Skip to Content

Clementoni Super Doc, een robot om te coderen

Niet lang geleden dacht ik nog dat de natuurlijke antroposofische vorm van onderwijs goed was voor mijn dochter. Prikkelarm, geen beeldschermen of computers in de school en veel natuurlijke materialen. Ik dacht dat dit het beste was voor haar, en het eerste jaar van haar basisschoolcarrière was dat ook zo. Maar al snel zag ik haar interesse en honger naar meer. We zijn dan ook gewisseld van school. En kijk nu eens, de Clementoni Super Doc heeft haar hart gestolen. Coderen met een robot!

clementoni super doc

Clementoni Super Doc

Coderen is echt speelgoed van nu. En ik ben zelf als mama en pedagogisch professional heel enthousiast erover. Het vooruit denken, programmeren, actie-reactie denken wordt op zo’n leuke en directe manier getraind. De zelfredzaamheid bij dit soort speelgoed is ook groot. Codeer je verkeerd, dan zie je dit meteen en kan je het meteen aanpassen. De Clementoni Super Doc is onze eerste kennismaking met coderen thuis. Op school heeft mijn dochter ook een soortgelijk iets afgelopen Sinterklaas gekregen voor de klas. Dus het is niet nieuw voor haar.

De nieuwe Super DOC, met zijn grote heldere ogen, laat kinderen kennismaken met de basisprincipes van codering. Dit gebeurd op een creatieve, geleidelijke en leuke manier. In de eerste modus kan de robot vrij worden geprogrammeerd of met behulp van de speelkaarten. Dit kan alleen of in samenspel. Clementoni Super DOC kan ook vier verschillende karakters spelen. Door de kartonnen kleding aan te trekken, kan de robot veranderen in een draak, goochelaar, fee en ridder. Elk met zijn eigen persoonlijkheid en missie om te voltooien. De nieuwe Coding Lab robot helpt bij het ontwikkelen van logische en probleemoplossende vaardigheden door verbeelding en creativiteit te stimuleren.

Coderen maar!

Clementoni Super Doc is zo gestart. In de robot zelf moet je even 3 batterijen doen, niet meegeleverd, en dan is hij al ready voor actie! In de doos zitten 4 verkleedklerensetjes geleverd en een tweezijdig speelbord. Daarnaast nog speelkaarten en richtingkaartjes. Het bijgeleverde boekje is duidelijk en het opstarten is niet lastig. Met een schuifje kies je de speelmodus en wij beginnen met vrijspel. We zijn met z’n vieren en maken er een spel van. Elke keer wordt er een item kaartje getrokken, daarbij moet een match gevonden op het bord. Codeer Doc zo dat het op het matching vakje komt en het kaartje is voor jou. Lukt dit niet dan mag de volgende.

Daarna verkleden we de Clementoni Super Doc als een draak en draaien we het bord om. Het is even zoeken in deze modus maar de robot moet in de richting van de rode pijl op het kompas staan, en rechtuit op een vakje rijden. Nu we dit door hebben gaan we de opdrachten vervullen. in deze modus reageert de robot ook echt op de plaatjes. Mijn dochter haar fantasie is in volle actie want soms twijfelt ze nou of Doc leeft of niet. Het praat, reageert en beweegt… De robot is heel makkelijk te coderen en reageert prima.

clementoni super doc

Plezier met Clementoni Super Doc

Na de spellen wordt er vrij met Clementoni Super Doc gespeeld op de grond. De robot kan tot 25 acties uitvoeren en mijn dochter bedenkt zelf een parcours. Ook kan ze het eenvoudig aan haar jongere zusje uitleggen die het toch ook wel erg tof vindt. Mijn oudste dochter heeft een leerachterstand door haar motorische angst. Het logisch vooruit denken is onder andere een aandachtspuntje dus dit soort leerzaam speelgoed is echt ideaal.

Clementoni Super Doc is geschikt vanaf 5 jaar en mijn dochter is net 7. Ze verbaasd me eigenlijk door niet de bijgeleverde hulpkaartjes te gebruiken en door bijna foutloos te coderen. Dit is echt een perfecte manier waar ze heel goed in blijkt te zijn. De hulpkaartjes geven richtingen aan en zijn dus ideaal als tussenstap. Dat er een vrije modus is, is ook echt heel tof. De verkleedkleding vind mijn dochter erg leuk, en de verschillende missies maken dit tot een uitgebreide speelset. De moeilijkheidsgraad valt me dus mee, maar is ook afhankelijk per kind. Door de mogelijkheden is deze robot voor verschillende leeftijden interessant. Wij zijn fan van de Clementoni Super Doc en het proeft naar nog meer toffe coderingsspellen!

Andere Clementoni robot coderingsgames

Lees hier de review van Kelly over Super Doc

Footer4
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.