Skip to Content

Cadeau jongen 10 jaar – Origineel speelgoed voor je zoon

Het kan best wel lastig zijn om iets leuks te bedenken als origineel cadeau jongen 10 jaar. Omdat er gewoonweg al heel veel is in huis, maar ook omdat de behoefte aan spelen steeds wat afneemt. Daarentegen neemt de behoefte aan meer schermgerichte activiteiten enorm toe. Ook lijken cadeaus steeds minder betaalbaar te worden. Juist voor een stukje ontspanning en ontwikkeling van creativiteit, is het ook op deze leeftijd nog steeds belangrijk dat ze blijven spelen. Het geeft net wat meer rust om met een puzzel of lego bezig te zijn, dan games te spelen bestaande uit schieten, racen of voetballen.

Let op! Maakt u gebruik van een ad-blocker? In deze blog maak ik veel gebruik van handige doorlink plaatjes! Zet hem dus even uit als je deze wil zien.

Overigens zijn er ook positieve kanten te ontdekken aan het gamen. Denk aan concentratievermogen, reactiesnelheid en oog-handcoördinatie. Dus een leuke game mag zeker ook op het lijstje.  Maar het is ook belangrijk om deze inspanning wat af te wisselen met activiteiten die wat meer rust geven. En daarnaast ook iets vragen van de eigen inbreng en creativiteit van kinderen. 

Hierbij wat tips voor de cadeau jongen 10 jaar! En wist je dat we ook een verlanglijst voor tien jarige meisjes hebben? Note: we werken deze lijstjes regelmatig bij, maar voor het nieuwste speelgoed en games kijk vooral even in deze categorie! Lees ook deze blog met handige schoolspullen vanaf 10 jaar.

Leesboeken als cadeau jongen 10 jaar

een origineel cadeau jongen 10 jaar met uitdagend speelgoed en leuke cadeautjes voor een tiener zoon. Inspiratie cadeautjes tien jarige

Thuis een leuk boek lezen is vaak niet het eerste waar de meeste jongens voor kiezen. Maar zeker als je het inbouwt in het dagprogramma, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, dan levert het veel ontspanning op. En ook steeds meer kennis, want er zijn veel leuke informatieve boeken te vinden als cadeau jongen 10 jaar Zoals: 

Encyclopedie van de geschiedenis – Een bijzondere blik op het verleden.

Reis terug in de tijd en ga op zoek naar mammoeten, marcheer met Romeinse soldaten en vlieg mee met de gebroeders Wright. Leer alles over het alledaagse leven in middeleeuwse culturen en kom te weten hoe uitvindingen als de drukpers de wereld hebben veranderd.

321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt.

Wist je dat:- een giraf z’n oren kan uitlikken?- we al duizenden jaren onze tanden poetsen?- je je hoofd kunt wegen door het in een emmer water te stoppen?- bamboe soms meer dan een meter per dag groeit?- astronauten in een stofzuiger plassen? Er zijn nog veel meer 321 superslimme dingen boeken*!

Vanaf 10 jaar zijn er ook erg leuke fantasy boekenreeksen, waar kinderen helemaal meegesleept worden in spanning en sensatie. Een aantal favorieten:

W.A.R.P – Eoin Colfer

De onfortuinlijke wees Riley is in de leer bij illusionist Albert Garrick. Die gebruikt zijn bezwerende vaardigheden om woningen van zijn slachtoffers binnen te dringen. Hij dwingt Riley een moord te plegen. Gelukkig hoeft Riley de gruwelijke daad niet te plegen. Het beoogde slachtoffer blijkt namelijk een wetenschapper uit de toekomst, die hoort bij het FBI-progamma W.A.R.P.* (Witness Anonymous Relocation Program).

De Grijze Jager – John Flanagan

‘Het toernooi van Gorlan’ is het eerste deel van de serie ‘De Grijze Jager *- De vroege jaren’ van John Flanagan. ‘De vroege jaren’ vertelt over de tijd dat Halt en Crowley, de beroemdste Grijze Jagers van het korps, nog jongemannen waren. De vroege jaren van de Grijze Jagers Voordat ze hun sporen verdiend hadden als de beroemdste Grijze Jagers van het land en als onvolprezen leiders van het Jagerkorps, waren de jonge Halt en Crowley al vastbesloten om de wereld te verbeteren. 

