Skip to Content

Tips voor een goede wandeling – Gezamenlijk aan onze gezondheid werken

Neem jij je ook regelmatig voor om gezonder te leven en fitter te worden? Op 30 maart is het international take a walk in the park day. Dit is de perfecte dag om op een laagdrempelige manier meer te bewegen. Het is ook nog eens gratis. Maak eens een flinke wandeling. Met jij met een maatje of alleen? Hier een blog met enkele tips voor een goede wandeling.

Maak eens een goede wandeling - Gezamenlijk aan onze gezondheid werken
Afbeelding van freepik via freepik

Het idee achter Take a walk in the park

“Take a Walk in the Park Day” is ontstaan vanuit de ambitie om mensen dichter bij de natuur te brengen. Wandelen biedt talrijke gezondheidsvoordelen en heeft een therapeutische werking die vaak wordt onderschat. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig parken bezoeken een verbetering in zowel hun fysieke als mentale welzijn ervaren. Dus, waarom niet genieten van een ontspannende wandeling?

Wist je dat het uitzicht op bomen vanuit je huis kan bijdragen aan een positievere stemming en een verminderde neiging tot agressie? Bovendien heeft wonen nabij een park aantoonbare voordelen voor onze gezondheid en welzijn. Het leven in betonnen constructies en beperkte ruimtes kan onze verbinding met de natuur verzwakken, wat een negatieve invloed kan hebben op onze fysieke, spirituele en zelfs sociale gezondheid.

Dus, start je dag goed en doe mee op 30 maart – het is alvast een uitstekende tip voor een verkwikkende wandeling die je dichter bij de natuur en jezelf brengt.

Maak eens een goede wandeling - Gezamenlijk aan onze gezondheid werken
Afbeelding van jcomp via freepik

Waarom meedoen aan een goede wandeling?

Op 30 maart ga ik zeker meedoen met een goede wandeling. Jij ook? Iedereen heeft wel een park in de buurt. Denk gemakkelijk; een stadspark of uitlaatroute werkt ook al. Het hoeft niet groot te zijn, al mag dat natuurlijk wel. Een tweede tip is dan ook om op 30 maart mee te wandelen. Het is hier dan wel wereldwijd een dag voor, maar dit kan natuurlijk op elke dag. Als je op zijn minst 30 minuten per dag wandelt heeft dit positief effect op je gezondheid, aldus de Hartstichting. Voorbeelden hiervan zijn een lagere bloeddruk en verlaagde kans op hartziektes en diabetes.

Ik ben zelf een groot voorstander van een wandeling als een prettige vorm van lichaamsbeweging. Het is niet alleen kosteneffectief, maar ook toegankelijk voor iedereen. Op deze manier vind ik regelmatig mijn weg naar de natuur en geniet ik van de frisse buitenlucht. Vooral op zonnige dagen laadt het me op en geeft het me een positieve boost.

Als je op zoek bent naar een prachtige en uitgebreide wandelervaring, zijn er tal van bronnen om inspiratie op te doen. Websites zoals Natuurmonumenten bieden nuttige tips en suggesties voor wandelroutes. Hoewel Nederland een dichtbevolkt land is, zijn we gezegend met schitterende parken en natuurgebieden die zeker de moeite waard zijn om te verkennen. Dus trek je wandelschoenen aan en ontdek de verborgen juweeltjes die ons land te bieden heeft!

take a walk in the park day op 30 maart

Het beste moment op de dag om te wandelen is in de ochtend.
Zo begin je goed aan je dag en houd je je metabolisme op peil.

Maak eens een goede wandeling - Gezamenlijk aan onze gezondheid werken
Afbeelding van wirestock via freepik

Conclusie en tips – Maak eens een goede wandeling

Kortom, maak eens een wandeling. Doe een extra rondje om, vraag die vriend(in), buurvrouw of doe lekker je oordopjes in. Enkele tips om je wandeling op te leuken;

  • Luister muziek, een podcast of een luisterboek
  • Focus op de natuur of dieren om je heen, wat gebeurt er allemaal?
  • Probeer eens een wandelmeditatie, sta stil bij je bewegingen
  • Varieër van looptempo
  • Probeer apps zoals ommetje of google fit om je stappen bij te houden en te vergelijken met vrienden
  • Daag jezelf uit en zet doelen, eventueel met beloning
  • Probeer Geocachen*. Dit is een spel waarbij je op zoek gaan naar verstopte schatten middels coördinaten.

Heb jij andere leuke tips? Laat het ons weten. Begin rustig aan en luister naar je lichaam. Je kunt eventueel lezen over wandelen en de effecten hiervan als je hier meer over wil weten. Probeer rechtop te lopen in goede houding, zo benut je je wandeling optimaal en zorg je goed voor je lichaam. Het is leuk, divers en gratis. Laten we op 30 maart allemaal naar buiten.

Lees ook deze blogs voor meer wandeltips

Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.