kindvriendelijke vloer – een zoektocht voor ouders

Of het nu gaat om de baby- of kinderkamer of de woonkamer: waar kinderen wonen is het belangrijk dat de vloer er ondanks krassend speelgoed en onzindelijke ongelukjes stralend uit blijft zien. Wellicht vind je hier dé tip bij je zoektocht naar een kindvriendelijke vloer, hier staan er namelijk een aantal op een rij. Wordt het PVC, parket, laminaat of toch tapijt?

De voordelen en nadelen van PVC op de vloer

Het eerste waar ik aan dacht bij een kindvriendelijke vloer, was een PVC-vloer. Een PVC-vloer voelt niet alleen warm aan, het biedt ook een zacht oppervlak dat fijn aanvoelt voor blote baby-beentjes en… het valt iets minder hard ;-). Ook kun je stilletjes de kamer uitglippen zonder je kindje wakker te maken door je voetstappen. PVC-vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken met een stofzuiger en een vochtige doek of dweil en het remt de groei van bacteriën omdat het niet-poreus is. Een PVC-vloer is waterproof en daarmee lijkt het ideaal als kindvriendelijke vloer.

Op een PVC-vloer ontstaan sneller krasjes dan bijvoorbeeld op laminaat. En bij PVC wordt gebruik gemaakt van weekmakers (zogenaamde ftalaten) waarmee plastic flexibel wordt gemaakt. Onder bepaalde omstandigheden zijn deze schadelijk voor het menselijk lichaam! Let er bij het kiezen van een PVC-vloer dus op dat je er eentje kiest van fabrikanten die tijdens de productie geen ftalaten gebruiken!

Prachtig parket

De natuurlijke uitstraling van een parketvloer is logisch, want parket ís namelijk gemaakt van natuurlijk hout en is daarom niet giftig voor kinderen. Parket is zeer duurzaam en gemakkelijk te reinigen en te onderhouden. Én te herstellen, want de meeste parketten kun je opschuren. Een stofzuiger en een vochtige dweil zijn voldoende om deze kindvriendelijke vloer schoon te houden. Het bevordert de groei van bacteriën niet, omdat hout minder porositeit heeft. Parket is warmte-isolerend en er is een investering in de toekomst van je woning, want hout wordt schaarser en duurder. Dat laatste is tevens ook een nadeel van een houten vloer.

kindvriendelijke vloer

Laminaat, de beste keuze

Een laminaatvloer is zeer eenvoudig te installeren en ook zachter dan een parketvloer van natuurlijk hout. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als u zelf wilt. Er zijn verschillende gebruiksklassen te verkrijgen, laminaat met een sterke toplaag is ook nog eens zeer slijtvast waardoor je kind kan onbezorgd spelen zonder schade te veroorzaken. Tegenwoordig bestaat er zelfs waterproof laminaat. Het heeft als voordeel dat het gemakkelijk schoon te houden is. Deze kindvriendelijke vloer is hygiënisch, duurzaam, veilig en betaalbaar, dus dat wordt laminaat kopen!

En het zachte, warme tapijt dan?

Het klinkt misschien logischer voor ouders met kleine kinderen om tapijt te kiezen: comfortabel, zacht en warm. Maar tapijt bevordert de groei van bacteriën en interne allergenen en dat ontwikkelt vaak allergieën bij kinderen. Het is erg belastend, maar van groot belang, om tapijt zeer regelmatig zorgvuldig schoon te maken. Plasjes vloeistof tussen een spoor van kruimels op tapijt zijn bovendien niet eenvoudig schoon te krijgen. Ook is het minder duurzaam, dus moet tapijt ook regelmatig worden vervangen. Bovenstaande andere opties (PVC, parket en laminaat) liggen daarom meer voor de hand als kindvriendelijke vloer. 

Toch graag tapijt als kindvriendelijke vloer?

kindvriendelijke vloer

Als je echt heel erg graag een tapijt wilt, denk dan aan een vloerkleed op de (duurzame) laminaatvloer! Dit is makkelijker te reinigen en te vervangen dan een complete tapijtvloer. En je kunt het vloerkleed verplaatsen. Bovendien zijn er genoeg leuke speelkleden op de markt 😉

Lees ook deze blogs:

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

3 reacties

  1. Je zou ook een gietvloer kunnen overwegen. Vroeger dacht ik dat dit vooral iets was voor bedrijven. Ook als kindvriendelijke optie is dit soort vloer in meerdere opzichten heel geschikt. Er zijn verschillende mogelijkheden, op het gebied van stof allergieën zit je met zo’n vloer helemaal goed. Het is ook makkelijk schoon te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.