Skip to Content

Tips voor het maken van je schoolwerk thuis

We zitten weer in lockdown nummer twee en binnenkort gaan we ook weer beginnen met thuisonderwijs. Ik geef je tips om zo goed mogelijk te dealen met het schoolwerk van je kinderen.

schoolwerk in coronatijd

Maak een planning voor het schoolwerk

Eigenlijk de belangrijkste van allemaal. Maak een planning. Structuur zorgt voor duidelijkheid en minder stress. Iedereen weet waar hij aan toe is en dat zorgt ervoor dat er geen discussies over kunnen bestaan. Ik stuurde een weekplanning naar mijn leerlingen. Daarin stond wanneer ik online was en een planning per dag hoe hun werkschema eruit kon zien. Dit werkte voor de kinderen erg goed.

jon-tyson-FlHdnPO6dlw-unsplash

Hou het ritme hetzelfde als een normale schooldag

Het is voor iedereen belangrijk om de dag hetzelfde te houden als je normaal zou doen. Dus om half 8 opstaan, ontbijten en om half 9 starten met je schoolwerk bijvoorbeeld. Een duidelijk ritme zorgt voor structuur. En houdt je actief. Doe je dit niet dan heb je kans dat je allemaal al snel pas om 10 uur gaat beginnen en voor je het weet zit je met zijn allen te Netflixen op de bank. Oeps, we moesten ook nog iets doen voor school.

Zorg voor voldoende afwisseling tijdens het schoolwerk

De hele dag werken is voor niemand goed, dus zorg voor voldoende afwisseling. Op school spelen ze in de ochtend even buiten en is er het welbekende “10-uurtje”. Plan dit ook in. Even weg van het schoolwerk. Het hoofd leeg maken. Je kan je niet drie uur achter elkaar concentreren. Ga naar buiten, kijk een filmpje of speel een spelletje. Door afwisseling hou je het leuk en dat is toch de bedoeling? Ontspanning hoort er zeker bij!

Ouders zijn opeens leerkracht?

Je hoeft als ouder niet opeens zelf les te gaan geven. Het is fijn als je jouw kind helpt, maar de taak als leerkracht overnemen hoeft echt niet. Als het goed is, is de leerkracht online “aanwezig” voor vragen. Met de kinderen spreekt hij/zij af wanneer ze bereikbaar zijn voor vragen. Zet deze momenten ook in de planning. Weet hoe je de leerkracht kan bereiken en zorg ervoor dat jouw kind dit ook weet. Scheelt weer stress. Vragen kan je bewaren voor die momenten. Je hoeft als ouder niet alles te weten en te kunnen. Schoolwerk thuis maken vraagt een hoop van de ouders, dus gun jezelf dit “weetje”. Je hoeft niet alles te weten.

Maak duidelijk wanneer jij moet werken

Er zijn ouders die thuis moeten werken en tegelijkertijd ook hun kind moeten helpen met hun schoolwerk. Voor die ouders is het belangrijk om goed aan te geven wanneer je beschikbaar bent en wanneer je moet werken. Maak dit duidelijk in de planning. Zo voorkom je dat jouw kind dwars door die belangrijke vergadering heen praat.

Creëer een rustige plek voor het schoolwerk

Zorg ervoor dat jouw kind rustig kan werken en goed kan zitten. Schoolwerk maken op de bank is niet een aanrader. En je werkstuk tikken op bed. Je snapt hem. Goed aan een tafel kunnen zitten is een “must”. Daarnaast is het fijn als de plek rustig is en weinig afleiding er omheen heeft. Een bureau in de slaapkamer waar ze kunnen werken of een hoekje aan tafel. Probeer samen met je kind een goede plek te bedenken. Als je het samen verzint heb je minder kans dat je kind tegenstribbelt.

Mobiele telefoon als afleiding

Ik heb verhalen gehoord van kinderen die tijdens de online les lekker op hun telefoon zaten. De mobiele telefoon kan een behoorlijke afleiding zijn. Maak daarom afspraken over het gebruik en waar ze hem neer moeten leggen als ze aan hun schoolwerk zitten. Thuisonderwijs betekent niet dat je onbeperkt lekker mag appen. Ook hier zijn regels aan verbonden. Wanneer je samen met je kind hierover afspraken maakt, zorg je ervoor dat hij of zij zich er beter aan gaat houden.

Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.