Osmo Genius Starter Kit – op een andere manier aan de slag met de IPad!

Als ouder wil je dolgraag dat je kind oefent met leerstof van school. Maar je ziet ze liever ook wat actiever bezig dan de hele tijd op een scherm. De Osmo Genius Starter Kit heeft een mooie combinatie van het gebruik maken van de IPad én zelf praktisch bezig zijn. Met deze set transformeer je je IPad tot een actief leermiddel!

doos

Leren door te doen met de Osmo Genius Starter Kit

Ik had zelf nog nooit van de Osmo Genius Starter Kit gehoord. Dit is eigenlijk de Osmo basis set. PlayOsmo maakt producten, die zorgen dat je IPad verandert in een actief en interactief leermiddel.
Je klikt je IPad op een basis, en plaatst bovenop een soort spiegeltje. Daarmee registreert de IPad via de camera de ruimte voor je tablet op de tafel, waardoor er een soort speelveld ontstaat. Door met de bijgeleverde materialen aan de slag te gaan, ben je dus echt handelend bezig, in plaats van dingetjes op het scherm aan te klikken. Voor rekenen zitten er bijvoorbeeld kaartjes met cijfers en dobbelsteenbeelden bij. Door deze te combineren, maak je getalcombinaties, die de Osmo basis dan ‘ziet’ liggen op tafel en de juiste antwoorden wegstreept.  

5 verschillende spellen

Met de app heb je meteen 5 verschillende spellen, van allemaal verschillende leergebieden. Ik bespreek hieronder even kort de verschillende spellen:

Numbers
In de klas gaan kinderen al vaak zat aan de slag met werkbladen. Dit is veel actiever! Met de bijgeleverde spelkaartjes met dobbelsteenstippen en cijfers maak je zo snel als je kan het gevraagde getal. Dit spel vond mijn dochter echt geweldig leuk! De levels worden steeds moeilijker en de app is mooi vormgegeven, waardoor je graag verder wil blijven spelen.Tangram
Ook bij tangram wordt een doosjes met spelstukken meegeleverd in de Osmo Genius Starter Kit. Leg de houten stukjes op de goede plek, en probeer alle levels te halen. Bij de eenvoudige levels lukt het vrij snel, maar daarna wordt het al snel een stuk moeilijker, omdat je daar geen hints meer ziet. Gelukkig kun je wel om hints vragen. Zelfs voor volwassenen zijn de hogere levels echt een uitdaging.

Words
Dit spel lijkt een beetje op galgje. Je ziet een woord dat je moet raden. Leg de goede letters neer, en probeer het woord zo snel mogelijk te maken. Dit spel vond ik echt het minst leuke (en misschien ook goede) spel van de hele set. Het idee erachter is leuk, maar wel wat minder goed uitgevoerd. Kinderen moeten woorden leggen die veel te moeilijk zijn. Qua spelling (bijv. het woord ‘band’), maar ook qua inhoud (bijvoorbeeld het woord Nasa bij een astronaut). Wanneer dit spelniveau aangepast gaat worden (wellicht in de toekomst) is dit zeker een heel interessant spel. Zo kunnen de kinderen speels en zonder dat ze het door hebben met spelling oefenen. Voordeel is ook dat de kaartjes die meegeleverd worden dubbelzijdig bedrukt zijn, de ene kant met hoofdletters, en de andere kant met de normale letters. Misschien is het omdat ik er wat kritisch naar kijk met mijn ‘juffenblik’, maar bij dit spelonderdeel is dus zeker nog ruimte voor verbetering.

Nog meer spellen


Masterpiece
Het spel Masterpiece is geen educatief spel, maar juist lekker creatief. Je hebt geen andere onderdelen nodig van de Osmo Genius starter Kit dan de basis en het spiegeltje. Er is een speciale tekentablet bij te koop, maar die is niet persé nodig, je kunt ook gewoon een wit vel papier gebruiken. En dat hebben we ook gedaan! Je kunt zo uit heel veel voorbeelden kiezen en je eigen kunstwerk maken. Je kunt die voorbeelden overtrekken met behulp van de geprojecteerde lijntjes.