Harry Potter – J.K. Rowling

De boeken van Harry Potter*, elk kind moet ze toch eens gelezen hebben! Echte fans willen ze zelfs ook Engelstalig lezen. Gewoon omdat je er geen genoegen van krijgt en Hermione veel mooier klinkt dan Hermelien toch!

De Minalima* edities zijn trouwens echt een aanrader!

Voor de uitgebreide versie van een speciale editie kijk je op de site van StoerLeesVoer

Het ministerie van oplossingen – Sanne Rooseboom

Nina is een avontuurlijk meisje van 11 jaar dat niet van stilzitten houdt. Haar vader is postbode en als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen* mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurlijk om gelezen te worden. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. 

Er zijn veel mooie boeken uit de Nederlandse jeugdliteratuur die vanaf de leeftijd van 10 jaar gelezen kunnen worden. Perfect als cadeau jongen 10 jaar. Een kleine greep:

De brief voor de koning – Tonke Dragt

Lampje  – Annet Schaap

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. En over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken.

Briefgeheim – Jan Terlouw

Eva loopt weg van huis omdat haar ouders altijd ruzie maken. In haar schuilplaats ontdekt ze dat er een plan voor een moord wordt beraamd. Samen met de buurtkinderen brengt ze het complot aan het licht.

Leuk om te geven is een abonnement op bijvoorbeeld Donald Duck of National Geographic Junior. Iets om wekelijks of maandelijks plezier van te hebben voor langere tijd.

Doeboeken en puzzelboeken. Voor bijvoorbeeld een zomervakantie/autoreis wordt het regelmatig aangeschaft als bezigheidstherapie. Om dan later te verdwijnen in een la. Maar het is wel heel uitdagend en ontspannend om te doen. En voor de wat hooggevoelige kinderen een goede tip voor het slapengaan om piekergedachten los te laten en tot rust te komen!

Kijk hier voor tekenboeken: Kinderen leren tekenen

Lees hier de review van het tekenboek onderwater

Kijk hier voor de review van het Young scientist doeboek

Spelletjes voor tien jarige zoon

spellen voor een tiener zoon

Het spelen van een gezelschapsspel blijft een leuke activiteit voor elke leeftijd. Met z’n tweeën, drieën, of het hele gezin. Goed voor de onderlinge band! Onder voorbehoud van een aantal fanatieke gezinsleden die slecht tegen hun verlies kunnen..

Hoog op de cadeauwensen 10 jarige jongen en/of goed beoordeeld zijn de volgende spellen:

Zoektocht naar Eldorado.

Als expeditieleider ga je op zoek naar de mysterieuze gouden stad en win je het spel door als eerste El Dorado te bereiken. Winnaar van speelgoed van het jaar 2020. De uitgebreide review van de zoektocht naar El Dorado lees je hier

Bij mij op school is Keyforge een ware hit in de bovenbouw. Spelenderwijs Engels leren met unieke kaartsets.

What do you meme familie is leuk om te spelen met het hele gezin of vriendengroep

Een educatief en leuk bordspel is 10 dagen door Europa

Een leuk spel met meerdere personen. Wedden dat je het kan? Inzetten maar en uitvoeren! Wie is de beste voorspeller? Een leuk cadeau voor 10 jarige jongen

In een handomdraai is net als doen durven of de waarheid. Ben jij er klaar voor?

Ben jij dol op uitdagingen dan is Pronto’s spelletjesboek Los het op wat voor op je lijstje.

Hier vind je review van het rad bordspel

Is jouw kind een echte dierenvriend dan is deze dierenquiz een aanrader!

Hier vind je alles over het kaartspel van de Snollebollekes

Kijk hier voor My City Bordspel

Tijd om terug in de tijd te reizen met back to the future

Wingspan is een tof spel met verschillende uitbreidingen!

Evergreen, Heat en Kites zijn winnaar van speelgoed van het jaar 2023

Altijd al een Drone gewild? Dat kan met het spel Geestenvlucht,

Escape Room The Game

In deze allereerste familie editie (10+) moet je samenwerken om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019.

Voor de volledige review van een ander escape room spel kijk je hier

Wij zijn dol op Smartgames op MamaScrapelle. Vele producten die wij reviewen zijn voor de wat jongere kinderen. Maar er is ook genoeg te vinden voor tieners! Wat dacht je van Happy Cube, een jeugdsentiment voor ouders.

Kijk hier voor de review van Cube Duel

Hier lees je alles over Trice

Minecraft. 

Verzamel bijzondere blokken en bouw indrukwekkende gebouwen in hét Minecraft bordspel van Ravensburger.

