30 dingen om te doen als kinderen alleen thuis zijn 

Je kent dat wel kinderen worden groter en willen opeens niet meer naar de BSO. Dat ervaar ik nu met mijn 9 jarige dochter. Geen van haar vriendinnen zit meer op een BSO, ouders werken afwisselend thuis, er worden speelafspraakjes geregeld of ze zitten op hobbyclubjes. En in enkele gevallen zitten de kinderen een paar uur alleen thuis. Maar wat kunnen kinderen nou doen als ze alleen thuis zijn dat niet alleen maar dom gamen of youtube en tiktok filmpjes kijken is? 

Beauty

 1. Zet een lekker muziekje op en verzorg je handen. Nagelriemen zachtjes terugduwen, nagels vijlen en aan de onderkant schoonmaken. Eventueel een leuk kleurtje nagellak erop doen. Denk aan een knutsel onderlegger dat de tafel niet vies wordt. 
 2. Borstel je haren eens goed. ‘s morgens moet alles vlug vlug vlug, maar met een kleine klit ontstaat al snel een grotere klit. Natuurlijk niet doen als je net je nagels hebt gelakt! 
 3. Misschien ben je al groot genoeg dat je al mag experimenteren met make-up. Bijvoorbeeld met kindvriendelijke make up van Ivy & Loulou. Zorg voor een goede spiegel met verlichting en test welke kleuren oogschaduw er mooi bij je staan. Kijk ook naar je outfit of dat verschil maakt bij de kleur oogschaduw. 
 4. Vind je kind ‘s avonds of ‘s ochtends douchen een dingetje? Gewoon alvast die douche na school nemen. Daarna lekker chillen in je onesie of huispak! Zo heb je in de avond alle tijd voor het klokhuis en jeugdjournaal! 

Educatief schermpjestijd 

Als kinderen alleen thuis zijn wordt er al snel gegrepen naar een schermpje. Gamen alleen of met vrienden, eindeloos you-tube of TikTok filmpjes kijken. Maar dat kan ook anders. Want je kunt ook schermtijd hebben en er tegelijk wat bij leren. 

 1. Doe een typecursus. Wij hebben die van ducktypen gehad, maar volgen nu die van de typtuin die voor snellere successen zorgt voor iets jongere kinderen. Elke dag 2 keer een kwartier oefenen zorgt ervoor dat je kind binnen no time zijn typediploma haalt. Ideaal bij het schrijven van verslagen en werken op school. Misschien tikt je kind straks wel sneller dan de juf! 
 2. Programmeren voor kinderen is helemaal hot en hoort ook bij de 21 eeuwse vaardigheden. Met een gratis programma als Scratch kunnen kinderen al op een snelle simpele manier aan de slag met programmeren. Geef ze verschillende opdrachten mee en laat jezelf verbazen wat je kind allemaal al kan. 
 3. Wist je dat wordfeud ( scrabble ) Woordsnack en Duolingo hele educatieve apps zijn voor kinderen. Ze leren hun actieve woordenschat te vergroten, door te schuiven met letters ontdekken ze woorden. Met duolingo leren ze Engels of een andere taal op een speelse manier. Van Nederlands naar Engels en andersom, maar ook de spelling oefenen ze hiermee. 
 4. Leer schaken via de PC! Schaken is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Het bevordert hun concentratievermogen, stimuleert hen om eerst na te denken en dan pas te doen en zorgt voor zelfvertrouwen. Speel van te voren een paar keer het spelletje het verhaal van koning schaak en daarna kunnen ze zelfstandig online aan de slag. 
 5. Niet zozeer educatief maar wel leuk schermpjestijd is facetimen met oma en opa. Of Skypen of Whatsapp video bellen. Als kinderen alleen thuis zijn heb je zo toch een beetje sociale controle en opa en oma vinden al die aandacht maar wat leuk natuurlijk. 

Lezen

Als kinderen alleen thuis zijn is het laatste waar ze aan denken misschien wel lezen. Maar wat nu als je dat lezen leuk maakt? 

