Skip to Content

Ontspannen na een drukke werkdag

Het is soms best lastig om te ontspannen na een drukke werkdag. Gedurende de dag heb ik vaak niet door dat ik gespannen ben, maar als ik in de auto zit begin ik vermoeid te raken. Als directeur van een basisschool heb ik regelmatig hectische werkdagen. Ik moet scherp zijn en ontmoet veel verschillende mensen. Die spanning gaat in mijn hoofd en in mijn hele lichaam zitten. In deze blog heb ik tips voor je verzameld hoe je kunt ontspannen na een drukke werkdag.

Ontspannen na een drukke werkdag
Foto van Luilak

Schakeltijd

Voor mij begint het ontspannen na een drukke werkdag in de auto. Ik moet ongeveer een half uurtje rijden en het is erg bepalend wat je in dat half uurtje doet. Bij mij hangt dit af van mijn stemming en de drukte die de dag heeft meegebracht. Als ik nog ‘prikkels’ aan kan luister ik heel graag een luisterboek of podcast in de auto. Ik kan dan zelf kiezen waar ik behoefte aan heb, iets luchtigs of iets serieus. Een andere keer kies ik juist voor de radio en zing ik lekker hard mee met de muziek, dat werkt ook erg ontspannend.

Als ik echt een drukke dag heb gehad en veel heb gepraat en geluisterd, kies ik er ook wel eens voor om helemaal geen prikkels toe te voegen. Stilte om mij heen is dan wat ik nodig heb, dat heb ik thuis namelijk ook niet zodra ik de drempel over ga. Ik kan mij dan ook beter op de weg concentreren, wat natuurlijk altijd het allerbelangrijkst is. Het autorijden is voor mij echt schakeltijd, diep ademhalen en letterlijk mijn werk achter mij laten.

Thuis ontspannen na een drukke werkdag

Eenmaal de oprit opgereden haal ik vaak diep adem. Even mijn hele lichaam van zuurstof voorzien en bewust mijn werk afsluiten in mijn hoofd. Zodra ik binnenkom vragen mijn drie kinderen om aandacht, hartstikke logisch! Zodra ik thuis kom heb ik meerdere manieren om te zorgen voor ontspanning. Hierbij mijn tips:

Noise cancelling
Foto van Andrea Piacquadio www.pexels.com
 • Wees ‘helemaal’ thuis.
  Soms zit je nog met werkverhalen of losse eindjes van je werk in je hoofd. Kinderen voelen dat. Met mijzelf heb ik afgesproken dat ik, tussen thuis komen en kinderbedtijd, geen werk doe en er ook zo min mogelijk over praat. Dan is de aandacht voor de kinderen en mijn man, niet gericht op mijn werk.
 • Knuffel je man en kinderen
  Knuffelen zorgt voor een ontspannend hormoon. Echt even goed contact maken met elkaar is belangrijk om echt goed aan te komen thuis.
 • Kleed je om
  Het helpt mij enorm om andere kleding aan te trekken. Wat losser zittend, ontspannen kleding. Letterlijk doe ik mijn ‘werkjas’ uit.
 • Stap onder de douche
  Ik spoel graag na een werkdag de dag even van mij af. Een lekkere warme douche met geurend douscheschuim helpt mij ontspannen na een drukke werkdag.
 • Noise cancelling koptelefoon
  Heb je veel prikkels gehad op je werk? Ga dan koken met een noise cancelling koptelefoon op. Je kunt je dan even afsluiten en een positief, ontspannen muziekje luisteren.
 • Naar buiten
  Ga even lekker naar buiten, het liefst met veel groen om je heen. Dit ontspant je lijf en geeft frisse lucht
De natuur in ter ontspanning na een drukke werkdag
Foto van Lum3n via www.pexels.com

Een eigen plek

Mijn belangrijkste tip: creëer een plek waar jij volledig kan ontspannen. In mijn burn-out heb ik ontdekt dat het voor mij heel helpend is als ik kan liggen en wat heen en weer kan wiegen. Ik ben dan ook echt ongelooflijk blij met mijn hangmat. Mijn kinderen weten ook, als ik in mijn hangmat lig, mag ik niet gestoord worden. In de zomer kan dit buiten, maar je kunt ook kiezen voor een hangmat met standaard die binnen op een eigen kamer bijvoorbeeld niet zullen misstaan. Er bestaan zoveel prachtige hangmatten, altijd wel één te vinden die past binnen jouw interieur. Ik heb er zelf één van Luilak, een wat ouder model. Alleen die naam zorgt bij mij al voor ontspanning!

Hangmat
Foto van Luilak. Deze standaard past in elk interieur

Voordelen van een ontspannen in een hangmat na een drukke werkdag

Ontspannen na een drukke werkdag in een hangmat heeft voor mij heel veel voordelen:

 • Het omsluit mij helemaal
  De hangmat kan, als je dit prettig vindt, je helemaal omsluiten met stof. Als je er recht in gaat liggen gebeurt dat. Als je er iets overdwars in ligt heb je juist meer ruimte om je heen. Net waar je behoefte aan hebt dus als je wilt ontspannen na een drukke werkdag.
 • Het wiegt zachtjes
  Als ik een drukke dag heb gehad ben ik vaak overprikkeld. Het zachtjes wiegen helpt mij stressverlagend in mijn lichaam.
 • Het geeft een vakantiegevoel
  Ik heb direct een zomers vakantiegevoel in een hangmat. Ogen dicht en je waant je toch direct aan het strand!
 • Het is verplaatsbaar
  Soms heb je behoefte aan licht, soms aan buitenlucht, soms aan een afgelosten plek. Een hangmat kun je gemakkelijk verplaatsen.
 • Geen schermtijd
  Veel ruimtes nodigen uit tot schermtijd, maar een hangmat associeer ik meteen met lezen of lekker ‘niksen’.

Wat is jouw favoriete ontspanruimte? Ga je ook voor een hangmat of lig je ter ontspanning na een drukke werkdag liever in bad of in je bed?

Footer3
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.