Skip to Content

De Kameleon – een woordspel met een potje bluf

Het heeft even geduurd voordat we De Kameleon konden uitproberen thuis. Het is een spel voor 3 of meer spelers en vanaf 14 jaar, dus we moesten het juiste gezelschap bij elkaar hebben. In de kerstvakantie was het dan zover, we waren klaar voor een potje bluf! Woordspelletjes zijn in onze talige familie en vriendenkring heel geliefd. We zijn gek op taal, vreemde woorden en associëren. Dit spel is dan ook absoluut een aanwinst voor onze spelletjeskast!

Kameleon hoofdfoto

De Kameleon

Iedereen kent ‘het geheim’ behalve de kameleon. Maar wie is dat? Om hem te vinden, moeten de spelers ‘het geheim’ beschrijven in slechts één woord. Als je te specifiek bent, zal hij zich gemakkelijker verborgen kunnen houden. Maar als je het te vaag houdt, word je zelf misschien verdacht.

Wanneer iedereen een woord heeft gezegd, begint de discussie…en het gebluf natuurlijk! Iedereen kan namelijk iemand beschuldigen, maar als je het mis hebt, ontsnapt de kameleon!

Een spel voor een gezellige avond

Ik vind dit spel bij uitstek geschikt voor een spelletjesavond of een feestelijke dag. Bijvoorbeeld met de kerstdagen of tijdens oud en nieuw. Wij spelen dan graag een spelletje waar je verbinding voelt, kunt lachen en praten en wat vooral ook niet te lang duurt. Er moet regelmatig iemand even eten en drinken kunnen pakken, naar de wc kunnen gaan of de meegekomen kinderen aandacht geven. Maar let op, tijdens het spelen van De Kameleon moet je volle focus er bij zijn hoor. Anders win je de blufronde nooit!

Hoe je De Kameleon speelt kun je in onderstaande video zien. Ideaal dat uitgever Megableu dit soort video’s maakt. Ik vind het soms ingewikkeld om een nieuw spel te begrijpen vanuit een spelbeschrijving. Vooral als de andere spelers verwachtingsvol zitten te kijken naar je en je het ook direct moet kunnen uitleggen.

De Kameleon – inhoud van de doos

De stevige doos straalt mij tegemoet. Het kleurgebruik en de supertoffe wijze waarop de titel is vormgegeven spreken mij erg aan. Ook de eenvoud vind ik heel goed gekozen.

Inhoud van de doos van Kameleon

In de doos vind je:

  • 20 dubbelzijdige themakaarten
  • 16 codekaarten
  • 1 dobbelsteen met 8 zijdes en 1 dobbelsteen met 6 zijdes
  • spelbeschrijving, met een link naar de video

De jacht is geopend…

Zodra je je vrienden of je familie hebt verzameld en je de voorbereiding hebt gedaan (zie spelbeschrijving) kan de jacht van start gaan. Elke speler krijgt een codekaart. Maar…let op elkaars gezichten, want een van de spelers krijgt de kameleonkaart. Alle spelers zien de codes, maar de kameleon niet! Daarnaast is er een themakaart op tafel gelegd.

Eén van de spelers rolt met de dobbelstenen. De cijfers van de dobbelstenen leiden iedereen (behalve de kameleon) naar coördinatoren op de codekaart. Deze coördinaten verwijzen dan weer naar ‘het geheim’ op de themakaart. Iedereen noemt een woord die hij/zij associeert met ‘het geheim’, ook de kameleon noemt een woord. Daarna verdedig je jouw gegeven antwoord. Iedereen mag stemmen op een verdachte. Diegene met de meeste stemmen laat zien of hij een codekaart of een kameleonkaart had. Is het goed geraden? Dan heeft de kameleon nog 1 kans om te ontsnappen, als hij het geheime woord raadt!

Wat vinden wij van De Kameleon?

Dit spel vinden we bij uitstek een spel voor een gezellige avond met familie of vrienden. We hebben ook geprobeerd het met onze kinderen te spelen, onze meiden zijn heel talig (8 en 10 jaar). Met sommige themakaarten ging dit al hartstikke goed. Wel is het bluffen en elkaar overtuigen nog wat lastig en dan moet je je als volwassene wel wat aanpassen. De leeftijdsindicatie van 14+ begrijpen we goed als het gaat om de totaalbeleving van het spel.

De Kameleon is het leukst met een grote groep, ongeveer 6 personen vinden wij ideaal. Met z’n 3 is het heel kort en ook wat gemakkelijk te raden. Zeker als je elkaar goed kent heb je elkaar gauw door. Zoals gezegd, het is een aanwinst voor onze spellenkast! Helaas zal hij er niet heel vaak uit gepakt worden, we hebben namelijk niet vaak 4 volwassenen over de vloer die een avond spelletjes komen spelen.

Kijk hier voor meer informatie*

Houd jij van een potje bluf en van taalspellen? Dan is De Kameleon echt een aanrader voor jou! Je kunt ook kijken bij de volgende spellen die taalelementen bevatten:

Winactie

Wil je ook aan de slag met De Kameleon? Dan heb ik goed nieuws, want wij mogen een exemplaar weggeven!

Gefeliciteerd Clowy en Marijke

winactie de kameleon

Wat mag je doen om kans te maken?

Optie 1

  • Reageer onder de social media post van de winactie met wie je dit spel wil spelen.
  • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

  • Reageer onder deze recensie met wie je dit spel wil spelen.

Extra

  • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. MamaScrapelle zit op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van de Kameleon voor een extra winkans.
  • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
  • Beide opties mag uiteraard ook.

Over ongeveer twee weken krijgt de winnaar een bericht via de mail of pb. Fingers crossed!

Lees ook deze blogs van Megablue

Footer2 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Carolien

Sunday 21st of January 2024

Lijkt me een leuk spel om samen met mijn ouders, zus, schoonbroer en neefje en nichtje te spelen. Mijn eigen zoontje is nog te klein voor dit spel.

Marijke

Saturday 13th of January 2024

Lijkt me een leuk spel om met de kinderen te spelen!!

Anja van Weelde

Saturday 13th of January 2024

Leuk om met de kleinkinderen te spelen

Henriette

Saturday 6th of January 2024

Dit lijkt me een erg leuk spel om weer eens met het gezin een spelletjes avond te houden. Lekker met wat limonade en wat chippies erbij. Dat wordt weer erg gezellig.

Nency

Friday 5th of January 2024

Leuk om hier met de twee meiden te spelen. Ze houden wel van spelletjes en dit wordt dan een nieuwe uitdaging.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.