The Nevers, een nieuwe serie van Joss Whedon

Stoere, welbespraakte en mooie vrouwen, Victoriaans Londen, superkrachten, snelle dialogen.. Ja dat is wel de formule van een Joss Whedon serie. Alhoewel de setting altijd wisselt bij hem en hij daar ook wel zijn afwisseling uithaalt. Ik vergeet nog bijna een gelaagdheid en zijn 3 seizoenen verder denken. Maar is zijn nieuwe serie The Nevers ook iets wat mij blij maakt? Heeft hij zijn “touch” nog?

Joss Whedon

Joss is één van mijn jeugdhelden, absoluut. Elke woensdagavond zat ik klaar met vriendinnen, en veel eten, om de nieuwste aflevering van Buffy en Angel te zien. Charmed namen we voor lief want dat kwam tussendoor. Buffy the vampire slayer vind ik nog steeds geweldig. Daarna kwam hij met de brown coat serie Firefly, helaas gecancelled door tegenvallende kijkcijfers. Maar nog steeds heel populair bij de fans en inmiddels een cult status bereikt. Ik had dan ook hoge verwachtingen bij The Nevers.

Er is nog een kort seizoen geweest van Dollhouse, ook hier moest hij zijn wereld en serie flink inkorten. Zijn film Cabin in the woods is één van mijn favoriete horroflims met een knipoog. Daarna heeft hij een projectje opgepakt, misschien ken je het wel. The Avengers en Agents of S.H.I.E.L.D? Deze waren uiteraard onwijs succesvol en heeft zijn naam helemaal op de wereldwijde kaart gezet. En nu zijn er The Nevers in een Victoriaanse Londen setting.

The nevers

Kenmerkend

Kenmerkend aan de shows van Joss zijn altijd mooie, welbespraakte en sterke vrouwen. Vaak is er een evenwicht tot een wat liever karakter en een wat meer doorleefd karakter. Maar in de loop van zijn verhalen gaat zwart – wit altijd perfect over in grijs. Iedereen heeft namelijk goede en slechte kanten en Joss belicht dat graag. Ook zijn de dialogen altijd heerlijk snel en gevat in zijn series. Daarbij denkt hij vaak 3 seizoenen al verder, geef zijn verhalen dus de tijd. Vaak komen er laagjes. Laagjes die het verhaal en de karakters alleen maar meer kleur en verdieping geven. Gelukkig is dit ook in The Nevers zo!

Keerzijde

Helaas is er wel een keerzijde, er is een kleine smet gekomen op mijn liefde voor Joss Whedon. De afgelopen periode zijn er namelijk verhalen gekomen dat hij helemaal niet zo met vrouwen begaan is. Voor mij is hij een voorloper op het creeëren van diverse vrouwelijke karakters die om diverse redenen kracht uitstralen. Ongeacht wat de vrouwen in zijn verhalen doen, ze staan voor wie ze zijn en zijn bereid tot vechten voor hun idealen. Wat er waar is van de verhalen vind ik altijd moeilijk. Zijn ex-vrouw is uit de school geklapt en enkele acteurs met wie hij heeft samengewerkt. Hij zou voornamelijk zijn vreemdgegaan en wat dominant in zijn wensen naar acteurs zijn geweest qua werkverwachtingen.

Maar nogmaals, ik vind dat soort dingen altijd lastig. Ik was er niet bij en we zullen nooit helemaal weten hoe het zit. Daarbij is wat hij aflevert wel een duidelijk signaal voor vrouwen. En dat wil ik voor nu voornamelijk vasthouden. De vrouwen van Joss vind ik allemaal stuk voor stuk prachtig om wie ze zijn. Inspirerend om hun verhalen en gevechten te zien. En ook in The Nevers weet hij me blij te maken daarmee. Heel blij.

The nevers

The Nevers

In deze, voor een Emmy genomineerde, serie The Nevers van Joss Whedon schudt het Victoriaanse Londen op z’n grondvesten als door een bovennatuurnatuurlijk verschijnsel bepaalde mensen – voornamelijk vrouwen – van de ene op de andere dag beschikken over bijzondere gaven, variërend van wonderbaarlijk tot verontrustend.