Lees hier de volledige review van Minecraft.

Kijk hier voor een verlanglijstje in thema Minecraft

Lees hier de uitgebreide review van Ticket to ride. Alle uitbreidingen vind je ook hier*!

Hier vind je onze verslaving het spel Lynx Een aanrader!

Klik hier voor de uitgebreide review van Menara

Ken jij My City Roll & Write al? Een verslavend spel van 999 games!

Hier vind je de review van De Kwakzalvers van Kakelenburg Hier zijn ondertussen al vele uitbreidingen* van inclusief een junior editie!

Jurassic Park: Danger! is een spannend strategiespel. Het speelt zich af te midden van een ramp op Isla Nublar. Ga het avontuur aan en neem het op tegen de dinosaurussen. Kom jij met genoeg mensen van Isla Nublar af, of winnen de dinosaurussen het deze keer wel? Je komt er snel achter in Jurassic Park: Danger! het Bordspel.

Kijk hier voor meer spullen met thema Jurassic Park

Ken je het spel Boonanza al? Het bestaat al 25 jaar en heeft ook een speciale jubileumeditie.

Puzzelen origineel cadeau 10 jaar

een origineel cadeau jongen 10 jaar met uitdagend speelgoed en leuke cadeautjes voor een tiener zoon. Inspiratie cadeautjes tien jarige

Een heerlijke ontspannende activiteit voor elke leeftijd is puzzelen. Zeker met korte dagen en donkere avonden is het heerlijk om met elkaar aan tafel te zitten met een leuke puzzel. Voor ouders ook fijn om een andere verslavende activiteit op te pakken in plaats van het scrollen op je telefoon. Favoriet zijn de puzzels van Jan van Haasteren, met grappige onderwerpen en super leuk getekende plaatjes. En de puzzels van Ravensburger zoals de nieuwe escape puzzels. Een origineel cadeau jongen 10 jaar!

Escape puzzels

Lees hier de review over de Escape puzzle kids

De speelgoedwinkel 1000st.

Lees ook deze blog over Cubif fun 3d puzzel van de titanic Winnaar speelgoed van het jaar 2023

Ook 3D puzzel – Apollo Saturn V raket is een winnaar!

Ravensburger Porsche 911R – 3D puzzel

Uitdagend speelgoed 10 jaar – Blasters

blasters voor jongens en zoons

Een grote aantrekkingskracht blijft uitgaan van de Blasters als cadeau jongen 10 jaar. Op elkaar schieten op een verantwoorde manier levert altijd plezier op. Er is heel veel keus qua formaat en prijsklasse. Het gevaar is dat je met meerdere jongens in je gezin ook een heel arsenaal aan wapens in huis hebt. Maar als je zelf zo nu en dan een potje mee kan doen, is dat het zeker waard. Hou er rekening mee dat je na lange tijd nog pijltjes terugvindt op de gekste plekken.

Lees hier de blog over lasergame voor thuis, of huur lasergames voor een kinderfeestje thuis of in de buurt.

X-Shot Insanity Motorized Rage Fire en Nerf Elite 2.0 Double Punch – Blaster zijn winnaars speelgoed van het jaar 2023!

Nerf Blasters

X-Shot blasters van Zuru

Kijk hier voor de uitgebreide review van Track Pro Storm

Andere actieve speelattributen die ook nog in de smaak vallen bij jongens van 10 jaar zijn bijvoorbeeld een dartbord, mini snookertafel of voetbaltafel. Ook leuk om spelende vriendjes bezig te houden!

Bouwspeelgoed als uitdagend cadeau jongen 10 jaar

een origineel cadeau jongen 10 jaar met uitdagend speelgoed en leuke cadeautjes voor een tiener zoon. Inspiratie cadeautjes tien jarige

Vanaf de leeftijd van 10 jaar zijn er veel mogelijkheden voor nieuwe en moeilijkere bouwpakketten van lego. Voor deze sets is meer geduld nodig, maar ze leveren ook meer voldoening op. Ook fijn dat ze er lekker lang mee bezig zijn! Perfect als cadeau jongen 10 jaar dus.

Lego Technic blijft een favoriete serie met als ultieme droom de Lamborghini (vanaf 18 jaar). Maar voor die tijd zijn er ook veel leuke kleinere pakketten van auto’s en motoren.

