Skip to Content

Diamond painting: alles wat je hierover wil weten!

Wij doen hier thuis al ruim 3 jaar aan diamond painting. Daarom dacht ik dat het inmiddels een redelijk bekende hobby is geworden in Nederland. Toch sprak ik laatst iemand die nog nooit van diamond painting gehoord had en er graag meer over wilde weten. Daarom in deze blog: alles wat je wil weten over diamond painting!

Diamond painting

Diamond painting: wat is het?

Allereerst natuurlijk de belangrijkste vraag: wat is diamond painting eigenlijk? De naam zegt het eigenlijk al, je maakt een schilderij met kleine ‘diamantjes’. Natuurlijk geen echte diamantjes, maar kleine, glimmende steentjes.
Qua idee is het eigenlijk vergelijkbaar met schilderen op nummer. De kleuren zijn al voorgedrukt, je hoeft alleen maar de steentjes op de juiste letter of het juiste symbool te plakken. Zo simpel is het!

Wat heb je nodig voor diamond painting?

Als je een diamond painting aanschaft, krijg je vrijwel altijd een kant en klaar pakketje. Daar zit de afbeelding in, vaak gedrukt op een soort plastic of canvas. Ook zitten daar steentjes bij in diverse kleuren. Er bestaan ronde en vierkante steentjes. De ronde steentjes zijn voor beginners net wat eenvoudiger dan de vierkante steentjes, die moet je net wat preciezer opplakken.
Verder zit er in het pakket ook altijd een setje gereedschappen: een pennetje waarmee je de steentjes opplakt, een bakje om de steentjes in de doen en een blokje was.

Diamond painting
Klik op de foto om naar AliExpress te gaan

Hoe werkt het?

Is diamond painting echt zo simpel? Ja, eigenlijk wel….
Over de afbeelding zit een velletje plastic geplakt. De afbeelding zelf is ingesmeerd met een soort lijm, waardoor de afbeelding plakt. Je haalt het plastic velletje er een stukje af, en je gaat in die hoek beginnen. Het is verstandig om niet meteen het hele plastic vel eraf te halen. Je kunt steeds maar een stukje doen, en als je het plastic er te lang af laat, zal de lijmlaag steeds minder goed gaan plakken.

Je steekt met je pennetje in de was. Zo komt er een puntje was in het pennetje te zitten. Met dat pennetje kun je zo de steentjes ‘oppakken’. De steentjes blijven aan de was vastplakken. Vervolgens plak je ze op de plek met de corresponderende kleurcode.
Je kunt de steentjes in het bakje leggen. Er zitten ribbels in het bakje. Als je schudt, komen de steentjes met de goede kant (dat is de bolle kant) aan de bovenkant te liggen.
Als je alle steentjes uiteindelijk op de goede plek hebt geplakt, heb je een leuk schilderijtje!

Diamond painting
Klik op de foto om naar AliExpress te gaan

Wie kan het?

Ook dat antwoord is simpel: iedereen kan het! Diamond painting is echt een hobby voor jong en oud. Als je het een keer probeert, zul je merken hoe eenvoudig het is. En hoe verslavend het eigenlijk ook is. Als je eenmaal begonnen bent, is het moeilijk om te stoppen, je wil toch steeds nog een paar steentjes erbij plakken.
Je moet wel een beetje houden van een precies priegelwerkje. Houdt je ervan om heerlijk rustig te kleuren, dan zal je dit vast ook wel leuk vinden. Mijn oudste dochter van 9 jaar doet het zelf regelmatig en mijn jongste dochter doet het vanaf haar vijfde.

Diamond painting
Klik op de foto om naar AliExpress te gaan

Wat voor soort dingen kun je maken?

Van bijna alles wat je kunt bedenken, zijn er wel diamond paintings verkrijgbaar. Van dieren tot landschappen, van tekenfilmfiguren tot kunstwerken.
De meest voorkomende varianten van zijn de zogenaamde canvassen, kleine schilderijtjes. Maar er bestaan bijvoorbeeld ook diamond painting sleutelhangers. Deze vinden mijn kinderen erg leuk om te maken. Hier heb je net wat minder tijd voor nodig, en je maakt meteen een leuk cadeautje voor iemand.

Waar koop je diamond paintings?

Een paar jaar geleden, toen wij voor het eerst gingen diamond painten, was deze hobby nog niet zo bekend in Nederland. Ik kocht mijn diamond paintings daarom via sites als AliExpress. Daar zijn ze nu nog steeds verkrijgbaar. Meestal wel een stuk voordeliger dan diamond paintings die je hier in Nederland bij webshops kunt bestellen, maar je moet er dan ook wel vaak lang op wachten.
Maar tegenwoordig zijn ze op veel plekken verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de Action. Ook hebben diverse speelgoedmerken voortaan diamond paintings voor kinderen in hun assortiment.

Lees vooral ook deze blog van creatief met foto’s! Want ook van een foto kun je een prachtige diamond painting bestellen!

Tips en tricks voor diamond painting

Tenslotte nog wat handige tips en tricks als je voor het eerst aan de slag gaat met diamond painting:

  • Kies voor een klein formaat diamond painting als je dit nog nooit hebt gedaan. Je zult merken dat je er stiekem toch lang mee bezig bent.
  • Wil je een diamond painting maken met veel details, dan zal dit mooier uitkomen op een groot formaat. Bij een kleine afbeelding zie je niet veel details, dus kies bij een kleine afbeelding voor een simpel ontwerp.
  • Er bestaan ook pennetjes om meerdere steentjes tegelijk op te pakken. Handig als je grote diamond paintings gaat maken!
  • Bedenk hoe je de steentjes die je niet gebruikt gaat opbergen. Het is handig als je bijvoorbeeld op een bureau werkt waar je het niet steeds hoeft op te ruimen. Er bestaan ook dozen voor om de steentjes in te sorteren.

Wij zijn benieuwd: heb je weleens een diamond painting gemaakt?

Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bianca

Thursday 18th of February 2021

Sindskort ook verslaafd aan Diamond Painting. Kun jij mij vertellen waar de dp van de toekan is gekocht?

Kelly

Friday 19th of February 2021

Hoi Bianca, Deze heb ik via AliExpress aangeschaft. 😊 Is een hele leuke hè?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.