Kookboek Noomi, gerechten uit de keuken van Irak.

Het kookboek Noomi neemt je mee naar de straten van Bagdad. Noomi Basra is een zongedroogde limoen die een grote rol speelt in de Iraakse keuken. Basra verwijst naar de Iraakse havenstad. Sara Shawkat wil met het kookboek Noomi de Iraakse keuken op de kaart zetten. In Irak is eten het begin. Kortom, alles wordt teruggebracht naar het eten. Het maken van het culturele erfgoed van Irak, namelijk kubbeh, komt met een waarschuwing bij het recept. Het is dan ook een arbeidsintensief werk waar de vrouwen in Irak om geprezen worden of juist het tegenovergestelde. Er staan meer uitdagende recepten in het kookboek Noomi. Ik heb mij er nog niet aan gewaagd. Maar, ik ga zeker de stoofgerechten uitproberen.

Waarom Noomi?

Mijn nieuwsgierigheid voor het kookboek Noomi is ontstaan omdat ik de Arabische keuken lekker vindt. Op zich heb ik wel meer boeken met die oorsprong. En toch weet de Iraakse keuken toch nog te verrassen. Denk bijvoorbeeld aan abrikozenleer, granaatappel-chilipickle en gereesh. Dat laatste, ongekookte tarwe, is een belangrijk ingrediënt voor het maken van Kubbeh. Er staan ook wel gerechten in met incourante ingrediënten, bijvoorbeeld van kalfsmaag en schapenhoofden. Lamstong of kalfstong zal iets makkelijker zijn, maar is in ieder geval geen alledaags ingrediënt. Volgens haar zus is Sara nogal puristisch. Waarschijnlijk de reden waarom deze recepten toch in het kookboek Noomi staat. Dit boek beoogt niet alleen een kookboek te zijn, maar ook een gids. Het bevat dan ook een ingrediëntenlijst, een uitleg over de verschillende supermarkten en een spoedcursus Irakees. Tot slot ook een korte introductie bij de gerechten.

Inhoud van Noomi

Het kookboek Noomi is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, van ontbijt tot drankjes. Ik deel een recept met jullie dat ik heb uitgeprobeerd. Ik word dan altijd weer blij van alle kruiden die ik mag gebruiken. Dat verspreidt zo’n heerlijke geur en smaakt voortreffelijk. De kruidenmix mag van mij wat meer. Daarnaast heb ik koningsoesterzwammen gebruikt. Die mogen wat langer in de oven. Ik heb hier het oorspronkelijke recept overgenomen. In het kookboek Noomi staat ook een recept voor flatbread (uiteraard). Ik heb een pannenkoekje gemaakt van kikkererwtenmeel. Dat smaakte ook prima.

Recept kookboek Noomi: Shawarma, leffet van oesterzwam

ingrediënten kruidenmix

  • 5 kardemompeulen
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1 1/2 thelelepel pimentkorrels
  • 1/2 theelepel korianderzaad
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1 1/2 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel sumak
kruiden

ingrediënten leffet-shawarma

  • 500 gram oesterzwammen
  • 3 trostomaten
  • zout, naar smaak
  • 6-8 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 20 gram verse peterselie, fijngesneden.

Het mengsel van tomaat, ui en peterselie is simpel, maar overheerlijk!

ingrediënten

Bereidingswijze recept uit kookboek Noomi:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Verhit vervolgens een kleine koekenpan zonder olie op middelhoog vuur.
  • Rooster onder regelmatig omscheppen hierin de kardemom, kruidnagel, piment, het korianderzaad en komijnzaad tot de specerijen lekker veel geur beginnen af te geven. Verwijder de schil van de kardemompeulen en vang de zaadjes op. Maal de geroosterde specerijen daarna samen met de peperkorrels in een vijzel of koffiemolen.
  • Voeg de kaneel, gemberpoeder, kurkuma en sumak toe aan de vijzel of molen en meng alle specerijen.
gerecht
bereiding Shawarma kookboek Noomi
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Veeg daarna de oesterzwammen schoon met wat keukenpapier en scheur in reepjes. En bestrooi met lekker veel zout.
  • Besprenkel het geheel met olijfolie en wrijf dit goed in.
  • Wrijf daarna het specerijenmengsel goed in en verdeel de oesterzwammen over de bakplaat.
  • Halveer de tomaten en leg erbij.
  • Rooster vervolgens het geheel in het midden van de oven in circa 25 minuten goudbruin en licht krokant.
  • Snijd voor de salade de geroosterde tomaat fijn en meng met de ui en peterselie.
  • Beleg de flatbreads met de oesterzwam en salade. Vouw één uiteinde naar binnen en rol strak dicht.
  • In het kookboek Noomi wordt ook thorshi toegevoegd. Dat is een soort augurk. Het recept voor zelfgemaakte thorshi staat ook in het kookboek.
  • Gril de flatbreads in circa 2 minuten per kant in een pan zonder olie op middelhoog vuur.
  • Leg hiervoor iets zwaars op de flatbreads of druk aan zodat het brood een platte rol wordt.
gerecht

Specificaties kookboek Noomi

Uitgever: Fontaine uitgevers | Auteur: Sara Shawkat | 9789464041163 | augustus 2022 | 247 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier.

voorkant dubbel

Kijk ook eens bij deze kookboeken

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 50 jaar, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.