In de laatste jaren van het Victoriaanse tijdperk wordt de stad Londen geteisterd door de “Touched”: mensen (voornamelijk vrouwen) die plotseling buitengewone gaven krijgen. Sommige zijn charmant, andere zeer verontrustend. Amalia True, een mysterieuze weduwe met een vlotte babbel, en Penance Adair, een briljante jonge uitvinder, zijn de twee leiders van deze elitegroep. Zij creëren een thuis voor de “Touched”, terwijl zij de krachten van het kwaad bestrijden, om plaats te maken voor hen die de geschiedenis, zoals wij die kennen, zou willen vergeten.

Touched

Wauw, wauw, wauw. Ik ben werkelijk touched bij The Nevers. Wat een prachtige actrices en acteurs heeft Whedon weer verzameld. Diverse vrouwen zijn er te zien. Blank, donker, voller, slank, mannelijk en vrouwelijk. Er is een prachtige diversiteit waar menig serie nog wat van kan leren. De aankleding is om door een ringetje te halen. Victoriaans Londen meets steampunk plus superhelden. Prachtige ouderwetse beelden gecombineerd met robots en villains. En dan de perfecte muziek erbij. Het klopt gewoon wat mij betreft.

De mannen zijn wel een beetje ondergesneeuwd, ik heb niet een mannelijk karakter waarvan ik denk “yes”. Alhoewel Lord Massen me weet te verrassen. Ik ken deze acteur uit een andere favoriete serie (Preacher) en vind hem een zeer boeiende acteur. Wel zie ik al waar Whedon naartoe wil en kan gaan. Hij denkt vaak al 3 seizoenen verder met zijn verhaal en je weet dat karakters grote veranderingen en groei gaan doormaken. Hou dat besef ook vast in deze serie. Geef hem het vertrouwen en laat je meevoeren!

Halve seizoensfinale

Zo dacht ik dat er iets niet helemaal klopte. Op een bepaald punt werd namelijk een bepaalde term opeens veel gebruikt. Uh wat? Hoe weten ze dat allemaal? Maar opeens herinnerde ik mij een aflevering van Buffy waarin hij hetzelfde verteltrucje had toegepast. Joss is namelijk gek op subtiele tijdsprongen. Eerst om jou als kijker te verwarren. Net niet genoeg om je te laten afhaken, hopelijk. Maar voornamelijk om je te belonen in een “ohhhh shit” moment later. Een moment waarin de laagjes zichtbaar worden. En dat heeft The Nevers dus absoluut.

De laatste aflevering van deze DVD, het einde van een half seizoen, zal voor veel vraagtekens zorgen. Maar wederom ga mee en aanschouw. Je krijgt antwoorden. Ik heb intens genoten van de prachtige, sterke, welbespraakte vrouwen in The Nevers. Van de snelle dialogen, de laagjes en de uitmuntende setting. De prachtige special effects en toffe vechtscène’s Het verhaal is groots, de karakters zijn grijs en kunnen alle kanten op. De serie heeft me laten juichen, laten huilen en laat me nu zeker met een gevoel van meer willen achter. To be continued…

The nevers

Superkrachten

Oké nog 1 ding kan ik niet onbesproken laten. Dat zijn de thema’s en superkrachten! Want wat een toffe keuzes zijn hierin gemaakt. Ik heb veel gezien van superhelden en hun krachten.. en toch weet Whedon mij te verbazen met sommige keuzes. Heel tof wat sommige superkrachten zijn. En het grote meisje, wat onwijs mooi gemaakt en gedaan. Je zou denken dat het veel vraagt in de montage maar ze is regelmatig aanwezig in de scene’s en het ziet er keer op keer mooi uit.

De thema’s zijn voor mij duidelijk. Opkomen voor jezelf, je vrijheid en keuzes maken in goed en fout. Om uiteindelijk allemaal in dezelfde grijze poel te zwemmen, soms te verdrinken. Maar allemaal zijn we op zoek naar (innerlijk) geluk en balans. Heerlijk dat villains en helden op een bepaald punt kunnen veranderen in hun rol en dat er allemaal interessante connecties en laagjes zijn.

DVD The Nevers

Vanaf 6 oktober op DVD en Blu-ray te krijgen. Bonus op de DVD:

  • Introducing The Nevers
  • A New age of power
  • A touch of power: the themes behind te nevers
  • Character portraits
  • Creating The Nevers
  • Accustomed to the impossible: the making of The Nevers
  • Villains
  • The craft

Specificaties The Nevers

Seizoen 1 part 1 | 6 x 60 minuten afleveringen | Engels | Vanaf 16 jaar | HBO original series | Warner Bros | Meer informatie klik hier

The nevers

Lees hier de review van Dune door Emy

Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.