Skip to Content

Eerste mobiele telefoon kind: Een gids voor ouders

In dit digitale tijdperk is het gebruik van mobiele telefoons niet beperkt tot volwassenen. Steeds meer ouders overwegen hun kind een eigen mobiele telefoon te geven. Maar vanaf welke leeftijd is een eerste mobiele telefoon kind verstandig? En hoe kunnen ouders ervoor zorgen dat kinderen hun beltegoed niet onnodig opmaken? Dit en tips over Social media en WhatsApp gebruik gaan we je vertellen!

vanaf welke leeftijd een eerste mobiele telefoon
Afbeelding van 7721622 via Pixabay

Eerste mobiele telefoon kind – vanaf welke leeftijd?

Het bepalen van de juiste leeftijd om een kind een eerste mobiele telefoon te geven, is een belangrijke overweging voor ouders. Over het algemeen wordt een leeftijd van 10 tot 12 jaar als redelijk beschouwd. De reden hierachter is dat kinderen vanaf 10 jaar al prima in staat zijn om hun eigen afspraakjes te maken. Ze kunnen vrijuit praten met opa en oma of indien de situatie er is dat ouders gescheiden zijn kunnen ze privé gesprekken voeren met vader of moeder.
Wij gaven onze dochter met 9 jaar al haar eerste mobiele telefoon. Iets met onze Spotify speellijst die verpest werd door haar eigen muziek ;-). Het is ons goed bevallen, al snap ik dat veel ouders wachten tot 10 jaar.

Beltegoedbeheer – een bewuste keuze?

Om te voorkomen dat kinderen hun beltegoed snel opmaken, zijn er enkele handige tips. Beperk het beschikbare beltegoed en stel duidelijke regels op, zoals alleen bellen of sms’en naar bekende nummers. Sommige ouders kiezen voor een SIM only abonnement met een kleine databundel en beperkte belminuten. Anderen kiezen voor een onbeperkt bellen en data bundel. Wij zijn van de laatste categorie ouders. Dochterlief kan lekker buitenspelen en muziek luisteren en dansen. Is altijd bereikbaar via Whatsapp en kan ons dus ook altijd bereiken. Het ligt er ook een beetje aan natuurlijk wat je kind allemaal mag op zijn/haar eerste mobiele telefoon.

Ook hebben wij er een extra geheugenkaartje ingezet. Zo kan ze gerust mooie foto’s en filmpjes maken die ze later terug kan zien als een soort digitaal dagboek. Voor het opschonen van haar telefoon moeten we in de zomervakantie maar eens een dagje prikken 😉 Zeker op het gebied van WhatsApp foto’s en video’s.

eerste mobiele telefoon kinderen ouderlijk toezicht
Foto door Karolina Grabowska: via pexels

Handige apps om te installeren:

Voor ouders is het belangrijk om nuttige apps te installeren op de eerste mobiele telefoon van hun kind. Enkele handige opties zijn educatieve apps, gezinsplanners, veiligheidsapps en ouderlijk toezicht-apps.
Zo heeft mijn dochter spelletjes woordsnack en Duolingo op haar eerste mobiele telefoon staan. Duolingo kan overigens wel verslavend werken dus pas hier mee op als je kind teveel druk ervaart van de app. Mijn dochter heeft daar geen last van, bijna spijtig haha

Probeer de Google Family Link-app voor ouderlijk toezicht. Met de Family Link-app kun je op afstand vanaf je eigen apparaat digitale huisregels instellen om jonge kinderen of opgroeiende tieners te begeleiden bij het leren, spelen en ontdekken op internet.

Je kan dan ook een gezinsagenda openen (dat hebben wij nog niet gedaan overigens) maar wel heel handig als je een druk sociaal leven hebt en je kind ook.

Doordat wij ouderlijk toezicht hebben kan onze dochter niet zomaar appjes installeren op haar telefoon. Ze heeft altijd onze toestemming nodig. En ook schermtijd kun je hierin beperken als dat nodig blijkt te zijn.

Een belangrijke hoofdregel bij ons in huis is dat de telefoon in de avond beneden aan de oplader ligt. Waar ik mijn telefoon als wekker gebruik, mag zij gewoon haar eigen digitale wekker gebruiken.

