Elektronisch lab – een wetenschappelijk spel vol schakelingen

Ik weet nog goed de technieklessen in de onderbouw van mijn middelbare school. We moesten op een techniekbord verschillende schakelingen uitproberen en daarmee de zoemer en het licht aan krijgen. Elektronisch lab van Clementoni zorgt ervoor dat je dit thuis nu ook kunt doen. Hiermee wonnen zij de verkiezing voor Speelgoed van het jaar 2022 in de categorie Wetenschap en Educatie. Samen met mijn dochter Nine heb ik dit speelgoed uitgeprobeerd.

Elektronisch lab

Elektronisch lab

Samen maken Nine en ik de doos open van het Elektronisch lab. Dit ziet er echt heel goed uit. Allemaal verschillende onderdelen, die je zelf nog in elkaar moet zetten, maar ook al voorgemonteerde delen. Het speelgoed ziet er aantrekkelijk uit. Felle kleuren, logisch verpakt en het in elkaar zetten is al een educatief momentje op zich. Heel grappig is dat Nine, ze is 9 jaar, dit gemakkelijker oppakt dan ik zelf. Ik ben dan ook echt absoluut niet technisch ingesteld. De beschrijving is best pittig. Ondanks dat Nine gemakkelijk leert en het speelgoed vanaf 8 jaar is, heeft zij wel een volwassene nodig om de beschrijving om te zetten in het handelen.

Het Elektronisch lab daagt de kinderen uit om op verschillende niveaus elektronische circuits te bouwen. Je kunt een zoemer laten werken, lampen aan en uit doen met een lichtknop en andere sensoren in werking zetten. Het leuke is dat er echt een goede opbouw zit in moeilijkheidsgraad en dat dit flink je technisch inzicht op de proef stelt. Daarmee is Elektronisch lab bij uitstek educatief speelgoed.

Veilig spelen met het Elektronisch lab

Veilig spelen met electriciteit is natuurlijk erg belangrijk. Clementoni is hierin geslaagd met Elektronisch lab. Op verschillende manieren wordt de veiligheid ingebouwd. Ten eerste wordt dit gedaan door een duidelijke instructie, met daarbij veiligheidswaarschuwingen. Zo leert Nine, en ik stiekem ook, in welke volgorde je iets aan moet sluiten en hoe kortsluiting eigenlijk precies werkt. Ten tweede zijn er ook goede voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo brandt er een zekering door als er een onveilige situatie optreed, zodat alles wordt uitgeschakeld.

Het Elektronisch lab daagt echt uit

Het is nog niet zo gemakkelijk om een werkend circuit te krijgen bij het Elektronisch lab. Hiervoor moet het kind een aantal belangrijke vaardigheden laten zien. Dit begint bij het secuur in elkaar zetten van de onderdelen. Alles moet goed contact met elkaar maken, anders werkt het niet. De beschrijving moet erg grondig worden gelezen, een stap overslaan betekent dat het circuit niet werkt. Ten tweede moet een kind geduld hebben. Dit werd flink op de proef gesteld bij Nine. Ons eerste circuit werkte niet en we moesten alle losse onderdelen checken of ze goed aangesloten waren. Ik merkte dat Nine teleurgesteld reageerde en een paar keer de handdoek in de ring wilde gooien. Toen het uiteindelijk werkte was het natuurlijk geweldig!

Ten derde is een portie doorzettingsvermogen handig, zodat het kind kan doorzetten bij een teleurstelling. Nine heeft een paar keer geroepen dat het ’toch niet ging lukken’ en dat het te moeilijk was. Voor haar is het heel goed dat ze leert om door te zetten en zichzelf te herpakken. Een laatste belangrijke vaardigheid is concentratie. Het aansluiten van de verschillende stappen vraagt om opperste concentratie. Dit is dan ook geen ‘even tussendoor’ speelgoed, je moet er tijd en rust voor hebben om met het Elektronisch lab aan de slag te gaan.

Een terechte winnaar

De vakjury heeft het Elektronisch lab gekozen tot één van de drie winnaars van Speelgoed van het jaar 2022 in deze categorie. Om uitgeroepen te kunnen worden tot Speelgoed van het jaar, is het belangrijk dat je voldoet aan de eisen voor ‘goed speelgoed’. Het speelgoed moet natuurlijk voldoen aan de Europese veiligheidsnormen, maar het moet ook origineel, kwalitatief goed en waar mogelijk duurzaam geproduceerd zijn.

Jij mag ook stemmen op je eigen favoriet. Dit doe je door op de website van Speelgoed van het jaar je stem uit te brengen. Misschien win je wel één van de mooie prijzen!

Lees ook deze blogs

Kijk ook eens bij het andere speelgoed van Clementoni dat we hebben mogen uitproberen:

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.