Zelf kristallen maken – een schitterende activiteit van Clementoni

Glimmende kristallen en dan ook nog zelf mogen maken, dat is toch voor heel veel kinderen een geweldige activiteit! Onze meiden van 7 en 9 konden dan ook niet wachten toen ik deze doos tevoorschijn haalde. Verschillende kleuren en groottes, de doos doet vermoeden dat er hele mooie kristallen uitkomen. Ik hoop natuurlijk heel erg met ze mee dat dit er net zo schitterend uit gaat zien.

Zelf kristallen maken – hoe begin je?

Op de doos van Clementoni staat duidelijk dat dit een activiteit voor 8+ is en dat dit altijd onder toezicht van een volwassene gedaan moet worden. Om niet teveel ‘stress’ te krijgen tijdens het maken, lees ik vooraf altijd zelf de beschrijving door. Zo kan ik begrijpelijk uitleggen aan de kinderen wat ze kunnen verwachten. Zelf kon ik natuurlijk wel inschatten dat je niet binnen een uur grote kristallen hebt, dus ik moest de verwachtingen al wat temperen. Kinderen zien namelijk graag snel resultaat.

In de beschrijving staat duidelijk uitgelegd welke stappen je moet volgen om tot een kristal te komen. Daarbij wordt, dit is in alle speel-leersets van Clementoni het geval, ook de achterliggende theorie uitgelegd. Zeker voor kinderen vanaf een jaar of 10 is dit erg interessant. Want hoe ontstaat een kristal eigenlijk?

Ook staan er een aantal disclaimers in het boekje. Ik moet zeggen dat ik daar wat van schrok. Er zit echt best heftig materiaal in de doos. Er wordt dus wat uitgelegd over chemisch afval en wat je moet doen als je het materiaal in je ogen krijgt of per ongeluk doorslikt. Ook wordt heel duidelijk verteld dat je de activiteit niet mag uitvoeren in de buurt van voedsel. Serieuze zaken dus!

Inhoud van de doos

In de doos vind je alles wat je nodig hebt voor het maken van de kristallen. Ook de bakjes zijn aangeleverd, heel prettig. Wij missen helaas 1 kleurstof, waardoor we alleen de rode kristallen kunnen maken. Maar dit mag de pret niet drukken. Rode sterren zijn ook mooi!

Voor de eerste activiteit, om te zien hoe kristallen zich vormen, heb je keukenzout nodig. Dit is het enige wat je zelf in huis zou moeten halen.

Zelf kristallen maken – hoe begin je?

Wij starten met het zelf maken van kleine kristallen. Dit doen we eerst met keukenzout en daarna met het bijgeleverde materiaal. De meiden doen heel serieus de handschoenen aan en we zorgen voor een schone omgeving. Geen eten en drinken in de buurt? Starten maar! We mengen en we roeren, het voelt heel ‘echt’ allemaal. De stappen staan heel duidelijk omschreven, prima te doen voor kinderen vanaf 8 jaar. Natuurlijk is er altijd een volwassene bij, echt doen!, die kan ondersteunen.

Na het roeren is het een kwestie van wachten. Geduld hebben kinderen wel nodig voor het zelf maken van kristallen, want je hebt natuurlijk wachttijd nodig. Uiteindelijk vinden we na een dag prachtig gevormde kristallen. Erg leuk om te zien dat dit echt werkt.

Gips gieten

Natuurlijk willen de meiden ook heel graag die prachtige ster en maan maken die op de voorkant van de doos staat. Hier zijn iets meer stappen voor nodig. Ook nu weer wordt er volop geroerd en gewacht. Het gips moet je gieten, zoals je misschien wel kent van de activiteiten met gips en verf. Uiteindelijk kun je de gipsen figuurtjes overgieten met het mengsel, dit voelt wat gek want naar mijn idee wordt gips dan te nat. Maar nee hoor, er ontstaan na een dag prachtige kristalletjes op de ster en maan.

Helaas zijn de grote kristallen niet gelukt. Dit is volledig onze eigen schuld. Mijn man gooide het mengsel weg. Hij had niet door dat het stond te wachten om een grote kristal te worden. Heel jammer, maar het resultaat van de grote maan en ster was al helemaal genoeg voor onze kinderen.

Gekleurde ster en maan

We hebben dus echt een paar dagen plezier gehad van het maken van de kristallen. Er zit genoeg materiaal in om ruimschoots met 2 kinderen zelf de verschillende kristallen te maken. Zoals gezegd, volwassen toezicht is echt noodzakelijk. Het leuke is dat de plaatjes op de voorkant, zeker de ster en maan, goed overeenkomen met het echte resultaat. Van de grote kristallen kunnen we dit dus helaas niet met zekerheid zeggen. De meiden zijn ook erg trots op hun kleine kristallen, die zijn dan ook prachtig geworden.

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.