Skip to Content

Ik leer schrijven, een Educatieve set van Clementoni

In de grote lijst van educatief speelgoed van Clementoni staat ‘Ik leer schrijven’. Ideaal in deze tijd van onderwijs! ‘Ik leer schrijven’ is eenvoudig en gradueel educatief speelgoed van Clementoni. Het leert kinderen om hun eerste letters en woorden te schrijven. Hoe? Met behulp van de kleurrijke uitwisbare kaarten en de speciale stift. Want op de uitwisbare tekenkaarten kunnen kinderen hun vaardigheden continu oefenen. En daardoor beter leren schrijven. Speel ‘Ik leer schrijven’ samen met je kind en begeleid hem tijdens zijn/haar ontdekkingsreis van de schrijfwereld!

Leerplezier met ‘Ik leer schrijven’

Dit educatieve spel is een leuke hulp voor je kind de hand-oog coördinatie te ontwikkelen en de bewegingen van de hand te leren beheersen. De experts van Clementoni hebben hiervoor bonte kaarten met een aantrekkelijke inhoud ontwikkeld. Dit op basis van onderzoek waar zowel leraren als kinderen op scholen aan hebben meegewerkt. Deze kaarten begeleiden je kind tijdens een motiverende en speelse ontdekkingsreis, gericht op het leren lezen en schrijven. Je kind neemt dus met ‘Ik leer schrijven’ geleidelijk én op een leuke manier een kijkje in de wereld van de schrijfkunst.

Wat zit er in de doos?

Het spel bevat 16 stevige kaarten, 1 uitwisbare stift, 1 spons

Hoe speel je ‘Ik leer schrijven’?

Op kaart 1 t/m 4 vind je schrijfoefeningen. Daarop volgt je kind de voorgestelde lijnen met de uitwisbare stift. Op de kaarten staan zwarte pijltjes die helpen te begrijpen waar een bepaalde lijn begint en de juiste richting aangeven. Eerst volgt hij de doorlopende golflijn op de speelkaart. Daarna begint deze zelfde golflijn met een stippellijn met ruimte om geheel zelfstandig de lijn te maken.

De stift van ‘Ik leer schrijven’ is uitwisbaar. Met het sponsje kan je kind de kaart wissen wanneer een oefening af is. Of zoals mijn kleine perfectionistje: als het niet gaat zoals hij wil… En de oefening kan hij daarna dus nog zo vaak herhalen als hij wil. Maar dat wil hij niet, mijn zoontje wil graag door met iets anders, want hij heeft een doel voor ogen. Hij wil ‘panda’ schrijven!

De volgende stap in ‘Ik leer schrijven’ zijn de schrijfoefeningen op kaart 5 en 6. Je kind moet de routes door de labyrinthen van de twee kaarten volgen. Op deze manier oefent hij het trekken van rechte en kromme lijnen. Eerst kijkt hij met zijn vinger (dus zonder de stift) hoe hij de lijn wil gaan maken. En daarna helpt hij de muis naar de kaas toe en de kip naar haar kuikens.

Leer letters en eerste woorden schrijven

Op de kaarten 7 tot en met 13 komen we wat meer richting het echte werk. Leer daarop namelijk letters en eerste woorden schrijven. Je kind oefent het schrijven in blokletters van alle letters van het alfabet. En hij leert de eerste woorden schrijven.

Tip voor ouders van linkshandige kinderen

Meestal ‘kiest’ een kind rond het derde levensjaar of hij rechts- of linkshandig is. Het komt ook voor dat kinderen dan nog beide handen gebruiken. Kinderen wisselen tot ongeveer zes jaar van voorkeurshand of blijven tot die tijd tweehandig. Mijn zoontje wisselt links en rechts vaak nog af. En ik laat hem daarin lekker zijn gang gaan. Het blijkt tijdens het spelen van ‘Ik leer schrijven’ wel dat hij tijdens het schrijven met zijn linkerhand over de tekst veegt en het daardoor uitwist. Om dat te voorkomen een tip: laat je kind de punt van de stift iets verder naar boven gericht houden ten opzichte van zijn vuist.

Overigens kunnen linkshandige kinderen de neiging hebben om een horizontale lijn van rechts naar links te tekenen. En schuine en verticale lijnen van boven naar beneden en van rechts naar links te tekenen. Clementoni adviseert om die natuurlijke neiging van je kind te respecteren wanneer je dit ziet gebeuren.

Op de laatste kaarten van het spel

Op kaarten 14 en 15 leer je cijfers schrijven. Je kind telt de voorwerpen uit de verzamelingen. De overeenkomstige cijfers leert hij te schrijven door de stippellijnen te volgen. Op dezelfde manier als bij de letters dus. Op de laatste kaart (16) kan je kind vrijuit schrijven en tekenen.

Mooi om te zien dat niet alleen begrippen, cijfers, letters of schrijven, maar ook emoties, affectiviteit, inbeeldingsvermogen en intuïtie voorbij komen in ‘Ik leer schrijven’. Doordat de mens een samenstelling is van rationaliteit en emotionaliteit, wordt het leren pas echt plezier en spel! Mijn zoontje geniet ervan. En ik dus ook! Mooi om te zien hoe trots hij was toen hij onder toeziend oog van zijn panda-vriend zijn doel heeft weten te bereiken. Blij zei hij: ‘Ik leer écht schrijven!’

Op zoek naar inspiratie voor 4 en 5 jarige kinderen verlanglijstjes?

Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.