Skip to Content

Vanaf welke leeftijd telefoon voor je kind? Een mobiel voor kinderen

Als juf van groep 7 maak ik veel mijlpalen mee. Zo ook hun eerste mobiele telefoon. Bijna iedereen in mijn klas heeft er eentje. Van de 23 kinderen hebben er 20 een mobiele telefoon. Van die drie heeft er eentje geen mobiele telefoon omdat het kapot is. De rest heeft dus een mobiele telefoon vanwege verschillende redenen, maar vanaf welke leeftijd telefoon voor je kind? En waar moet je op letten? 

Vanaf welke leeftijd telefoon voor je kind? Waarom nodig?

Vanaf welke leeftijd telefoon voor je kind? juf van groep 7, vertelt wat zij om haar heen ziet en geeft tips voor de eerste mobiel voor kind
Photo by McKaela Lee on Unsplash

De meest gehoorde reden dat kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen, is dat kinderen dan kunnen laten weten waar ze zijn. Even bellen of hun locatie delen is zo gedaan. Ook gaven mijn kinderen aan dat ze een mobieltje hebben gekregen omdat ze dingen zelf mochten gaan doen. Alleen naar de voetbal. Een boodschap doen voor hun ouders of lekker buitenspelen met vrienden. Op zich een goed plan. Zo is jouw kind altijd bereikbaar en kan je in de gaten houden waar hij of zij is. Via What’s app kan je kind zijn locatie delen. Erg fijn, want daarop kan je elk gewenst moment zien waar jouw kind is.

Zelfstandig zijn voor een eerste mobiele telefoon

Vanaf welke leeftijd telefoon voor je kind? juf van groep 7, vertelt wat zij om haar heen ziet en geeft tips voor de eerste mobiel voor kind
Afbeelding van 7721622 via Pixabay

Hoe ouder jouw kind wordt, hoe meer je ze zelfstandig dingen kunt laat doen. Zelf uit een beker drinken, de eerste keer omkleden of voor het eerst zelf naar school lopen. Allemaal mijlpalen in het leven van je kind. De leeftijd kiezen dat kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen is ook weer een mijlpaal, voor ouders en voor kinderen. De meeste kinderen uit mijn klas mogen zelf naar school lopen en gaan vaak zelf ook weer naar huis. Ik merk dat wanneer kinderen dat gaan doen, ze ook vaak hun eerste mobieltje krijgen. Maar kunnen kinderen er wel verantwoordelijk mee om gaan? 

Verantwoording 

Zo’n eerste mobiele telefoon voor kinderen is een hele verantwoording en wanneer jouw kind die verantwoording kan dragen is hij of zij eraan toe. Heb je een verstrooid kind of is jouw kind nog helemaal niet zelfstandig? Dan zou ik er zeker niet aan beginnen. Een telefoon is niet niks en kinderen kunnen er snel verslaafd aan raken. Spelletje hier, Tiktok daar. En dan heb ik het nog niet eens over het beltegoed. Sommige kinderen hebben nog niet goed het besef dat bellen geld kost.

Wil je het toch uitproberen? Neem een tweedehands telefoon en een prepaid tegoed. Als ze de telefoon kwijtraken is het niet erg en ze kunnen nooit over hun tegoed heen gaan. Dit is een goede optie om mee te beginnen! Wil je toch een leeftijd weten, om een eerste mobiele telefoon aan je kind te geven? Zoals ik het nu om mij heen zien, als juf,  krijgen de meeste kinderen zo rond hun tiende verjaardag hun eerste telefoon. Dat is de leeftijd dat ze over het algemeen zelfstandiger worden en dingen alleenmogen doen.  

