Skip to Content

Osmo coding starter kit – leren programmeren op de IPad

Een tijd geleden heb ik kennis gemaakt met Osmo. Daar was mijn dochter helemaal weg van! (en ikzelf ook) Nu is er ook de Osmo coding starter kit, waarmee je een begin kunt maken met het leren programmeren. Hoe tof is dat voor jonge kinderen!

osmo coding starter kit

Een uitbreiding: de Osmo coding starter kit

Wij hebben de Osmo Genius Starter Kit al een tijdje in huis, en deze wordt nog steeds volop gebruikt door mijn jongste dochter. Zij is heel enthousiast over Osmo, waar je verschillende spellen mee kunt spelen. Ben je daar benieuwd naar, lees dan zeker mijn vorige review. Daar zie je ook veel foto’s van hoe het werkt.
Nu mochten wij aan de slag met de Osmo coding starter kit. Voor ons dus een uitbreiding van onze Osmo materialen, want nu hebben we dus ook een doosje materialen om te gaan oefenen met coderen. Maar eigenlijk is deze set geen uitbreiding, en zou je deze ook kunnen gebruiken als eerste set. Je hebt verder alleen een IPad nodig.

Wat zit er in de Osmo coding starter kit?

Ik ben meestal niet zo’n held met technische dingen, dus als er veel moeilijke ingewikkelde onderdelen bij zitten, dan haak ik al snel af. Maar als je de doos open maakt, ben je waarschijnlijk heel erg verrast. Er zit een Osmo basis in, daar kun je de Ipad in zetten. En er zit een reflector in, deze plaats je boven op de Ipad, waar de camera zit. Verder zit er een doosje met blokjes in. En dat was het. Geen gebruiksaanwijzing, geen uitleg. Alleen een link naar de site van Osmo, en dan kun je aan de slag!

inhoud

Aan de slag

De vorige Osmo set die ik kreeg, was mega eenvoudig te installeren. Binnen 10 minuten konden we aan de slag. Opnieuw was het installeren nu eenvoudig. Je moet alleen een extra app downloaden, en Osmo plaatst dit spel binnen de ‘Osmo omgeving’. Dat is één app, waarin alle spelletjes verzameld zijn. Dus ook de spellen waarbij je de getallen en letters nodig hebt. Nu werden er dan dus 3 spellen bij gezet, omdat de Osmo coding starter kit 3 verschillende spellen bevat.

Alleen… zo eenvoudig als het vorige keer ging, zo lastig had ik het nu! De Osmo omgeving is gewoon Nederlandstalig, maar de 3 nieuwe spellen leken in het Zweeds te zijn (tenminste, dat denk ik… ik ben niet zo goed in Zweeds/ Deens/ Noors). En dan is het best lastig om door te hebben wat je moet doen. Bij het eerste, meest eenvoudige spel, hadden we het snel door, maar bij de andere spellen kwamen we er bij bepaalde levels niet uit. En we kregen het echt niet voor elkaar om de taal te veranderen. Ik heb van alles geprobeerd, opgezocht op internet, in mijn instellingen gewijzigd, maar niets heeft gewerkt. Ik begin eigenlijk te vermoeden dat deze app geen ondersteuning heeft voor de Nederlandse taal. Misschien nog even een cursus Zweeds volgen, voordat we verder kunnen met de Osmo coding starter kit…

De verschillende spellen

Het leuke is dat er bij de Osmo Coding starter kit 3 verschillende spellen horen. Deze spelletjes lopen op in moeilijkheidsgraad. Je start met het spel ‘Coding Awbie’, waarbij je leert om verschillende commando’s achter elkaar te plaatsen, en zo een programma maakt wat het poppetje kan lopen.
Het tweede spel is ‘Coding jam’. Met de codeer blokjes kun je patronen en loops maken, en zo je eigen muziek componeren. Het laatste en moeilijkste spel heet ‘Coding duo’. Dit zijn moeilijkere puzzels. Die kun je alleen of samen doen. Bij dit laatste spel liepen wij vooral vast op de taal én omdat wij vaak geen poppetjes te zien kregen die we konden gaan laten lopen. En dan was een tip in het Nederlands wel handig geweest.

Het nut van leren programmeren

Alle spellen van Osmo werken met de Osmo basis en de reflector. Door deze met elkaar te combineren, kan je IPad, de tegels of materialen ‘lezen’ die voor hem worden neergelegd op de tafel. En dit is een super tof concept, waardoor je echt handelend bezig bent en niet alleen op een schermpje zit te kijken en klikken. Jonge kinderen leren zo heel intuïtief en zijn echt handelend aan het leren. En het is echt materiaal waar kinderen graag mee aan de slag gaan!
Programmeren is niet alleen leuk, maar ook enorm nuttig. Kinderen gaan aan de slag met 21e eeuwse vaardigheden. Zie daarover ook deze blog, waarbij daar meer uitleg over te vinden is. Kinderen leren logisch denken, plannen en samenwerken.

osmo coding starter kit

Onze mening over de Osmo coding starter kit

Mijn gevoelens over de Osmo coding starter kit zijn wel wat gemengd. Wij hebben er thuis niet echt lekker mee kunnen werken, omdat we de taalinstellingen gewoon simpelweg niet op Nederlands kregen. En het derde spel was echt een lastig spel, waar je zelfs als volwassene er nog uitdaging aan hebt, dus dan is een tip in je eigen taal wel handig. Ook omdat we met de poppetjes in het derde spel telkens vastliepen.

Maar verder moet ik zeggen dat dit echt een hele toffe set is! De materialen zijn echt kwalitatief super! Het opbergbakje is stevig en stapelbaar, dus te combineren met de andere sets. De steentjes zelf zijn magnetisch, dus blijven goed aan elkaar plakken. Je krijgt het echt niet zomaar kapot, dus het is ook goed in een klas te gebruiken. Het enige wat dan lastig is, is dat je een Ipad zonder beschermhoes moet hebben, omdat anders de reflector niet geplaatst kan worden.

De vormgeving van de spelletjes is echt super! Deze zijn kleurig en hebben hele leuke karakters. Je kunt zien dat er echt energie is in gestoken om dit tot een tof spel te maken met verschillende uitdagingen. En als je zelf even puzzelt, kom je al een heel eind met wat je moet doen. Maar als iemand ooit nog weet hoe ik die instelling kan veranderen van de Zweedse taal, dan houd ik mij enorm aanbevolen….

Lees ook deze blog van Osmo coding pizza

osmo coding starter kit
Footer4 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.