 1. Neem ze mee naar de bieb en laat ze zelf boeken uitkiezen die ze leuk vinden. Inspiratie nodig? Op onze boekenblog StoerLeesVoer vind je genoeg inspiratie! 
 2. Neem een abonnement op een leuk tijdschrift dat regelmatig komt.  Zo Zit Dat is het leukste weetjesblad vol toffe verhalen, grappige feiten en verbluffende weetjes. Deze komt 12 keer per jaar. De Donald Duck komt elke week op de mat, net zoals de Tina! Stoer is een eigenwijs magazine voor jongens van 8 t/m 13 jaar met games, gadgets, strips, spanning en avontuur. (10 keer per jaar) Panna!: het voetbalblad voor jongens en meisjes met extra aandacht voor jeugdvoetbal en de beste tips en tricks. 12 keer per jaar Lees deze blog met tijdschriften voor kinderen
 3. Geef de kinderen leesopdrachten. Zoals lezen op een gekke manier, laat ze woorden zoeken in boeken, en gekke selfies maken. Lezen op het bed van papa en mama wat normaal misschien wel niet mag. Of creëer samen een leuk leeshoekje /chill hoekje op de kamer van je kind. 

Lees ook deze blogs

Bewegen als kinderen alleen thuis zijn

Waren ze op de BSO nog lekker aan het buiten spelen, rennen en springen is het thuis opeens binnen zitten. Misschien heb je een grote tuin met een trampoline, maar misschien woon je wel 6 hoog in een flat. De drempel van je kind alleen thuis na school is misschien nog wat hoog en om dan ook al direct alleen buiten te spelen als jij niet in de buurt bent is misschien te eng nog. Maar ja de hele tijd stilzitten is ook niet gezond. 

 1. Creëer je eigen sportschool aan huis. Zorg voor een loopband of een fiets bijvoorbeeld. Wat gewichtjes en een yogamat en je kind kan lekker na school even wat energie kwijt. Let wel op dat te zwaar sporten niet goed is voor hun lichaam dat nog in de groei zit. Is je kind heel enthousiast hiermee dan kun je de gewichten beter even weghalen.
 2. Stiekem toch een schermpje, maar laat ze 30 minuten Just Dance doen na schooltijd. Even lekker bewegen en zorgen voor een goede coördinatie van hun lichaam is heel belangrijk! 
 3. Je hebt ook Nintendo Switch Sports
 4. Heb je wel een grote tuin, zet die trampoline dan maar neer. Binnen no time heb jij fitte kinderen die de stoerste salto’s durven te maken. ( wel veilig maken met netten eromheen) 
 5. Geef ze een springtouw! Wist je dat topsporters als basketbalspelers heel veel keren touwtjespringen? 

Lees ook deze blogs

Kinderen alleen thuis – Knutselen maar

Knutselen is heel erg ontspannend voor kinderen en zorgt voor een goede fijne motoriek. Het vooroordeel dat alleen meiden van knutselen houden is helemaal niet waar. Knutselen is meer dan sieraden maken of werken met glitters. Ook tekenen hoort erbij! 

 1. Zorg voor voldoende tekenboeken, kleurboeken, gelpennen, stiften en potloden en ga lekker tekenen. Ontzettend ontspannend en je hebt gelijk mooie kunstwerken om aan familie of jarige vrienden/vriendinnen te geven. 
 2. Maak elke keer een zelfgemaakte kerstkaart. Tegen de tijd dat het kerst is heb jij voor iedereen een prachtige eigen kaart gemaakt waar je een persoonlijke boodschap op kunt schrijven. 
 3. Met pixel art ( het nieuwe ministeck) maak je prachtige kunstwerken en sleutelhangers. 
 4. Koop een leuke voorraad kralen en ga zelf sieraden maken. Handig dat kinderen zelfstandig de knijpkralen kunnen bevestigen en de slotjes zodat ze echt zelfstandig prachtige sieraden kunnen maken. Als ze heel erg los gaan is het tijd voor een eigen webwinkel of cadeautjes er van te maken. 
 5. Ga aan de slag met diamond painting. Voor de oudere kinderen is dit prima zelfstandig te doen, en als je een werkplek of grotere tafel vrij maakt in de huiskamer, kun je dit project ook laten liggen. Zo is het veel uitnodigender om ermee aan de slag te gaan dan wanneer je elke keer weer je spulletjes moet pakken en opruimen. Het is echt heerlijk ontspannend!

