Verbouwen voor extra ruimte in huis – een blog met tips

Kleine kinderen hebben nog weinig ruimte nodig in hun slaapkamer, maar als ze ouder worden verandert dat. Als tiener brengen ze vaker tijd op hun kamer door, en er is vaak ook een rustige huiswerkplek nodig. En natuurlijk is genoeg ruimte handig om je kleding neer te gooien op de grond… In eigen huis werd het tijd voor een verbouwing van de bovenverdieping met drie groter wordende jongens. Een echte home-make-over om extra ruimte te creëren in huis. En daarmee is ons droomhuis bijna werkelijkheid. Maar wat komt er allemaal kijken bij een grote verbouwing? Wat is er mogelijk qua financiën? Kies je voor dakkapellen of een dakopbouw? 

Een blog met tips en informatie voor als je een verbouwing gaat plannen en op zoek bent naar ideeën!

Extra ruimte creëren in huis

Extra ruimte in huis – wat komt er kijken bij een verbouwing?

 • Ga natuurlijk eerst bekijken hoeveel financiële ruimte er is. Is er een goedgevulde spaarrekening of mogelijkheid voor het ophogen van de hypotheek? Informeer eens bij een plaatselijke hypotheekadviseur. Het is altijd prettig als je ergens binnen kunt lopen of via via goede verhalen hebt gehoord. Een hypotheekadviseur moet betrouwbaar zijn en goed aangeschreven staan. Een goed voorbeeld is hypotheekadviseur Voorhout. Prettige site en goede reviews.
 • Is er een vergunning nodig? Er zijn vergunningsvrije en vergunningsplichtige verbouwingen. Met dakkapellen aan zowel de voorzijde als achterzijde kun je natuurlijk het meeste extra ruimte creëren in huis. Maar daar is wel een vergunning voor nodig. Dan kun je samen met een architect een plan maken en de berekeningen uit laten voeren. Houd natuurlijk rekening met extra tijd en kosten voor de vergunning. Dit verschilt per gemeente.
 • Zoek een betrouwbaar bouwbedrijf. Als je een verbouwingstraject ingaat om extra ruimte te creëren in huis, wil je natuurlijk dat dit door een betrouwbaar bedrijf gebeurt. Kies daarom voor een Bouwgarant aannemer. Dat houdt in dat de aannemer gecontroleerd is op papieren, dus een geschoolde vakman is. En je hebt de mogelijkheid om een bouwgarantie af te sluiten waardoor je ervoor verzekerd bent dat de klus wordt afgerond. Bijvoorbeeld bij een onverhoopt faillissement.
 • Houd in deze tijd ook rekening met oplopende leveringstijden en materiaalkosten. Door zowel de coronacrisis als gasprijzen is de markt onzeker. Ook is er heel veel vraag naar loodgieters en elektriciens dus zij zullen veelal niet op korte termijn tijd hebben. 

Verbouwen – meer tips

 • Verbouwen met kinderen is natuurlijk best een uitdaging. Een verbouwing om extra ruimte te creëren in huis kan ingrijpend zijn. Zeker als ze ook zelf van slaapkamer veranderen. Wat kun je doen om het goed te laten verlopen?
  • Betrek ze in het proces, bijvoorbeeld bij het kiezen van de kleuren en het sorteren van spullen. Dit geeft ze wat gevoel van controle en houvast.
  • Maak een globale tijdsplanning.
  • Laat het ongemak zo kort mogelijk duren. Dus geen help mijn man is klusser taferelen. Kinderen hebben rustige en overzichtelijke slaapplek nodig.
  • Kies voor zoveel mogelijk opbergruimte. Neem bijvoorbeeld ook in je verbouwbudget goede op maat gemaakte kasten mee. Daar hebben jij en je kinderen echt veel plezier van.
  • Onderhoudsvriendelijke vloeren en wanden zijn een must met opgroeiende kinderen. Extra ruimte in huis betekent ook dat er extra schoonmaakwerk bijkomt.
 • Inspiratie voor de kinderkamer – het leukste onderdeel is natuurlijk inspiratie opdoen voor de eventuele nieuwe kinderkamers. Een leuke stijl is het jungle thema. En dieren zijn voor jongere kinderen ook altijd leuk. Voor een stoere tienerkamer heb je heel veel keuze uit mooi fotobehang. Een wereldkaart, sportfoto of meer Urban-style? Super veel keuze, helemaal af te stemmen op de hobby’s en interesses van je tiener.
extra ruimte in huis inrichten van de kinderkamer
extra ruimte in huis inrichten van de kinderkamer
Afbeeldingen Photowall.nl

Tot slot; vergeet niet, je krijgt er veel voor terug! Verbouwen in huis kan best wel wat stress opleveren. Zorg voor voldoende rust en ontspanning tussendoor. Zorg voor een goede planning en een op maat gemaakt financieel advies. Zo kun je met een gerust hart van start met de verbouwing zonder dat je voor verrassingen komt te staan!

Lees hier over een nieuwe garagedeur

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

2 reacties

 1. Ik merkte als kind ook dat ik de verbouwing van ons huis erg vervelend vond. Ik denk ook dat het belangrijk is om je kinderen te betrekken bij het proces, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Ook is het een goed idee om je kinderen enthousiast te maken door ze mee te laten beslissen.

 2. Ik had er nog nooit over nagedacht dat je voor een verbouwing ook een architect inschakelen kan. Wij willen graag ons huis verbouwen, we hebben inmiddels twee kids en de derde is onderweg. Om te zorgen dat we genoeg ruimte houden willen we onder andere dakkapellen plaatsen. We gaan op zoek naar een geschikte architect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.