×5 is 5, 2×5 is 10 etc.

thuis tafels oefenen
Leer kinderen een ezelsbrug zoals de tafel van 9 truc

17. Leer kinderen een ezelfsbrug met tafels. De tafel van 5 heeft altijd een 5 of 0 als eenheid. De tafel van 2 is altijd een evengetal, en de tafel van 9 heeft een gave vingertruc. 2×9 is 1 vinger links en 8 vingers rechts. Daarnaast is de uitkomst bij elkaar opgeteld altijd 9! 2 x 9 = 18 –> 1 + 8 = 9

18. Maak happertjes met tafelsommen. Leuk ook om als vriendinnen onder elkaar te doen en elkaar te overhoren. Immers helpen echte vrienden elkaar toch!

Alle tafels oefenen online

19. Online is er een hoop te vinden. Zo ook allemaal online spelletjes om thuis tafels te oefenen. Welk kind wil niet op de tablet of computer een spelletje spelen? Op de tafelsoefenen.nl heb je verschillende spelletjes die jouw kind kan doen. Wat dacht je van boogschieten of een pinguïn leren springen? Thuis tafels oefenen en tegelijk een spelletje mogen spelen, welk kind neemt die kans nu niet!

20. Speel het spelletje BOEM! of KABOOM! Schrijf de tafels die je wil gaan oefenen (zonder uitkomsten) op ijsstokjes. Stop deze op zijn kop in een bekertje. Doe er ook 2 stokjes met het woord ‘Boem’ bij. Zet de wekker. Pak om de beurt een stokje uit het bekertje en noem de som + het antwoord. Heb je het goed, dan mag je het stokje houden. Is het fout, dan gaat het terug (controleer ook elkaar). Maar als je een stokje met ‘boem’ trekt, gaan álle ijsstokjes weer terug in de beker! Wie na 5 minuten de meeste stokjes heeft, is de winnaar. Zijn het te weinig stokjes, dan kun je elke som er ook 2 keer in doen. En gaat het goed, dan kun je verschillende tafels door elkaar erbij doen!

21. Maak gebruik van de oefensoftware van school! Als school een account voor jouw zoon of dochter heeft aangemaakt voor Ambrasoft, maar hier dan ook gebruik van! De tafeltrainer en tafeltopper zijn hier speciaal voor ontwikkelt. Probeer dit elke dag thuis in te zetten! Maak er een vast momentje van, bijvoorbeeld elke dag 10 minuten na het eten, en je zult zien dat dit echt werkt!

Tafels oefenen met Lego

22. Je legt een een doos met 10 verschillende kleuren lego klaar. Bij de tafel van 1 komt er elke keer maar 1 blokje van een andere kleur erbij. Bij de tafel van 4 komt er van elke kleur 4 blokjes bij. Dus 3 x 4 is 3 verschillende kleuren van vier blokjes. Bouwen en leren!

thuis tafels oefenen

23. Daarnaast kan je ook een poster met de tafels erop op de wc hangen. Op het kleine kamertje thuis tafels oefenen kan prima.

Alle tafels oefenen met muziek

24. Doe de tafelrap! Sommige kinderen leren visueel of auditief, sommige kinderen door te bewegen en andere kinderen zijn juist gevoelig voor muziek. Dus wellicht is dit een mooie ingang voor kinderen die van muziek houden! Om thuis tafels oefenen een leuk feestje te maken!
Als je deze elke dag een keer doet, komen ze vanzelf in je hoofd 🙂

25. En dit is een andere soort tafelrap, met allerlei soorten tafels door elkaar!  De tafelrap! – YouTube

26. Tijdens het snijden van een boterham kun je thuis tafels oefenen en daarna opsmikkelen.

Kijk ook eens naar deze blogs voor meer inspiratie:

Wil je niks missen van onze blogs? Volg ons dan op Instagram en/of Facebook en/of Pinterest. Dagelijks komen er 2 a 3 blogs online en regelmatig organiseren we leuke winacties!

Footer1
Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Danny

Monday 26th of April 2021

Recent verscheen een strategisch bordspel DE TAFELS LEER JE ZOO om de tafels te oefenen in het thema van een dierentuin.

ellen

Monday 26th of April 2021

Leuk we zouden het graag reviewen op MamaScrapelle!

co

Saturday 27th of February 2021

wat een leuk! ik doe graag mee. onze nicky gaat volgend jaar naar groep 3 en dan begint het leren, dus zou goed van pas komen.

Marian B

Friday 29th of January 2021

Mijn zoon kan wel wat hulp gebruiken bij het oefenen van de tafels. Handig om hem erbij te helpen en gebruik te maken van deze kaartjes.

Marieke

Thursday 28th of January 2021

Jaa super leuk, ik doe graag mee voor mijn dochter groep 5

Marry Kriger

Wednesday 27th of January 2021

Wat een fijne site met goede tips, zowel thuis voor mijn dochter in groep 5 die nog worstelt met de tafels van 7, 8 en 9, voor de toekomst met mijn dochter die nu in groep 3 zit en mijn eigen groep 4, voor wie ik nu leuke tips zocht om de tafel van 4 te leren! De beelddenkkaarten zien er geweldig uit, wat een slimme manier van ordenen/zichtbaar maken van sommen en antwoorden! Ik zou ze graag willen winnen, om zowel thuis als in de klas te gebruiken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.