Beeldentaal begrijpen – een ontdekkingstocht door kindertekeningen

Wat kinderen bezighoudt, komt naar buiten via tekeningen en spel. En omdat ik het niet over het hoofd wil zien wanneer er iets zou spelen bij mijn kind, ben ik onlangs begonnen met een online cursus ‘Kindertekeningen lezen en begrijpen’. Dit is een onderdeel van de Beeldentaalmethode. Deel twee om de beeldentaal te vertalen is ‘Spel beter begrijpen’. Hartstikke interessant allemaal! En erg nuttig, zeker in deze roerige tijden.

beeldentaal begrijpen

De Beeldentaal methode 1, Kindertekeningen lezen en begrijpen

Een paar jaar geleden volgde Ellen al eens een training kindertekeningen lezen. En ik kwam onlangs in aanraking met het begrijpen van beeldentaal via een gratis online masterclass van Eveline Ruitenberg. Een tekening van een boom ging het over. Kijkers konden boomtekeningen inzenden en aan de hand daarvan vertelde Eveline wat ze daarin ontdekte.

Wauw, er ging een wereld voor me open. Dat je aan zo’n boom kunt zien of je kind behoefte heeft aan meer contact. Hoe het contact maken gaat. En of er iets speelt wat zijn/haar ontwikkeling beïnvloed. Echt niet te geloven! En degene die de betreffende tekening in had gezonden, kon het beamen. Zo ging het de hele avond door, dus je begrijpt dat ik me daarna meteen had aangemeld voor haar andere masterclasses. Eén daarvan ging bijvoorbeeld over huistekeningen en een ander over tekeningen van het gezin. Héél interessant ook om uit die beeldentaal te begrijpen hoe een kind zichzelf ziet ten opzichte van de anderen binnen het gezin.

De tekeningen van mijn kind

Ook al tekende mijn zoontje nog niet écht iets van deze onderwerpen, toch meldde ik me aan voor de Beeldentaal methode 1, Kindertekeningen lezen en begrijpen. Deze kennis wou ik niet missen voor de toekomst. Een uitgebreide training die je online kunt doen wanneer het je zelf uitkomt. Ideaal. En wat bleek al gauw? Ook uit die eerste kunstwerken, wat in eerste instantie op wat ‘gekras’ lijkt, kun je ook een hoop informatie halen.

zwarte tekening

Mijn zoontje maakte deze tekening op zijn (nieuwe) school. Vol trots zei hij dat hij een tekening van een huis had gemaakt. Voor het eerst had hij echt iets getekend. Yesss, dacht ik, die kan ik mooi gebruiken voor de cursus. Todat ik de zwart ingekleurde tekening zag… Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat er iets aan de hand is. Toen ik ‘m deelde in de groep met wie ik de beeldentaal leer te begrijpen, gingen er meteen allemaal alarmbellen af bij medecursisten (ik heb daar niet verteld dat het om mijn eigen zoon ging). Een tekening is gelukkig slechts een momentopname, maar toch schrok ik er zelf ook van. Daarom is het soms ook handig om wat meer achtergrondinformatie te hebben over de tekenaar. En die heb ik gelukkig.

Niet zo lekker in zijn vel

En gelukkig wist ik ook al dat mijn zoontje niet zo lekker in zijn vel zat. Hij had op zijn vorige school moeilijk doordat hij daar regelmatig werd gebeten onder andere. En nu was hij net twee dagen op deze nieuwe school, nog niet eens gewend aan alle drukte daar, kreeg hij te horen dat de scholen dicht gingen. Tja, dat was voor meer mensen een zwarte bladzijde in de geschiedenisboeken 😉 Zwart als kleurgebruik in tekeningen staat voor je afzetten tegen iets of in opstand komen, het ergens niet mee eens zijn. In een huistekening staan de ramen voor de uitwisseling tussen binnen en buiten. En aan een deur kun je zien hoe toegankelijk iemand is. Mijn zoontje heeft deze ook met zwart ingekleurd.

Gezinstekening

beeldentaal begrijpen

Tijdens het thuisonderwijs tekende hij zijn eerste gezinstekening. Ik weer helemaal blij. Het is natuurlijk niet de bedoeling om alle tekeningen op zo’n manier te bekijken, maar sommige zijn gewoon interessant qua beeldentaal begrijpen. Hij had zichzelf op zijn loopfiets getekend en ik liep achter hem aan. Wat mij opviel, was dat onze hoofden kaal waren. En dat we geen armen hebben, die hij voorheen wel tekende bij poppetjes. Armen staan symbool voor de omgang en het contact met de omgeving. Een kind dat geen armen tekent, kan er moeite mee hebben om aansluiting te vinden of er is iets wat het kind op dit moment lastig vindt om ‘aan te pakken’.

Boeiend allemaal hè? Je kunt natuurlijk ook gewoon boeken lezen over de betekenis van kindertekeningen. Maar ik leer zelf juist liever van de praktijk. En in de online omgeving heb je ook contact met andere cursisten. Er komen regelmatig ook tekeningen en opdrachten van anderen voorbij. Je helpt je medecursist én daarmee ook de vraagstelling van degene die de beeldentaal van die tekening wil begrijpen (vaak de ouder/verzorger of leerkracht van de tekenaar). En je hebt er zelf dan ook weer wat aan.

De Beeldentaal methode 2, Spel beter begrijpen

Wanneer ik de Beeldentaal methode 1 heb afgerond, wil ik doorgaan met Beeldentaal methode 2, Spel beter begrijpen. Dit om nog meer inzicht in het gedrag van mijn zoontje te krijgen. Niet dat hij probleemgedrag vertoont. Integendeel. Maar ik wil hem gewoon begrijpen, zonder (moeilijke) vragen te hoeven stellen. Te zien wat een kind (onbewust) bezighoudt en hem daardoor bieden wat hij écht nodig heeft. En het is toch gaaf dat dat kan door gewoon te kijken naar hoe je kind speelt? De training is trouwens niet alleen gemaakt voor ouders, maar ook voor professionals zoals leerkrachten, pedagogisch medewerkers, kindercoaches, therapeuten, grootouders, maatschappelijk werkers, enzovoort. Ik heb er al helemaal zin in in ieder geval. Maar eerst dus maar deel 1 van de beeldentaal begrijpen afronden 😉

beeldentaal begrijpen

En hoe gaat het nu écht met jouw kind?

Hieronder nog een paar handige producten om thuis mee aan de slag te gaan.

Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.