Italiaanse veganistische recepten – een kookboek Vegetalia

Na het succes van haar eerste kookboek Veganista, laat de Italiaans- Vlaamse chef Luna Trapani ook in Vegetalia zien dat vegan koken goed aansluit op de Italiaanse keuken. Ze eet zelf sinds 2018 plantaardig. In Vegetalia toont ze weer haar passie voor koken met heel veel Italiaanse veganistische recepten. De basis voor de Italiaanse vegan keuken zijn groenten, aardappels, pasta en bonen. Luna maakt in haar keuken ook gebruik van vegan vlees- en kaasvervangers.

Italiaanse veganistische recepten – wel 100

Luna serveert nu honderd nieuwe vegan recepten. Die zijn allemaal makkelijk te maken. Zo maakt Luna gebruik van maar weinig ingrediënten per gerecht. De meeste ingrediënten kun je gewoon vinden in je lokale supermarkt. Voor de meeste Italiaanse veganistische recepten hoef je bovendien niet lang in de keuken te staan, dus Vegetalia is er ook voor de drukke koks.

Haar inspiratie voor Vegetalia heeft Luna opgedaan in alle streken van Italië. Zo komt het recept voor de bloemkoolkotelet uit Milaan, de zoute venkelkoekjes komen uit Apulië en de couscous is Siciliaans. De recepten zijn gelukkig duidelijk ingedeeld. Na basisrecepten als tomatensaus en pesto volgen de antipasta, de primi (aangevuld met salades), de secondi, de contorni en tot slot de dolci (desserts).

Vegan omelet van kikkererwtenmeel

Ik heb als eerste de boerenomelet van kikkererwten gemaakt. Een boerenomelet kan prima zonder eieren en kikkererwtenmeel is ook nog eens voedzaam en vullend. In combinatie met een groenterecept is het extra lekker en voedzaam. Ik vond het makkelijk om te maken en erg lekker. Ik ga dit gerecht zeker vaker maken en wisselen in groentes. Net als vele andere Italiaanse veganistische recepten in Vegetalia die ik wil maken, zoals de vlindertjespasta met walnotensaus. Of de linzensoep. Jammie!

Als je van de Italiaanse keuken houdt, kan ik je Vegetalia van harte aanbevelen. Of je nu vegan leeft of gewoon af en toe plantaardig wil eten. En als je geen zin hebt om te koken, kun je in Antwerpen eten in het restaurant van Luna: Spritz. Je kunt daar terecht voor vegan kaasplankjes tot rijkelijk gevulde antipasta-planken, van pasta’s tot gehaktballetjes in tomatensaus en natuurlijk ook voor tiramisu. Dat wordt genieten met de keuze uit 100 Italiaanse veganistische recepten!

Specificaties Vegetalia – Italiaanse veganistische recepten

Auteur: Luna Trapani | Uitgever: Terra | Eerste druk: 2021 | 256 pagina’s | ISBN: 9789089898692 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of Bol.com

Favoriete Italiaanse veganistische recepten

Italië staat bekend om zijn heerlijke gerechten vol smaak en traditie. Gelukkig is het ook mogelijk om van de Italiaanse keuken te genieten terwijl je veganistisch eet. Hier is een lijst met enkele favoriete Italiaanse veganistische recepten die je kunt proberen:

1. Vegan pesto pasta – Italiaanse veganistische recepten

  • Ingrediënten:
    • Volkoren pasta
    • Basilicum
    • Knoflook
    • Pijnboompitten
    • Extra vierge olijfolie
    • Voedingsgist (optioneel)
  • Bereiding: Maak een pesto-saus door basilicum, knoflook, pijnboompitten en olijfolie te mengen. Giet over de gekookte pasta en voeg voedingsgist toe voor een kaasachtige smaak.
pasta pesto

2. Bruschetta met tomaat en basilicum

  • Ingrediënten:
    • Cherrytomaatjes, in blokjes gesneden
    • Verse basilicumblaadjes
    • Knoflook, fijngehakt
    • Extra vierge olijfolie
    • Zout en peper
  • Bereiding: Meng de tomaat, basilicum, knoflook, olijfolie, zout en peper. Serveer op geroosterd brood.

3. Vegan risotto met champignons

  • Ingrediënten:
    • Arborio-rijst
    • Champignons, in plakjes gesneden
    • Ui, fijngehakt
    • Plantaardige bouillon
    • Witte wijn
    • Vegan boter
    • Verse peterselie
  • Bereiding: Bak de ui en champignons, voeg de rijst toe en blus af met witte wijn. Voeg bouillon geleidelijk toe tot de rijst gaar is. Roer vegan boter en peterselie erdoor.

4. Minestrone soep

  • Ingrediënten:
    • Ui, wortel, selderij, courgette, gesneden
    • Tomaten, in blokjes gesneden
    • Cannellinibonen
    • Groentebouillon
    • Pasta
    • Spinazie
  • Bereiding: Kook de groenten, bonen en pasta in de bouillon tot alles gaar is. Voeg op het laatst spinazie toe en roer door.

5. Vegan tiramisu – Italiaanse veganistische recepten

  • Ingrediënten:
    • Plantaardige mascarpone
    • Sterke koffie
    • Vegan lange vingers
    • Cacaopoeder
    • Ahornsiroop
  • Bereiding: Doop de lange vingers in de koffie en leg ze in een schaal. Bedek met een laag vegan mascarpone. Herhaal en eindig met mascarpone. Bestrooi met cacaopoeder en drizzle ahornsiroop.

6. Vegan spinazie en ricotta cannelloni

  • Ingrediënten:
    • Cannelloni-buizen
    • Verse spinazie
    • Vegan ricotta
    • Knoflook, fijngehakt
    • Tomatensaus
  • Bereiding: Vul de cannelloni met een mengsel van spinazie, vegan ricotta en knoflook. Bedek met tomatensaus en bak in de oven.

Probeer deze heerlijke veganistische Italiaanse recepten en ontdek hoe je kunt genieten van de smaken van Italië zonder dierlijke producten! Buon Appetito!

Lees ook deze blogs

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Mandy

Hoi, ik ben Mandy Verleijsdonk (1987). Ik woon in Tilburg met mijn chihuahua Josje. Ik heb een bachelordiploma Psychologie & Gezondheid en werk als Medewerker Herstel bij FAMEUS. Daarnaast spreek en blog ik over mijn leven met autisme. Ik leef veganistisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.