Als jouw kind een woning koopt – help door te schenken

Als jouw kind een woning wil kopen, kun je hierbij helpen door vermogen te schenken. Dat is wellicht een opening voor de starters die nu in deze krappe woningmarkt toch een huis proberen te bemachtigen. Het huizenaanbod is heel klein en door een schenking kan het budget wat worden uitgebreid en wordt daarmee dus de keuze ruimer. Bovendien moet je als koper zelf eigen geld inbrengen om het huis te financieren. Dus extra financiële mogelijkheden zijn heel welkom als je een huis gaat kopen. Schenken aan je kind is een mooie manier om juist tijdens het leven jouw kinderen een financieel steuntje in de rug te geven, zeker wanneer ze een woning willen kopen. Of om in gesprek te gaan met jouw ouders hierover.

Als jouw kind een huis wil kopen – help door te schenken

Goed voorbereid schenken

Er zijn verschillende mogelijkheden om volwassen kinderen (in delen) geld te schenken. Daarbij is het vooral belangrijk om te kijken hoe je dat wilt doen, en wat de consequenties van de schenking zijn voor het vermogen van jullie als ouders en het vermogen van het kind/kinderen zelf. Op de website van Evi van Lanschot kun je in 3 stappen een schenkingsplan maken wat je daarin verder helpt. Zo kun je financieel slim het geld inzetten.

De mogelijkheden om belastingvrij te schenken zijn ruimer dan je waarschijnlijk denkt, zeker als het gaat om het schenken van geld wat voor de koop van een woning wordt gebruikt. In het algemeen mag je jaarlijks €6604,- belastingvrij schenken, en hoeft het kind hierover ook geen belasting te betalen. Eenmalig mag je een bedrag van €26.881 overdragen, zonder dat het gevolgen heeft voor de belasting. Maar als het gaat om de koop van een huis is het bedrag een stuk hoger: €105.302 (dit geldt voor ‘kinderen’ tussen de 18 en 39 jaar). Dat is dus een serieuze investering in een huis. In elk van deze opties geeft dat zeker lucht bij het kopen van een woning. En als het vermogen dus groot genoeg is, kan er een behoorlijk bedrag mee worden gefinancierd. Dat vergroot de kansen op de krappe huizenmarkt enorm!

Huis kopen met schenking
Foto van TierraMallorca via pixabay.com

Van jongs af aan opbouwen om een woning te kopen

Bovenstaande opties geldt voor meerderjarige kinderen. Maar je kunt natuurlijk ook al veel eerder starten van schenken en daarmee met het opbouwen van een vermogen van het kind, zodat het later makkelijker een woning kan kopen. Ook aan minderjarige kinderen kan je schenken, waarbij je als ouder het vermogen beheert totdat het kind 18 jaar wordt. Daarmee is het kind zelf verantwoordelijk voor dit geld. Dat kan natuurlijk aardig oplopen door je de jaren heen. Voor meerderjarige kinderen is het ook mogelijk om naast het schenken, een vermogen op te bouwen via een soort beleggingsrekening. Allemaal routes om tijdens het leven al vermogen te schenken, en niet (alleen) in de vorm van een erfenis naar de kinderen te laten gaan.

Als jouw kind een huis wil kopen – help door te schenken
Foto van nattanan23 via pixabay.com

Interessant om je eigen situatie te onderzoeken

De mogelijkheden om via schenkingen de kinderen financieel te supporten zijn uitgebreid. Naast de opties van hierboven om te schenken bij het kopen van een woning zijn er nog eenmalige vrijstellingen (qua belasting) voor het schenken, wat afhangt van het doel van het geld. En je kunt bijvoorbeeld ook een jaarlijkse schenking maandelijks betalen, waardoor het bedrag zich meer verspreid. Voor op latere leeftijd is het schenken aan kleinkinderen interessant, ook dat is een mogelijkheid.Anouk
Delen is enorm lief

Anouk

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik schrijf met veel plezier mee op Mamascrapelle over reizen en uitjes, films of andere leuke dingen die voorbij komen. Samen met mijn zoon Mels trek ik er graag op uit, en we vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Met vriendinnen en ook alleen ga ik graag op pad. Van musea tot lekker op het terras en van een goede strandwandeling tot naar de bioscoop. Naast mamascrapelle schrijf ik ook mee op stoerleesvoer.nl, want lezen is mijn favoriete hobby. Ik werk verder in de zorg en probeer sportief te zijn en blijven door naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.