Energieprijs vergelijken met de energievergelijker

De energieprijzen stijgen, en waarschijnlijk nog veel harder de komende tijd. Je hebt het vast wel op het nieuws gezien, omdat ook de politiek zich er zorgen over maakt. Dat komt vooral door de stijgende prijzen van het gas. Het is altijd een goed idee om eens in de zoveel tijd het energiecontract te checken. En juist in deze tijd van stijgende prijzen is dat extra interessant. De energievergelijker kun je gebruiken om je eigen contract naast de huidige prijzen te leggen, en je kunt de aanbieders ook onderling op energieprijs vergelijken. Dat kan je zomaar veel geld opleveren of besparen.

stijgende energieprijzen
Foto van Magnascan via pixabay.com

Hoe komt het dat de prijzen stijgen?

De energieprijzen zijn de afgelopen jaren relatief laag geweest. Ook dan zitten er verschillen tussen de aanbieders en heeft het zin om de energievergelijker te gebruiken en van contract te wisselen. Door de tarieven, maar ook omdat je vaak een welkomst cadeau of cashback krijgt. Maar nu stijgt de prijs van het aardgas, omdat de voorraad gas in Europa flink is verminderd. Dit komt vooral omdat door de corona pandemie de economie zich nu herstelt en er in korte tijd veel aardgas nodig is om dingen te produceren. Daarmee komt er krapte, stijgt de prijs en worden producten duurder om te maken. Dat gaan wij dus ook in onze portemonnee merken, onder andere in de energieprijzen zelf.

Energieprijs vergelijken

Als je je oriënteert op de energieprijzen is de eerste stap om op te zoeken wat je huidige verbruik is. Dat kun je bijvoorbeeld vinden op je maandelijkse factuur, of de jaarafrekening. Op de energievergelijker kun je door het invullen van je postcode, huisnummer en leverancier, in combinatie met je verbruik, de vergelijking starten. Ook als je je verbruik niet bij de hand hebt, kan dit, dan maakt het systeem eens schatting voor je. Vervolgens krijg je gelijk een overzicht van de best passende aanbieders met hun prijzen en de duur van het contract. Je kunt er een paar uitkiezen om verder te vergelijken, maar je kunt ook direct een aanvraag doen bij de aanbieder van jouw keuze.

energie vergelijken
Foto van sakulich via pixabay.com

Waar moet je opletten als je een nieuwe energieleverancier kiest?

De energieprijs en contractsduur zijn al twee belangrijke onderdelen van het kiezen van een nieuwe leverancier. Hierbij gaat het ook om de ‘kleine lettertjes’: zet je de prijzen vast voor de looptijd, of kunnen ze mee veranderen met de stijgende (of dalende) prijs? En is er een enkel of een dubbeltarief? Inhoudelijk kun je de aanbieders ook vergelijken op de energievergelijker, bijvoorbeeld op groene stroom. Het is ook goed om te kijken naar je huidige contract. Tot hoelang loopt dit contract en als je eerder wisselt, moet je dan een boete betalen? En soms neemt een nieuwe leverancier die boete over, dus dan is overstappen nog steeds interessant. De nieuwe leverancier zorgt er sowieso voor dat je oude contract wordt opgezegd, dus dat maakt het overstappen makkelijker.

energie vergelijken
Foto van distelAPPArath via pixabay.com

Met al deze ingrediënten kun je door de energievergelijker een nieuwe aanbieder kiezen met een passende prijs voor jouw energieverbruik. Zelf stap ik elke paar jaar over naar een andere leverancier en dat heeft mij tot nu toe steeds geld bespaard. Dus dat is de moeite van de energieprijs vergelijken wel waard. Als je er zelf niet helemaal uitkomt, dan staat er bij de ‘Veel gestelde vragen’ nog veel meer informatie, of kan de klantenservice je verder helpen.

besparen
Foto van andibreit via pixabay.com
Footer3
Anouk
Delen is enorm lief

Anouk

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik schrijf met veel plezier mee op MamaScrapelle over reizen en uitjes, films of andere leuke dingen die voorbij komen. Samen met mijn zoon Mels trek ik er graag op uit, en we vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Naast MamaScrapelle schrijf ik ook mee op stoerleesvoer.nl, want lezen is mijn favoriete hobby. Ik werk verder in de zorg en probeer sportief te zijn en blijven door naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.