Huiswerk

Kinderen alleen thuis na schooltijd hebben meestal de leeftijd bereikt dat ze huiswerk krijgen. In de bovenbouw hebben kinderen al een spreekbeurt en een boekbespreking. En soms ook huiswerk voor aardrijkskunde bijvoorbeeld. 

 1. Dus in deze lijst met ruim 30 tips als kinderen alleen thuis zijn na school hoort ook huiswerk maken. Of het nu plaatsnamen en hoofdsteden zijn, je boekbespreking of spreekbeurt of andere dingen die je moet maken voor school. Beter nu, dan in het weekend of vanavond als je wel tv mag kijken van je ouders. 
 2. Aardrijkskunde leren kan ook met websites: https://topografie-oefenen.nl/ en https://www.topografie-nederland.nl/ 

Kinderen alleen thuis? Laat ze kokkerellen! 

Wil jij kinderen warm krijgen voor het koken, laat ze dan na schooltijd lekker experimenteren in de keuken. 

 1. Kinderen kunnen zonder warmte al recepten maken als cheesecake, gezonde wraps, een lekkere fruitsalade voor tijdens het huiswerk en misschien maken ze wel een prachtige ijstaart met vruchtjes. 
 2. Dop alvast de boontjes, schil alvast de aardappelen en snijd alvast de rauwkost voor de salade. 

Helpen in het huishouden

Kinderen die alleen thuis zijn na schooltijd hebben meestal al een paar taakjes in het huishouden. Na schooltijd is een mooi moment om een paar van die taken te doen. Of misschien wel wat extra taken voor extra zakgeld?! 

 1. Pak de stofzuiger en zuig de woonkamer, misschien daarna ook gelijk even dweilen. Kun je daarna terwijl de vloer droogt een van de educatieve schermtijd tips doen 
 2. Laat het vouwen van de schone was over aan je kinderen. Sokken paren vinden, handdoeken vouwen, dat kunnen kinderen op deze leeftijd al heel goed zelf! 
 3. Je kamer opruimen. Dit klinkt misschien een beetje als een flauwe tip, maar moet toch af en toe gebeuren. Als je dit op een moment doet dat je toch niet veel anders op het programma hebt staan, is het wellicht fijner om ermee aan de slag te gaan. Papa of mama zijn ook aan het werk, dus tijd om de handen uit de mouwen te steken!
 4. Laat ze lekker in de tuin werken. Mijn kinderen vinden dit een heel leuk klusje. Denk bijvoorbeeld aan bladeren harken, onkruid weghalen of als ze groot genoeg zijn planten snoeien met een kleine snoeischaar (dat doen mijn kinderen het liefste)
 5. Laat ze zelf hun speelgoed uitzoeken wat opgeruimd of weg kan. Soms duik ik zelf de zolder op (of in mijn boekenkast) en laat de kinderen sorteren wat moet blijven en wat weg kan. Ik maak dan meestal 2 wasmanden, waarin we de stapels kunnen sorteren. Dan is het uitzoekwerk maar vast gedaan.

Bouwen maar! 

Natuurlijk kunnen kinderen ook heel goed spelen als ze alleen thuis zijn na school. Zeker als jongere broertjes en zusjes nog op het kdv/ bso zitten kunnen ze juist even los. Prachtige bouwwerken van Lego of ingewikkelde knikkerbanen met Gravitrax. En voor beiden kun je apps downloaden waar ze instructies kunnen vinden. Hebben ze stiekem toch een beetje schermtijd. En een ingewikkelde puzzel natuurlijk hoort er ook bij! 

 1. Ga dus lekker bouwen met Lego, ga je freestylen of volg je de instructies van je bouwpakket
 2. Met Gravitrax kun je prachtige knikkerbanen bouwen. Met de losse dozen creëer je special effects waardoor je afstanden en hoogteverschillen overbrugt. 
 3. Lekker puzzelen is heerlijk! Als je een grotere puzzel in de huiskamer laat liggen op een losse tafel of werkplek, kan je kind daarmee fijn zelf aan de slag. Afhankelijk van de leeftijd (en of het een project is voor het hele gezin) kun je bijvoorbeeld kiezen voor een puzzel van 200, 500 of 1000 stukjes. 
Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.