Cubic Fun 3D Puzzel Titanic Led, puzzel wordt een bouwpakket

Speelgoed, wie houdt er nu niet van? Wij hier in huis in ieder geval wel. Waren het vroeger de babyspeeltjes, daarna de garages en toen het Lego en de Playmobil, nu zijn het vooral de spelletjes, PlayStation en puzzels die vaak gebruikt worden. Een tijd geleden maakte ik kennis met het fenomeen 3D-puzzels. Ik bouwde de Londen Tower Bridge en de Empire State building. Nu blijkt dat de Cubic Fun 3D Puzzel Titanic Led, door de vakjury van Speelgoed van het jaar 2023, verkozen is tot een van de winnaars. Wat een mazzel dat ik die als publiek dan mag testen.

Een andere manier van puzzelen, een soort van combinatie van puzzel en Lego. Is het eenmaal klaar dan is het vooral mooi om neer te zetten en naar te kijken. Tijdenlang hadden de Londen Tower Bridge en de Empire State building in mijn kamer gestaan. Het had echter op een gegeven moment zoveel stof gevangen dat bewaren geen optie meer was.

Hoe werkt de verkiezing winnaars Speelgoed van het jaar 2023

Elk jaar is er een verkiezing voor het beste speelgoed. Een vakjury heeft een groot aanbod van speelgoed, in elke leeftijdscategorie en in elke soort, uitgebreid getest op diversen onderdelen. Denk hierbij aan diversiteit, kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid maar bovenal speelpret. Uit zeventien categorieën worden drie winnaars tot Speelgoed van het jaar verkozen. Aan dit keurmerk, een sticker op de verpakking, kunnen ouders in de winkel het beste en veiligste speelgoed herkennen.
Uiteindelijk zal het speelgoed wat de titel ‘Speelgoed van het jaar’ draagt, ook nog eens door het publiek getest worden. Het speelgoed wat in zijn categorie de meeste stemmen heeft verkregen, krijgt ook nog eens de titel ‘publieksprijs’ op zijn verpakking. En ik mag nu als ‘publiek tester’ de Cubic Fun 3D Puzzel Titanic Led gaan uitproberen.

Titanic, hoofdfoto

Puzzelen wordt bouwen

De Cubic Fun 3D Puzzel Titanic Led is niet echt een puzzel te noemen. Bij puzzelen gaat het erom dat je de gegeven stukjes zelf bij elkaar zoekt en in elkaar past. Bij de 3D Puzzel Titanic is het meer een bouwconstructie spel. Je hebt een dosis geduld en veel zin nodig, voor de rest is het een kwestie van de beschrijving volgen. De voor gestanste onderdelen zijn genummerd maar je bouwt het niet op volgorde van nummer. De nummers zijn namelijk verdeeld over de diverse platen en het is dus een constante zoektocht tussen de uitdrukplaten. Het is wel logisch dat de onderdelen door elkaar op de platen zitten. Dit is namelijk gedaan om zo min mogelijk kunststof te gebruiken. Zo heb je zo min mogelijk afval.

Hulpstukje kan beter

De verpakking waar de Cubic Fun 3D Puzzel Titanic Led zit in een stevige doos met een prachtige nostalgische afbeelding van de Titanic op de voorkant. Op de achterkant van de doos staat een mooi overzicht van het bouwproces. Binnenin de doos bevinden zich de uitdrukplaten met de onderdelen, de beschrijving en een uitdruk hulpstukje. Dat hulpstukje dient ervoor om je te helpen …uit sommige onderdelen te drukken. Vooral bij de vele raampjes is dat priegelwerk en duurt het wel even voordat je klaar bent. Echter heb ik het hulpstukje al snel moeten inruilen voor een envelopopener omdat hij het al heel snel begaf.

hulpstukje

Bouwinstructieboekje

Het instructieboekje heeft zeer duidelijke tekeningen die het plaatsen van de onderdelen zeer gemakkelijk maken. Het is echter wel heel jammer dat het boekje geen Nederlandse vertaling heeft, althans de mijne niet. Voorin het boek staat namelijk ook een stukje scheepsinformatie over de Titanic. Helaas alleen in het Engels, Frans en Chinees.

bouwinstructie

Gaat de Titanic bij mij ook ten onder of overleeft hij de tocht?

De onderdelen zijn, vooral tot de eerste helft van het bouwconstructie boekje, makkelijk in elkaar te zetten. Wat opvalt is dat de onderdelen echt tot in de kleinste details zijn nagemaakt. Langzaamaan zie je niet alleen het schip maar ook het interieur en de indeling herrijzen. De led-lampjes worden erbij geleverd, wel zonder batterijen. Deze led-lampjes toepassen in de Cubic Fun 3D Puzzel Titanic Led, vraagt wel even wat van je maar het eindresultaat mag er wezen. Vooral wanneer de boot in het donker staat.
Het tweede gedeelte van de boot vond ik wat lastiger in elkaar te zetten. Het leek wel of de makers op dat moment ook wat slordiger omgingen. Onderdelen passen hier en daar ook niet goed, dus tijd om het plakband erbij te pakken.   

titanic, led lampjes

Eindresultaat is prachtig

Buiten het vele zoeken, zet je de Cubic Fun 3D Puzzel best redelijk snel in elkaar. Al ben je gauw zo een drie uur zoet. Het is wel een puzzel voor volwassen qua behendigheid. Maar de puzzel in elkaar zetten met een jonger iemand bevordert wel zijn of haar ruimtelijke inzicht, visuele waarneming, constructievaardigheid en aanhoudende aandacht. Eenmaal klaar moet je wel ruimte hebben om het schip te plaatsen, hij is namelijk ruim 87 cm lang.

eindresultaat

Ereplek en welverdiende titel Speelgoed van het jaar 2023

Wel moet je je realiseren dat de Cubic Fun 3D Puzzel Titanic Led echt geen speelgoed is. Het schip is te fragiel om mee te spelen. Het verdient een ereplek in je huis, net zoals bij ons de Londen Tower Bridge en de Empire State Building hadden.  Wat mij betreft ben ik het eens met de vakjury van Speelgoed van het jaar 2023 en is de winnende titel welverdiend.

boven aanzicht

Wat technische weetjes

 • De Cubic Fun 3D Puzzel Titanic bestaat uit 266 onderdelen.
 • Het materiaal is van kunststof.
 • De afmeting van de boot is 87,9×9,6×29,4
 • Led-lampjes bijgeleverd, zonder batterijen
 • Duidelijke bouwinstructie
 • Geen schaar of lijm nodig. Plakband hier en daar aanbevolen
 • Bevorderd logisch denken en praktische vaardigheden
 • Prachtige nachtlampje
bouw vorderingen

Voorwaarden voor goed speelgoed

De Nederlandse speelgoedindustrie heeft bepaalde eisen waar goed speelgoed aan moet voldoen

 • Veilig & getest moet het voldoen aan alle wetgeving
 • Origineel en geen namaak product.
 • Biedt optimaal en kwalitatief speelplezier
 • Zo duurzaam mogelijk
 • Inclusief, goed speelgoed sluit niemand uit.
  Wil je meer weten over de verkiezing Speelgoed van het jaar of wil je stemmen, ga dan naar de website De winnaars Speelgoed van het Jaar 2023

Benieuwd naar de andere winnaars? Bekijk onze uitgebreide blog over Speelgoed van het jaar 2023, en doe veel leuke ideeën op!

Nieuwsgierig naar onze andere recensies van Speelgoed van het Jaar 2023 houdt dan deze tag in de gaten!

Footer4 nieuw

       

Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.