Skip to Content

Hoe kun je verhuisstress beperken? Tips voor ouder en kind

Een verhuizing kan best wel een ingrijpende gebeurtenis zijn. Niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook op kinderen kan het veel impact hebben. Zij moeten immers afscheid nemen van hun vertrouwde plek. En dan hebben ze het ook nog eens te stellen met vaak wat gestreste ouders. Mocht je een verhuizing gaan plannen, dan is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Bijvoorbeeld een toename van boos en opstandig gedrag bij kinderen. Hoe kun je verhuisstress zoveel mogelijk beperken? Een blog met tips voor ouder en kind!

verhuisstress
Afbeelding van rodnae-productions via Pexels.com

Ingrijpende gebeurtenis

Bij het invullen van een intakeformulier bijvoorbeeld voor de basisschool staat er vaak een kopje ingrijpende gebeurtenissen. Heeft uw kind een scheiding, overlijden of verhuizing meegemaakt? Dat zijn voorbeelden van factoren die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van kinderen. Soms zijn de effecten tijdelijk en soms wat langduriger van aard. Natuurlijk reageert ieder kind weer anders, en heeft het ook te maken met de leeftijd. Maar het is dus niet voor niks dat hiernaar gevraagd wordt als je een formulier invult voor je kind.

Een gebeurtenis zoals een verhuizing kan dus best wel wat verhuisstress met zich meebrengen. Gelukkig zijn kinderen ook vaak flexibel en passen ze zich goed aan. Maar het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat een ingrijpende gebeurtenis van invloed kan zijn op de ontwikkeling van kinderen en hun gedrag. Welk gedrag kunnen kinderen laten zien als reactie op een verhuizing? Bijvoorbeeld:

 • Vaker boos en opstandig
 • Bedplassen
 • Onrustig slapen
 • Slechter eten
 • Vaker verdrietig
 • Slecht luisteren
 • Vermoeid
Kind luistert slecht Afbeelding van ambermb via Pixabay
Afbeelding van Ambermb via Pixabay

Verhuisstress bij ouders

Wat veelal een rol speelt, is dat kinderen niet zozeer zelf stress ervaren maar vooral de stress van ouders aanvoelen. Want in dergelijke situaties ben je zelf vaak druk, afwezig en gespannen. Het is heel goed om je daarvan bewust te zijn. Wat is de invloed van jouw eigen emoties op die van je kinderen? En dus is het in de eerste plaats belangrijk om zelf alles zo goed mogelijk voor te bereiden. Verhuisstress kun je nooit helemaal voorkomen, want er komt nou eenmaal veel bij kijken om je hele hebben en houwen te verplaatsen naar een nieuw onderkomen.

Wat kun je doen om verhuisstress zoveel mogelijk te beperken?

 • Voorbereiding: een goede voorbereiding is natuurlijk de eerste stap. Begin vooral tijdig met het uitzoeken van spullen. Een verhuizing is een goed moment voor het weggooien of weggeven van spullen.
 • Planning: een planbord kan wat structuur en overzicht geven. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de kinderen biedt dat veel duidelijkheid. Wanneer gebeurt er wat?
 • Verhuisbedrijf: huur een verhuisbedrijf in. Heel veel werk wordt je uit handen genomen en dat scheelt een boel verhuisstress. Dat zijn de kosten wel waard! Wat kost een verhuisbedrijf? Verdiep je daar in!
 • Ontspanning: neem ook tijd voor ontspanning, zeker als je zelf ook veel aan het klussen bent. Af en toe even onverdeelde aandacht voor de kinderen of voor jezelf helpt om het vol te houden als je in een onrustige periode zit.
 • Leesvoer: zoek boekjes voor kinderen met als thema verhuizing. Op hun eigen niveau krijgen kinderen dan een uitleg en weten ze dat het oké is als de verhuizing een beetje spannend is.
 • Afscheid: neem de tijd voor een klein afscheidsritueel van het oude huis. Even dag zeggen in de slaapkamer, de tuin of een andere plek die belangrijk is geweest.
 • Taken: geef kinderen een rol tijdens de verhuizing. Maak een speciale doos met de mooiste spulletjes en versier samen de doos zodat duidelijk is van wie deze is. Speciale behandeling!
 • Kennismaking: maak er een fijne eerste kennismaking van in het nieuwe huis. De eerste maaltijd en de eerste nacht mogen best een blije en feestelijke gebeurtenis zijn.
 • Omgeving: loopt de verhuisstress toch op? Zorg dan dat de omgeving ervan weet en dat ze er rekening mee houden. Denk aan het inlichten van de school of opvang!

Genieten van een nieuwe plek

En bekijk het natuurlijk ook positief. Wat levert een verhuizing op? Want wie weet hebben jullie meer ruimte. Of is er een nieuwe start met een nieuwe relatie. Misschien woon je dichter bij familie of in een fijnere buurt. Leer kinderen ook om zo naar een ingrijpende gebeurtenis te kijken. Want stress hoort ook bij het leven natuurlijk. De kunst is om er zo goed mogelijk mee om te gaan!

En maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Vraag hulp, van oppas tot klussers. Kies een verhuisbedrijf met goede recensies. Er is genoeg keuze in verhuisbedrijven in Nederland. Zij nemen je het zware werk op de dag zelf uit handen. En boek voor na de verhuizing alvast een fijn rustig weekendje weg om bij te komen. Of een dagje sauna. Dat zal nodig zijn! Succes met de verhuisstress als je gaat verhuizen.

Laat ons weten als je zelf een goede tip hebt voor kinderen! En hopelijk voelen ze zich snel weer thuis in hun nieuwe huis!

Kind Afbeelding van Zorro4 via Pixabay
Afbeelding van Zorro4 via Pixabay
Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Emma

Friday 11th of February 2022

Bedankt voor de goede tips om verhuisstress zoveel mogelijk te beperken. Wij hebben twee kids en gaan over een paar maanden verhuizen naar ons droomhuis. Wat een goede tip om de stress voor ouders zoveel mogelijk te verminderen, zodat de kids er ook minder last van hebben. Wij gaan in ieder geval een erkend verhuisbedrijf inschakelen, dat gaat veel stress schelen.

Marie de Jonge

Wednesday 15th of December 2021

Ik denk dat kinderen het ook heel leuk vinden om taken te krijgen tijdens de verhuizing. Natuurlijk kunnen ze zelf ook al beginnen met het opruimen en uitzoeken van hun spullen. Dit zorgt voor meer betrokkenheid bij de verhuizing hoor ik regelmatig.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.