Het grote groente boek – een kookboek van Alice Hart

Ook hier in huis willen we minder vlees eten en meer opletten waar producten vandaan komen.  Zo eten wij nu veel meer groenten dan een paar jaar geleden, je kunt hier zo veel mee! In ‘Het grote groente boek’ deelt Alice Hart haar liefde voor groenten en smaken.

Trotse Ode aan Groenten

De vraag naar gezonde en heerlijke vegetarische recepten blijft toenemen nu we weten dat het eten van meer groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. In haar nieuwe boek, Het grote groenteboek, deelt bestsellerauteur Alice Hart meer dan 80 recepten met groenten in de hoofdrol: eenvoudige recepten voor hobbykoks, die groots zijn van smaak.

Met tips voor de voorbereiding, inclusief een overzicht van welke groenten bij welk seizoen horen, de beste manier om te winkelen zodat er niets verloren gaat én suggesties voor ingeblikte, gefermenteerde of ingevroren alternatieven. Alice Hart maakt met dit boek haar reputatie als groentepionier helemaal waar.

Eet elke dag de regenboog

Het grote groente boek met zijn warme kleuren trekt direct de aandacht. De vormgeving door het gehele boek heen blijft vrolijk, kleurrijk en warm. Dit klopt helemaal met wat Alice Hart overbrengt, na het lezen van de inleiding ga je namelijk helemaal mee in haar enthousiasme voor smaken, tegenstellingen, lekker veel groenten en een feest maken van je eten.

Culinair Auteur

Alice Hart is bekend en ervaren op dit gebied en heeft ook al eerder kookboeken geschreven. Kleurrijke recepten, volwaardige producten, volle smaken, tegenstellingen maar vooral, niet moeten zijn wat zij deelt in haar recepten.

Dit voelde ik zelf ook bij het bladeren door Het grote groente boek. Er zijn veel recepten die ik eens wil proberen, maar naast recepten haal ik een gevoel en enthousiasme uit dit boek. Inspiratie om anders te koken en het soms eens ‘op zijn Alice Hart’s’ te gaan proberen. Er staan leuke tips en creatieve ideeën in, die ook zonder haar recepten te maken nuttig zijn.

Natuurlijk met Het grote groente boek

Het grote groente boek is opgedeeld in seizoenen. Dit zie je wel vaker, maar is toch iets wat ik enorm waardeer, zeker als het om groentes gaat. Het is namelijk het meest natuurlijk én gezond om met de seizoenen mee te eten. Ook zijn verse groentes gewoon écht het lekkerst en meest rijk aan smaak. Soms vind ik het zelf echter lastig om voor de zoveelste keer op dezelfde opties uit te komen. Hierbij is dit boek ook ideaal, want de recepten waar Alice mee komt zijn geen dingen waar ik zelf op zou komen.

Een feestelijke groente maaltijd in eigen keuken

Natuurlijk probeerde ik recepten uit Het grote groente boek in eigen keuken. Hiervan leerde ik dat een open- mind hebben als het om eten gaat wel helpt. Er wordt van alles gebruikt, en niet alles is heel standaard. Zelf vind ik dit juist heel fijn, maar het kan best voorkomen dat iets niet bekend is of je niet goed weet waar je dit moet kopen. De recepten variëren in moeilijkheid maar het meeste valt erg mee en is prima te doen. Overal is voldoende uitleg en informatie, ook staan er tijden bij die de bereiding gaat kosten. Zelf vind ik dit prettig om van te voren te weten. Mooie foto’s en illustraties, heel veel beeld en kleur door het boek heen.

Hieronder het winterrecept, bietenrisotto, dat ik maakte.

Bietenrisotto met krokante salie en crème fraîche

Ingrediënten:
1,1 liter groentebouillon
25 g ongezouten boter
2 el olijfolie
1 kleine rode ui, fijngehakt
150 ml rode wijn
275 g arboriorijst of andere risottorijst
2 middelgrote rode bieten, geschild, grofgeraspt
50 g vegetarische Parmezaan achtige kaas, fijngeraspt
1 handjevol blaadjes salie
4 el crème fraîche van de beste kwaliteit
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding zoals beschreven in Het grote groente boek:

  • Breng de bouillon aan de kook in een middelgrote pan. Leg het deksel op de pan en laat de bouillon zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Verhit de boter en 1 eetlepel olie in een diepe koekenpan en voeg de ui toe. Bak hem ongeveer 10 minuten op laag vuur, tot hij zacht maar niet verkleurd is; roer regelmatig.
  • Zet het vuur iets hoger, doe de rijst in de pan en roer hem een minuutje door de boter, tot de korrels bedekt zijn. Schenk de wijn in de pan en kook hem bijna helemaal in. Roer de geraspte bieten en 1 soeplepel hete bouillon erdoor. Laat dit al roerend sudderen tot de bouillon bijna verdwenen is. Voeg weer een soeplepel bouillon toe. Ga zo ongeveer 18 minuten door met roeren, laten sudderen en bouillon toevoegen, tot de rijst beetgaar is. Het mengsel moet redelijk dun en vloeibaar zijn. Haal het van het vuur, roer de helft van de kaas erdoor en breng het op smaak met zout en peper.
  •  Verhit ondertussen de resterende olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de blaadjes salie zachtjes een minuut of twee, tot ze bruisen maar niet verkleurd zijn (ze worden krokanter tijdens het afkoelen). Voeg zout en peper toe en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  •  Verdeel de risotto over ondiepe kommen, schel er theelepeltjes crème fraîche op en strooi de blaadjes salie en de resterende kaas erover.

Bladzijde 214 uit Het grote groente boek

Smullen

Dit recept viel erg in de smaak en was dankzij de kleuren ook een lust voor het oog. De meeste recepten uit Het grote groente boek zijn prima te volgen. Alleen vind ik persoonlijk dat meer lege regels prettiger had gelezen, sommige recepten zijn daarvoor te lang, dus snap ik de keus van ingesprongen regels.
Het enige minpuntje is dat er veel kleine taalfoutjes en grammaticafoutjes instaan.
Al met al, ik zou dit boek zeker aanbevelen. Al is het om de liefde voor groenten te vergroten en je smaak te verbreden.

Specificaties Het grote groente boek:

het grote groente boek

Auteur: Alice Hart | Uitgever: Terra | 2022 | 237 pagina’s | 9789089899101 | Vertaling en zetwerk: Ellen Hosmar/ Vitataal

Lees ook deze blogs over kookboeken

Footer4 nieuw
Jasmijn
Delen is enorm lief

Jasmijn

Hi, Jasmijn hier! Ik ben 29 en woon in Medemblik met mijn partner, twee boefjes van katten en zeven prachtige kippen. Hier in huis zijn we dus gek op dieren. Momenteel ben ik niet werkzaam vanwege chronische ziekte, maar hier bouw ik wel naartoe. Dit doe ik onder andere door recenseren en bloggen. Voorheen werkte ik met kinderen en deed activiteiten, hiernaast heb ik enige ervaring in management. Dit alles is inmiddels een ver verleden. Bloggen is een nieuw hoofdstuk, en in de toekomst content marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.