Skip to Content

Koken met paddenstoelen – Voor elke maaltijd een recept

Hou jij ook zo van paddenstoelen? Of zijn ze hier bij jou thuis niet zo’n fan van? Zelf ben ik er gek op, maar wij hebben regelmatig eters die hier niet zo van houden. Toch zijn er veel soorten paddenstoelen die vaak over het hoofd worden gezien en weinig voorkomen in gerechten. Om nog maar te zwijgen over de mogelijkheden waar we vaak niet aan denken. Misschien lusten ze op die ene manier dan toch wel paddenstoelen?

Koken met paddenstoelen - Voor elke maaltijd een recept

Koken met paddenstoelen

Kookboek over de vele verrassende toepassingen van paddenstoelen. Andrea Gentl deelt in dit boek met veel enthousiasme haar grote passie voor paddenstoelen. Ze geeft uitleg over paddenstoelen en de vele verschillende technieken om ze te bereiden – van het maken van rustgevend paddenstoelenpoeder voor over de muesli tot een schnitzel van oesterzwammen.

Koken met paddenstoelen verbreedt je kennis over het gebruik van meer dan twintig soorten paddenstoelen als voedsel: van smaakmaker tot de ster van de maaltijd.

De gerechten klinken deels bekend – lasagne, risotto, boeuf bourguignon en brownies – maar de ingrediënten en smaken zijn even onverwacht als heerlijk. In totaal bevat dit kookboek bijna 100 recepten die de krachtige smaken en gezondheidsbevorderende eigenschappen van ’s werelds meest magische ingrediënt ontsluiten.

paddenstoelen als lunch

Besproken in het boek

Koken met paddenstoelen is een heel uitgebreid kookboek, uitgegeven door uitgeverij Terra We beginnen met een mooie introductie en door het boek heen leren we er alles over. Van terminologie en zelf kweken tot voorraadkast producten met paddenstoelen, snacks en elke mogelijke maaltijd. Het boek is opgedeeld in de volgende hoofdstukken;

  • De paddenstoelen
  • Altijd in de voorraadkast
  • Paddenstoelen als ontbijt
  • Paddenstoelen als lunch
  • Paddenstoelen bij de borrel
  • Paddenstoelen als hoofdgerecht
  • Zoetigheden met paddenstoelen

Na deze hoofdstukken zijn er nuttige adressen, leestips en een dankwoord en register. Zelf hield ik al van koken met paddenstoelen maar wat heb ik veel geleerd van Andrea Gentl!

Opvallend

Dit kookboek is niet alleen erg compleet en uitgebreid, maar ook prachtig. Een grote, zware hardcover zoals je hoopt van kookboeken. Een mooie maar strakke opmaak. Wat mij direct opviel is de creativiteit van de foto’s. Wellicht zie je het soms terug in mijn voorbeelden. De foto’s in dit boek zijn prachtig, kunstig en meestal donker. Ze hebben veelal dezelfde stijl.

Het verbaasde mij om zo veel recepten met paddenstoelen te zien die geen avondeten of kleine hapjes zijn. Dat is namelijk wat ik meestal maak met mijn paddenstoelen. Uit koken met paddenstoelen maakte ik dan ook een lunchrecept. Ik ga zeker ook eens een ontbijtrecept proberen en verwacht vaker naar dit boek terug te grijpen voor inspiratie en tips. Wel merkte ik dat ik de adressentips misschien nodig heb en dat het soms even zoeken is. Veel ingrediënten zijn niet in elke winkel te verkrijgen. Toch maar eens die voorraadkast uitbreiden dus.

Lunch met paddenstoelen

Uit dit mooie kookboek wilde ik dus graag een lunchrecept maken. Ik koos voor een lunch klassieker, maar dan natuurlijk op de manier van dit boek. Kaastosti’s, niet zomaar kaastosti’s maar die van koken met paddenstoelen. Dit zijn kaastosti’s met een relish van paddenstoelen en ingelegde groene pepers. Iets vrij standaards, maar dan met een bijzondere twist. Dit recept deel ik graag met jullie.

Ingrediënten voor 4 tosti’s:

Relish:
◆ 225 g verse paddenstoelen, bijgesneden en fijngehakt
(eikhaas en oesterzwammen worden aangeraden)
◆ 30 g ingelegde groene chilipepers uit pot, zonder steel, fijngehakt
◆ 30 g Castelvetrano-olijven, ontpit en fijngehakt
(of andere vlezige groene olijven)
◆ Geraspte schil en sap van een halve citroen

Tosti’s:
◆ 1 groot rond zuurdesem-of casinobrood
◆ 225 g extra scherpe cheddar
◆ 4 el boter, op kamertemperatuur
◆ Zeezoutvlokken, zoals Maldon

Maak de relish

Maak de relish: verwarm een gietijzeren koekenpan op halfhoog tot laag vuur. Bak de gehakte paddenstoelen zonder vet circa 4 minuten al roerend om te voorkomen dat ze vastplakken (tijdens het bakken geven ze vocht af).

Meng de paddenstoelen, ingelegde groene pepers, olijven en de rasp en het sap van de citroen in een kom.

Ingredienten koken met paddenstoelen

Maak de tosti’s

Snijd 1 cm dikke sneetjes van het brood. Schaaf de cheddar met een kaasschaaf in heel dunne plakken. Leg het brood op een snijplank of bakplaat en besmeer een kant van de sneetjes met een halve eetlepel boter. Leg vier sneetjes met de beboterde kant naar beneden en schep er 4 eetlepels relish op, gevolgd door de kaasplakken. De andere vier sneetjes brood leg je erop, met de beboterde kant naar boven.

Verhit een gietijzeren koekenpan op halfhoog vuur. Bak de tosti’s circa 4 minuten per kant tot ze goudbruin zijn en druk ze af en toe stevig aan met een spatel; keer ze en druk ze minstens twee keer stevig aan. Bestrooi beide kanten van de tosti’s met zeezoutvlokken en serveer ze heet.

Over de auteur en uitgever

Andrea Gentl is de auteur van koken met paddenstoelen. Ze is een bekroonde food- en reisfotograaf. In haar carriére heeft ze ’s werelds meest toonaangevende koks en culinaire pioniers gefotografeerd. Ook in dit boek zie je duidelijk haar stijl en kennis terug. Het licht en de details van de composities zijn kenmerkend voor haar stijl. Ze schrijft, kookt en creeërt. Gentl en haar man zijn een fotografenduo, Gentl en Hyers.

Uitgeverij Terra is de uitgever van dit kookboek. Van hun heb ik wel meer boeken thuis. Zij zijn groot in de thema’s thuis, natuur, wereld en smaak. Lees ook mijn andere blog van deze uitgever over Het grote groente boek. Dit vond ik ook een heerlijk kookboek!

Specificaties Koken met paddenstoelen

Auteur: Andrea Gentl | Uitgever: Terra | 2023 | 239 pagina’s | 9789089899712 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol

Lees ook deze blogs over kookboeken:

Footer5
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.