Verbouwing: hier moet je rekening mee houden!

Ben jij van plan om (een deel van) je huis te verbouwen? Gefeliciteerd! Een verbouwing kan ontzettend tof zijn en het resultaat is vaak verbluffend. Maar een verbouwing zorgt bij heel veel mensen ook voor de nodige stress. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom deel ik een aantal tips om stressvrij jouw verbouwing in te gaan.

Is een verbouwing veilig?

In veel oude huizen kan soms zonder dat je het weet nog wat asbest verstopt liggen in bijvoorbeeld een fundering. Laat voor je gaat verbouwen eens een asbest rapport opmaken. Zo weet je zeker dat je veilig aan de slag kunt!

verbouwing asbest verwijderen

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk voorkomende mineraalvezel die vroeger veelvuldig werd gebruikt in diverse industrieën vanwege zijn gunstige eigenschappen, zoals hittebestendigheid, sterkte en isolerend vermogen. Het werd vaak toegepast in bouwmaterialen, waaronder dakbedekking, isolatie, vloeren en meer. Er zijn verschillende soorten asbestmineralen, maar de meest voorkomende zijn chrysotiel (wit asbest), amosiet (bruin asbest) en crocidoliet (blauw asbest). Tijdens een grote verbouwing in je oude huis kun je dus asbest tegen komen.

Inmiddels is bekend dat asbest extreem gevaarlijk is voor de gezondheid van mensen wanneer de vezels ervan in de lucht terechtkomen en worden ingeademd. Langdurige blootstelling aan asbest kan ernstige en vaak fatale gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder longkanker, mesothelioom en asbestose. Als gevolg daarvan is het gebruik van asbest sterk gereguleerd of verboden in veel landen.

Op veel plaatsen zijn strenge voorschriften van kracht voor de verwijdering en behandeling van asbest om blootstellingsrisico’s te minimaliseren. Bij het omgaan met asbesthoudende materialen is het essentieel om veiligheidsrichtlijnen en -voorschriften te volgen om de gezondheid van betrokken personen te beschermen. Als je vermoedt dat er asbest aanwezig is in een gebouw of verwijderd moet worden, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen van personen die zijn opgeleid in asbestbeheer en -sanering.

verbouwing tekening
Foto door Pixabay via pexels

Wat ga ik doen met mijn huis?

Voor je halsoverkop dolenthousiast aan je verbouwing begint is het zaak dat je een goed en helder plan hebt. Begin met het gewenste eindresultaat en teken dit of laat dit tekenen in een programma als Sketch Up. Zo weet je waar je naartoe werkt. Redeneer vervolgens terug wat er allemaal moet gebeuren om tot dat punt te komen. Schrijf stap voor stap op wat er moet gebeuren.

Wie gaat de verbouwing doen?

Je voelt je natuurlijk een ontzettende powervrouw wanneer jij helemaal in je eentje een huis verbouwd, maar een verbouwing is veel werk en bovendien zou het kunnen dat je bij bepaalde klussen wat spierkracht of vaardigheid mist. Als je merkt dat een bepaalde klus je heel veel stress oplevert, wees dan lief voor jezelf en besteed dit uit. Je kan het laten doen door een aannemer, maar je kan ook rondvragen bij vrienden en/of familie of er iemand is die weet hoe deze specifieke klus aangepakt moet worden.

geld besparen dagje uit
Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Wat gaat een verbouwing kosten?

Maak nadat je een helder plan hebt gemaakt een overzicht van wat je allemaal nodig hebt en wat dat allemaal gaat kosten. Kijk naar materialen, gereedschappen en eventuele aannemers voor je verbouwing. Houd er rekening mee dat er sowieso onverwachte kosten bij gaan komen. Je ziet altijd wel iets over het hoofd, of er gaat iets kapot, of wordt verkeerd aangelegd waardoor je bepaalde zaken opnieuw zult moeten aanschaffen. Als jouw begroting precies op jouw bankrekening staat, kun je dus beter even wachten met jouw verbouwing.

Wanneer ga ik het doen?

Er is niets triester dan een half verbouwd huis. Je wilt dus niet dat jouw verbouwing een half jaar blijft staan. Je kunt moeilijk je baan tijdelijk opzeggen voor een verbouwing (zeker omdat het klauwen met geld kost). Zorg dus dat je voor jezelf helder hebt wanneer je kunt verbouwen. Dit kan bijvoorbeeld één dag per week zijn, wanneer je vrij bent, of juist enkele weken achter elkaar in bijvoorbeeld een vakantie. Houd er rekening mee dat een verbouwing altijd langer duurt dan je denkt. Ga dus niet je hele agenda volstouwen. Je verbouwing zou best een aantal dagen, weken of zelfs maanden uit kunnen lopen…

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.