Doe het zelf klussen voor beginners – een handig boek bij verbouwing

Bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Je koopt een huis en wat nu? Je wordt lid van een bouwmarkt en leert gaande weg doe het zelf klussen. Met geluk heb je wat handige mannen/vrouwen in je familie en vriendenkring die je willen helpen. Met pech heb je dat niet en zul je alles zelf moeten uitvinden. Maar met deze klusbijbel doe het zelf klussen voor beginners m/v is het echt mogelijk! 

Doe het zelf laminaat leggen

Zelf vind ik het altijd leuk om veel zelf te doen. Als klein kind riep ik al ikke doen en daar is als volwassene niet veel minder van geworden. Toen ik 2008 mijn eigen huis kocht heb ik dan ook flink lopen klussen. Natuurlijk kreeg ik hulp van familie en vrienden en leerde ik nieuwe technieken van mijn vader! Zo had ik nog nooit laminaat gelegd, samen met mijn vader deden wij alle kamers van een nieuwe ondervloer en nieuw laminaat voorzien. Daarna weet je wel hoe het moet.

Behang verwijderen en een kast verbouwen

De grootste klussen waren het behang verwijderen van de grote slaapkamer en de eetkamer. We vonden zelfs als eerste laag nog kranten toen de flat net gebouwd was.

Ook was er een groot project wat ik graag gedaan wilde hebben waar mijn vader een super project van heeft gemaakt. De gangkast had een stuk eruit door een inbouwkast in de slaapkamer. Ik wilde de inbouwkast niet meer en wilde gewoon een grote gangkast dus die kast moest eruit en een nieuw muurtje moest erin.

Kilo’s vol puin sjouwden wij naar beneden!

Het enige waar ik mij zelf niet aan wijd is elektrisch en loodgieter werk. Zelfs een stopcontact open maken is niet voor mij weggelegd. Heel suf natuurlijk, maar ik begin er gewoon niet aan! Moet toch ook wat aan die mannen overlaten hè 😉

Verder ben ik niet vies van zagen, boren, schuren, lakken, verven, witten en behangen. Dan vergeet ik vast nog van alles maar dit zijn voor mij de eerste dingen die opkomen bij doe het zelf klussen.

zand moddertafel

Het project waar ik zelf trouwens het meest trots op ben is mijn zelfgemaakte zand water tafel. 

Klussen voor beginners m/v

Maar ja wat als je dus een echte beginner bent. Een hamer niet van een schroevendraaier kan onderscheiden of erger nog al die verschillen tangen en soorten spijkers en zagen. Want ja er is behoorlijk wat gereedschap voor echte klussers.

Daarnaast heeft elke klus op zich naast gereedschap natuurlijk ook materiaal nodig. Je hebt verschillende soorten verf, behang en hout, maar ook lijm, voegsel, kit en ga zo maar door.

Je kunt natuurlijk UREN op internet doorbrengen of een abonnement nemen bij de plaatselijke klusboer om al jouw vragen te beantwoorden. Of nog makkelijker een aannemer die alles voor je uit handen neemt. Maar ben jij net als ik een type die het graag zelf wil doen lees dan is er hoop in de doe het zelf bijbel klussen voor beginners m/v.

Doe het zelf klussen voor beginners m/v

In samenwerking met Bosch werd dit  boek geschreven en het is ook erg leuk dat er een stukje geschiedenis in staat over Robert Bosch en zijn bedrijf.

De eerste 113 pagina’s van deze klusbijbel gaat over veiligheid en materiaal. Zo worden boren, zagen en snijden, schuren en vijlen, schaven en slijpen, tangen en sleutels, schroeven, hameren beitelen en nieten, passen en meten en lijmen besproken. Tussendoor lees je verschillende klustips van René. Deze zijn in het groen zodat je ze snel terug kunt vinden. Ook staan er tussendoor tips in het rood bij de verschillende klusprojecten die in het tweede deel van de dit Doe het zelf klusboek voor beginners staan.

Doe het zelf klussen let’s go!

Na de eerste 113 pagina’s ben je eindelijk zover voor het echte kluswerk. Natuurlijk kun je delen van de eerste 113 pagina’s over slaan hoor haha, maar als je het echt allemaal wel interessant vindt, of verschillende projecten achter elkaar behandeld dan kun je alles gewoon lekker in stukjes hakken. Het is in elk geval fijn dat alles in deze klusbijbel behandeld wordt.

Nu komen er 200, ja echt 200! , pagina’s met het echte kluswerk! Alle klussen worden met duidelijke foto’s en echt Jip en Janneke omschrijvingen uitgelegd. Met een beetje gezond verstand is eigenlijk geen enkele klus meer een obstakel! Het echte Doe het zelf voor beginners wordt echt een eitje!

Doe het zelf projecten

Er staan ook verschillende leuke doe het zelf klusprojecten in. Van een unieke klok vol herinneringen tot een bijzonder bijzettafeltje.

360 pagina’s vol tips, foto’s, uitleg en geschiedenis: Auteur: Hilde Smeesters  i.s.m. Bosch Power Tools Uitgeverij: Lannoo | 9789401437523

En ja dat is het geld echt meer dan waard!

Ik geef het boek aan mijn broertje en zijn vriendin die net hun eerste klushuis hebben gekocht. Ken jij iemand die ook net een huis heeft gekocht of gaat kopen dan is dit zeker een leuke aanrader om cadeau te geven!

Lees ook deze blogs:

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

4 reacties

  1. Wat een leuk boek! Ik ben zelf a-technisch in die zin dat ik het echt ook helemaal niet leuk vind. Maar nu heb ik dan ook de luxe dat dat niet perse hoeft. Helaas is de man ook niet zo heel handig. Gisteren hebben we wel samen het probleem van de afvoer van de wasmachine opgelost. Dus zo onhandig zijn we nu ook weer niet 🙂

  2. Handige tips! Bedankt voor het delen. Maakt het net iets makkelijker om zelf te klussen. Andere tip, zorg ook altijd voor goede materialen. Goedkoop is niet altijd duurkoop.

  3. Goede tips! Bedankt voor het delen. Ik vind het altijd mooi om te zien dat mensen dit zelf uitvoeren. Een andere tip, probeer goede werkkleding aan te schaffen. Het is belangrijk om zo veilig mogelijk aan de slag te gaan.

    Groet,

    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.