Geschikte social media kanalen voor verschillende leeftijden

Hier in huis wordt er soms heftig gediscussieerd. Nou ja inmiddels is er een vorm van acceptatie, maar dat was een heel proces. Social media.. Met haar 10 jaar wil ze het liefste al op TikTok en Snapchat. Maar is dat wel veilig?

De geschikte leeftijd voor social media kanalen varieert. Over het algemeen wordt aangenomen dat kinderen vanaf 13 jaar oud genoeg zijn voor platforms zoals Facebook, Pinterest, Twitter, Snapchat en Instagram.

Vanaf 13 jaar mag je ook een account op TikTok aanmaken en kan je dus filmpjes posten. Vanaf 16 jaar kunnen anderen je video’s gebruiken om een duet of aanhechting (stitch) te maken. Vanaf 18 jaar kan je livestreamen en mag je gifts kopen, geven of krijgen.

Maar de vriendin van mijn dochter heeft al TikTok?

Ja er zijn ouders die hun kind aanleren om te liegen over hun leeftijd en al op jongere leeftijd TikTok te installeren op hun eerste mobiele telefoon. Zelf sta ik hier absoluut niet achter. Als mijn dochter wat wil opzoeken op TikTok mag ze dat even op mijn telefoon doen, bijvoorbeeld om een dansje te doen.

En ook SnapChat mag ze alleen op mijn telefoon gebruiken om grappige selfies te maken, maar niet voor andere dingen. Het is belangrijk om je kind te leren over de gevaren van internet en het delen van je eigen foto’s. Door alvast te oefenen op een telefoon van de ouders en er over te praten bereik je bewustheid en alertheid.

Een eerste mobiele telefoon voor kind en WhatsApp

Met de toegang tot berichtendiensten zoals WhatsApp, is het belangrijk om kinderen op te voeden over online gedrag. Enkele tips zijn het benadrukken van het belang van respectvol communiceren, het vermijden van delen van persoonlijke informatie en het melden van ongepast gedrag.
Wat ik zelf doe is af en toe even scrollen door de gesprekken die ze voert met vriendinnen. Wijzen op van die gekke berichten met “stuur dit naar 10 mensen en dan …” onzinberichten bijvoorbeeld, moest ik in het begin soms doen.

Een keer merkte ik dat 1 kind zich wel heel apart in de groepsapp gedroeg. Toen heb ik de ouders even een appje gestuurd of ze mee konden kijken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alles leest en ziet. Het is ook een stukje vertrouwen dat je moet hebben in je kind. Maar af en toe even checken kan geen kwaad.

Over het algemeen ben ik heel erg blij dat ze haar eigen telefoon heeft. Als vriendinnetjes nog geen telefoon hebben, had ze het nummer van een van de ouders en kon ze het ook zelf regelen. Ze kan zich er even mee vermaken en zoet zijn en ik vind het horen bij de digitale opvoeding van deze tijd.

Telefoonhoesje met koord

Leuk voor verjaardagscadeau

Als je kind 10 jaar wordt en ze krijgen een mobiele telefoon dan kun je daar leuke accessoires bij vragen. Een telefoonhoesje met koord bijvoorbeeld of een schattige fluffy met konijnenoren of pop-it is ook heel erg hip. Denk ook aan (draadloze) oortjes zodat je geen last hebt als ze een filmpje of eigen muziek op hebben staan. Een pop-socket zodat de telefoon goed vastgehouden kan worden is ook leuk.

Een eerste mobiele telefoon kind

Het geven van een mobiele telefoon aan een kind is een persoonlijke keuze die afhangt van verschillende factoren, waaronder leeftijd en verantwoordelijkheid. Het beheren van beltegoed en het installeren van geschikte apps en social media-kanalen zijn cruciaal om de ervaring van kinderen op een positieve en veilige manier vorm te geven. Daarnaast is het van groot belang om kinderen bewust te maken van online gedrag en de juiste etiquetteregels te leren, met name op platforms zoals WhatsApp. Als ouders een verantwoorde benadering hanteren, kunnen mobiele telefoons een nuttig hulpmiddel zijn in de groei en ontwikkeling van kinderen in het digitale tijdperk.

Lees ook deze blogs

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.