Skip to Content

Schooltje spelen thuis – een spel voor kleuters

De school is hier nu weer twee weken aan de gang en dochterlief neemt het oudste kleuter zijn zeer serieus! Taakjes doen in de klas, voorwerpen meenemen van huis met de letter van de week en heel hard haar best doen voor klokkijken en elke avond zelf lezen. Ja dan is het niet gek dat het nieuwe spel Rompompom schooltje spelen heel enthousiast werd ontvangen door haar. Helaas nu niet meer beschikbaar, maar ik heb wel andere tips voor schooltje spelen voor je.

Schooltje spelen thuis

Het spelen van ‘schooltje’ thuis kan een leuke en educatieve activiteit zijn voor kinderen. Hier zijn enkele tips om dit spel interessanter en leerzamer te maken:

 1. Maak een klaslokaal: Richt een speciale ruimte in als klaslokaal. Dit kan een hoek van de woonkamer zijn of zelfs een tent in de tuin. Zorg voor een krijtbord of whiteboard om te gebruiken als het schoolbord.
 2. Kies een leraar: Laat de kinderen om de beurt de rol van leraar spelen. Dit helpt hen empathie te ontwikkelen en te begrijpen hoe het is om voor de klas te staan.
 3. Leerstof: Bepaal welke vakken je wilt behandelen. Denk aan wiskunde, taal, wetenschap, geschiedenis en aardrijkskunde. Pas de moeilijkheidsgraad aan op basis van de leeftijd van de kinderen.
 4. Lesplannen: Laat de ‘leraar’ lesplannen maken voor elke les. Dit kan bestaan uit het opschrijven van de lesdoelen, het bedenken van vragen en het voorbereiden van lesmateriaal.
 5. Lesmateriaal: Zorg voor educatief materiaal zoals boeken, schrijfwaren, rekenmachines en kaarten. Gebruik ook online bronnen, educatieve apps en websites voor interactieve leermiddelen.
 6. Rollenspel: Moedig de kinderen aan om de rollen van leerlingen te spelen. Ze kunnen vragen stellen, notities maken en huiswerk maken zoals ze dat op school zouden doen.
 7. Pauzes en speeltijd: Plan pauzes en speeltijd in de ‘schooltje’-dag. Dit geeft de kinderen de kans om te ontspannen en te spelen, net zoals op school.

Nog meer tips voor thuis schooltje spelen

 1. Beoordeling: Aan het einde van de ‘schooltje’-dag kan de leraar een kleine beoordeling of quiz geven om te controleren wat de leerlingen hebben geleerd.
 2. Creativiteit: Moedig creativiteit aan door kunstprojecten, muzieklessen of drama in de ‘schooltje’-dag op te nemen.
 3. Themalessen: Organiseer themadagen waarin je de nadruk legt op specifieke onderwerpen, zoals een “Natuurwetenschapsdag” of een “Historische gebeurtenissendag”.
 4. Buitenactiviteiten: Als het weer het toelaat, kunnen buitenspellen en natuurverkenning ook deel uitmaken van de ‘schooltje’-ervaring.
 5. Betrek ouders: Laat ouders meedoen door bijvoorbeeld als gastdocent op te treden of vragen te stellen tijdens de les.
 6. Flexibiliteit: Houd rekening met de interesses van de kinderen en wees flexibel in je aanpak. Als ze een specifiek onderwerp willen verkennen, geef ze dan die vrijheid.

Het belangrijkste is dat ‘schooltje’ een leuke en leerzame ervaring is voor kinderen. Het helpt hen vaardigheden te ontwikkelen, zoals leiderschap, communicatie en samenwerking, terwijl ze ook nieuwe kennis opdoen.

Rompompom schooltje spelen

rompompom schooltje spelen

Deze doos kan een doos met schooltje spelen vol plezier zijn.. of een doos vol ellende haha nee gekheid! Het is maar net of je wel een strenge juf bent! In eerste instantie was ik zelf laaiend enthousiast… maar na het spel en de uitleg eens goed bekeken te hebben werd ik iets minder enthousiast.. vervolgens deed ik een paar aanpassingen en nu ben ik wel weer enthousiast.. hahaha Ja nu snappen jullie er niks meer van natuurlijk. Ik zal het maar eens snel uitleggen!

Uitwisbare stiften versus werkboekjes

rompompom schooltje spelen
rompompom

Laat ik maar gelijk vertellen wat ik een van de grootste minpunten van rompompom schooltje spelen vind.

Er zitten drie werkboekjes in het spelpakket. 1 is met kleurplaten 1 is met taal en 1 is met rekenen. Deze werkboekjes zijn niet gelamineerd! Nu weet ik niet hoe het bij jullie thuis is, maar hier wordt een favoriet spel vaak tot aan versleten toe gespeeld. Als dochterlief met een vriendinnetje een werkje heeft gemaakt dan kan daarna het werkje niet meer gemaakt worden. En dat is natuurlijk mega jammer!

Gelukkig is deze mama lekker creatief. Dus hup de schaar erin en lamineren die hap!

rompompom schooltje spelen
rompompom

Ook het diploma is super leuk als je gaat schooltje spelen, maar slechts 1 keer te gebruiken. Had daar nou een blok van 20 ingedaan die zelf in te kleuren waren dan was het helemaal top geweest! Nu moet deze mama aan de slag met vloeipapier en gaan kopiëren. Geeft ook niet, doe ik graag voor mijn dochter en haar vriendinnen, maar ik heb nog wel meer te doen 😉

Het spel van rompompom schooltje spelen is niet meer beschikbaar. Maar ik heb nog wel wat andere tips voor je!

Alternatieven

Helaas is Rompompom schooltje spelen niet meer beschikbaar. Goede alternatieven zijn:

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nicole Orriëns

Friday 7th of September 2018

Wat een goede review! Ik houd ervan als iemand zo duidelijk de goede en minder goede punten benoemt. Ik ga je post delen op mijn Review blog.

MamaScrapelle

Friday 7th of September 2018

Dank je wel Nicole! Lief van je!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.