Hoesje om een eerste mobiele telefoon te beschermen

Je kind met een eerste mobiele telefoon, zonder een goed hoesje weg sturen is niet heel erg slim. Daarom is het goed om een mooi hoesje uit te zoeken. Vraag mij niet waarom, maar ik heb er twee. ? Eentje die ik gebruik als portemonnee. Handig als ik geen tas bij mij wil hebben, maar wel losgeld, pinpas en mijn telefoon voor handen moet hebben. En de ander is een mooie blauwe dat mijn telefoon goed beschermd en die ik rechtop kan zetten zodat mijn kinderen er een filmpje op kunnen kijken. Op hoesjes-outlet heb je mooie en goedkope hoesjes. Dit hoesje voor de Samsung A10 vind ik zelf erg mooi en ook mijn groep 7 vond dit hoesje “tijdloos”. Haha ja, echt… “Dit hoesje is niet alleen voor oude mensen, hoor juf Joyce.  

screen protector Samsung A70

Voor het scherm kun je speciale screenprotectors kopen. Dit voorkomt krassen en beschermt het toestel een beetje tegen de nodige valpartijen.

Vanaf welke leeftijd telefoon voor je kind? Denk ook aan een Powerbank

Powerbank Vanaf welke leeftijd telefoon voor je kind? juf van groep 7, vertelt wat zij om haar heen ziet en geeft tips voor de eerste mobiel voor kind

Naast een mooi hoesje heb ik ook een Power Bank. Met mijn dansgroepen nemen wij deel aan wedstrijden door heel Nederland en dan kan ik niet altijd een stopcontact opzoeken. Daarom is zo’n Power Bank geweldig. Op elk moment kan ik mijn telefoon weer opladen. Ook erg fijn voor jouw kind als je er uit bent op welke leeftijd je een telefoon geeft. Ik weet dat kinderen zo de deur uit kunnen gaan en er daarna pas achter komen dat hun batterij bijna leeg is. Een Power Bank hoeft niet heel groot te zijn en past daarom zo in elke zak of tas. Geen excuus meer dat de mobiele telefoon leeg is,

Vanaf welke leeftijd telefoon voor je kind?

Is er dan duidelijk te zeggen vanaf welke leeftijd je een telefoon voor je kind koopt? Ik zeg van niet. Elk kind is anders en kan op een andere leeftijd dingen aan. Kijk vooral naar jouw kind. Heeft jouw kind een verantwoordelijkheid gevoel en is die zelfstandig? Dan kan je hem of haar zeker een telefoon mee geven. Kijk ik om mij heen dan zeg ik toch vanaf een jaar of 10. Hoewel ik ook een jongen in mijn klas heb die al vanaf zijn 8ste een telefoon heeft en dit prima heeft gedaan. Kijk naar je kind en volg je gevoel. Succes!

Ik ben erg benieuwd wanneer jullie je kinderen een eigen eerste mobiele telefoon hebben gegeven! 

Lees ook deze blogs

Footer3
Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Janneke

Thursday 26th of November 2020

En de ander is een mooie blauwe die mijn telefoon goed beschermd

Een lerares die zulke taalfouten maakt?!

ellen

Thursday 26th of November 2020

Dank voor de tip, al mag dat best wat vriendelijker. Wij zijn ook maar gewoon mensen he..

Lisanne Bons

Wednesday 4th of March 2020

Ik ga voor een mooi hoesje waar ik ook mijn pasjes in kan doen. De mijne is een beetje (beetje veel) op. Ik moet steeds meer pasjes erin bewaren anders vallen ze eruit. Dus dit tegoed komt goed uit.

Anita te Gussinklo

Tuesday 3rd of March 2020

Een nieuw hoesje is nooit weg. Over mijn oude is iets gevallen en krijg hem niet lekker schoon.

Jolijn

Sunday 1st of March 2020

Super actie! Ik maak graag kans om een nieuwe powerbank aan te schaffen. Ik heb alle extra stappen gedaan :)

Marian B

Wednesday 26th of February 2020

Ik zou wel graag een nieuwe bookcase willen voor mijn telefoon. Mijn huidige heeft al behoorlijk wat gebruikerssporen ...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.