Newton
Newton is het laatste spel uit de serie van de Osmo Genius Starter Kit. Je moet er bij dit spel voor zorgen dat de vallende balletjes op het juiste punt terecht komen. Hier moet je je creativiteit bij gebruiken, want je moet namelijk iets bedanken om de balletjes te sturen. Dit kun je doen door iets te tekenen, of neer te leggen. Zoals bijvoorbeeld een sleutelbos, bril, potlood of pakje zakdoeken!

Osmo Genius Starter Kit

Meteen aan de slag

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf niet heel erg technisch ben. Zeg maar gerust ‘helemaal niet’. Ik zie er vaak een beetje tegenop om nieuwe elektrische dingen in gebruik te nemen, omdat het vaak een gedoe is met alles uitzoeken. Dat was ook bij de Osmo Genius Starter Kit mijn grootste angst. Daarom heb ik het uitgepakt op een moment zonder kinderen, zodat ik eerst uitgebreid de handleiding zou kunnen doornemen. Maar tot mijn verbazing, zat er gewoon geen handleiding in. Alleen een QR-code, die je moet scannen.
En: ik kon gewoon binnen 10 minuten met de spellen aan de slag. Ontzettend eenvoudig en gebruiksvriendelijk dus! Gewoon een kwestie van de QR-code scannen en vervolgens de hoofdapp downloaden via de appstore en de verschillende spelvarianten. Daarna maak je een profiel aan, en kun je beginnen!

Onze mening over de Osmo Genius Starter Kit

Ik kan niets anders zeggen dan: ‘Wat is dit onzettend gaaf!’ Mijn angst met dit soort ‘technische dingen’ is dat het té moeilijk is, waardoor ik afhaak. Gelukkig werkt dit heel intuïtief, eenvoudiger kan haast niet! Het is ook gewoon heel eenvoudig en fijn te gebruiken door kinderen.
Het enige dat ik een beetje spannend vond, was dat je de IPad niet kunt gebruiken met een beschermhoes. Thuis én bij mij in de klas hebben de IPads altijd een beschermhoes. Wil je dit dus in de klas gebruiken (en dat is zeker een aanrader!), dan moet je dus een IPad zonder beschermhoes hebben.
Ik vind de Osmo Genius Starter Kit echt een supertof ding. Het transformeert je IPad echt, en je gebruikt deze zo op een totaal andere manier dan je gewend bent. Dat maakt het voor de kinderen leuk en uitdagend. En stiekem wil je als volwassene ook wel even proberen….

Een handige ouderapp

Deze vijf spellen zijn verzameld in één app (maar de spellen zijn ook los te installeren). Die totaalapp maakt het wel af, want dat is een soort van wereld waarin je poppetjes kunt verzamelen.
Echt alle spellen vind ik heel erg leuk, behalve dan het spel ‘Words’, dat zou ik als leerkracht niet aanraden. Maar, ik denk dat als ze hier zelf nog eens kritisch naar kijken en dit door ontwikkelen, dat dit dan zeker heel veel potentie heeft!
Nog een toffe extra: je kunt als ouder ook een ouderapp installeren, waardoor je alle bijzonderheden kunt volgen. Ik heb hier niet voor gekozen, maar je krijgt als ouder wel gewoon wekelijks een mail met de resultaten en vorderingen van je kind. Heel erg leuk, omdat ze ook de mooiste tekeningen erin plakken, en de hoogste scores laten zien! Zo weet je wat je kind die week heeft geoefend. Mijn eigen dochter is nog lang niet uitgespeeld met de Osmo Genius Starter Kit, want ze kan er geen genoeg van krijgen!

Geschikt voor voor alle iPads behalve generatie 1, iPad Pro 11 en de iPad Pro 12,9. De minimale iOS versie welke is vereist: iOS 9.

Footer4
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.