LEGO Technic NASA Mars Rover Perseverance Ruimte Set  is winnaar speelgoed van het jaar 2023 Lees hier de recensie

Nieuw van Lego is de DREAMZZz lijn waarbij kinderen in de actie van de droomwereld duiken

Ander bouwspeelgoed als cadeau jongen 10 jaar zijn de banen van Gravitrax met zijn vele uitbreidingen het perfecte kado voor je zoon. Het mooie hiervan is dat na de startersset om meerder uitberieidngen kan vragen op je verlanglijstje. Een kleine selectie hieronder.

Lees hier de review van Gravitrax, over de uitbreidingen en over de challenge! Maar ook over Gravitrax Power

Educatief bouwspeelgoed uitdagend speelgoed 10 jaar

experimenteersets voor jongens

Er is veel leuk bouwspeelgoed te vinden waarbij gebruik wordt gemaakt van een stukje technologie. Kinderen worden daarbij steeds meer uitgedaagd en ideaal als cadeau jongen 10 jaar. Ze leren bijvoorbeeld over zonne-energie, luchtdruk en hydrauliek. Voor natuur- en scheikundigen in de dop! Van PowerPlus Junior zijn er meerdere zelfbouwpakketten om mee aan de slag te gaan.

De Educatieve Zoutwater 4WD Monster Car Thunderbird van PowerPlus Junior is een geweldig zelfbouw pakket waarmee je een Monster Car in elkaar kunt zetten die op zoutwater rijdt.

Hydraulisch. Het is een mond vol, maar lekker uitdagend voor 10 jarigen. De Educatieve Hydraulische Robot Arm Octopus van PowerPlus Junior is een zelfbouw pakket waarmee je een Robot Arm kunt bouwen die beweegt op water hydraulische kracht!

Kijk hier voor de review van Mechanica Laboratorium wetenschapsdoos

Clementoni Tornado’s & Cyclonen is een originele wetenschappelijke kit om mee te experimenteren, zoals de kracht van een wervelwind te meten. Dankzij het wervelwindtoestel, dat 40 cm hoog is, met ventilator, elektrische motor en snelheidswisselaar kan men een echte tornado in het klein reproduceren. Met dit uitzonderlijk spel kan men waterkolken produceren en het oog van een orkaan bekijken. 

Maar er is nog veel meer moois te vinden aan experimenteersets.

Muzikaal speelgoed als cadeau jongen 10 jaar

een origineel cadeau jongen 10 jaar met uitdagend speelgoed en leuke cadeautjes voor een tiener zoon. Inspiratie cadeautjes tien jarige

Het ontwikkelen van een eigen muzieksmaak komt steeds meer naar voren als kinderen ouder worden. Grappig om van je kinderen te horen welke nummers zij leuk vinden op de radio of Spotify. Zelf muziek willen luisteren op je kamer, is echt iets wat zich bij kinderen richting de puberteit steeds meer ontwikkelt. Cadeau-tips:

Draagbare radio CD speler*

– Speakers Lees hier de review over de JBL 5 eco

Lees meer over de productserie van Bigben party en de wekkers voor kinderen

Cultureel cadeau jongen 10 jaar

Een uitstapje samen met je kind is als cadeau super leuk. Naast dat je iets leerzaams doet, is het altijd fijn om een middagje onverdeelde 1-op-1 aandacht te geven. Deze herinneringen zijn natuurlijk onbetaalbaar. Naarmate jongens ouder worden, is het met een museumbezoek wel een risico dat het te saai kan zijn. Kijk dus vooral naar je kind wat geschikt is als cadeau jongen 10 jaar.

Voorbeelden van leuke en informatieve musea:

Denk ook eens aan een weekendje weg naar een stad of leuk hotel!

Buitenspeelgoed als kado jongen 10 jaar

een origineel cadeau jongen 10 jaar met uitdagend speelgoed en leuke cadeautjes voor een tiener zoon. Inspiratie cadeautjes tien jarige

Er zijn gelukkig ook nog eindeloos veel mogelijkheden voor actief buitenspeelgoed. Met een stuntstep, skateboard of goede voetbal/goaltjes maak je veel jongens blij. Een leuk cadeau jongen 10 jaar

Geïnspireerd door vele youtubers die hun mooiste freerunkunsten laten zien, kun je jongens zeker ook blij maken met een goede trampoline. Het oefenen van salto’s en backflips kunnen ze lekker lang volhouden. Een leuk cadeau waar je ook als ouder blij mee bent. Want het geeft de nodige ontspanning en frisse lucht als ze lekker buiten bezig zijn.

Een ander tof idee is om een metaaldetector te geven! Perfect als je kind vooral aan het gamen is en je hem ook de gezonde buitenlucht in wil hebben!

Belevenis als cadeau jongen 10 jaar

een origineel cadeau jongen 10 jaar met uitdagend speelgoed en leuke cadeautjes voor een tiener zoon. Inspiratie cadeautjes tien jarige

Een goed alternatief om te voorkomen dat je huis overvol raakt, is het geven van een belevenis waarbij je actief bezig bent. Dan mag het wel een beetje stoer zijn natuurlijk. Niet iets wat jaarlijks een cadeau hoeft te zijn, maar de mijlpaal van 10 jaar is wellicht een leuke gelegenheid.

Een groot succes bij onze oudste zoon was een kart experience gekregen als cadeau van opa en oma. Dat je vervolgens serieus gaat uitzoeken op verzoek van je zoon of dit iets is wat je ook als sport wekelijks kunt doen, moet je op de koop toenemen.

Er zijn een aantal leuke zwembaden te vinden met spannende en stoere glijbanen waar je ook de wat oudere jongens heel blij mee kunt maken. De leukste en grootste zijn vaak gelegen op een vakantiepark, maar ze bieden veelal wel dagtickets aan. Toppers onder de zwembaden zijn bijvoorbeeld het Tikibad in Duinrell en het zwembad van Hof van Saksen

Of een gave pretpark of speeltuin

Maar denk ook aan activiteiten als paintballen, boogschieten, surfles, abseilen van de Euromast en zo zijn er nog tal van activiteiten die een gave herinnering zijn als cadeau jongen 10 jaar

Games en entertainment als origineel cadeau jongen 10 jaar

gamen voor jongens zoon uitdagend speelgoed

Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open wanneer je zoon het gamen heeft ontdekt. Ook een van de meest uitdagende opvoedtaken waarin je je als ouder gaat begeven. Want je wilt liever geen 18-jarige kweken die tot diep in de nacht aan zijn scherm geplakt zit. Maar er is zoveel leuks! Er is ontzettend veel variatie in consoles en games. Het is raadzaam om daarbij de PEGI-leeftijd een beetje in het achterhoofd te houden. Dit zegt iets over de geschiktheid van een game voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Een kleine greep op basis van de wensen en mogelijkheden als cadeau jongen 10 jaar:

Fifa 2023 (Playstation / XBOX/Switch)

Animal Crossing (Nintendo switch)

Pokemon Games*

Mario games

Een bijbehorende stoere gaming headset is ook een leuk cadeau. Er zijn vele soorten en prijsklassen, maar het voldoet al gauw voor de beginnende gamer.

PEG 7

Mobiele telefoon als cadeau 10 jarige jongen

De leeftijd van 10 jaar kan een moment zijn om te beginnen met het gebruik van een mobieltje. Niet voor iedereen natuurlijk, en het kan er ook van afhangen in welke groep je kind zit op school. Maar het wordt in ieder geval een gespreksonderwerp. Je kind zal er nieuwsgierig naar worden en met een beetje pech dagelijks om zeuren. Een goede tweedehands met een eigen simkaart en een leuk hoesje is een goed begin.

Zelf kunnen bellen, whatsappen, filmpjes maken en muziek luisteren is natuurlijk iets waar kinderen op een gegeven moment wel aan toe zijn. En waar ze ook plezier uit halen. Grappige filmpjes sturen aan opa of je vriendjes is ook goed voor het contact moet je maar denken. Met daarbij wel weer de schone taak als ouder om te sturen, begrenzen en leren hoe je ermee om moet gaan.

Lees ook deze blog over de week van mediawijsheid

Geld altijd goed als origineel cadeau jongen 10 jaar

geld vouwen als cadeau voor jongens

Voor een tienjarige wordt geld steeds belangrijker. Ze verdiepen zich steeds meer in de waarde van allerlei spullen en zijn zich meer bewust van de tijd die nodig is om iets bij elkaar te sparen. Het is goed om met je kind te kijken naar wat ze heel graag willen hebben en waar ze zelf voor kunnen sparen. Een leuke bijdrage met je verjaardag geeft dan een aardig zetje in de goede richting.
Lees hier de blog over geld vouwen

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips voor een cadeau jongen 10 jaar.

Pin jij deze foto op Pinterest?

een Cadeau 10 jarige jongen met speelgoed en leuke cadeautjes voor een tiener boy. Inspiratie cadeautjes voor jongens van tien jaar.

Op zoek naar meer verlanglijstjes?

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.