Skip to Content

Klussen voor beginners – een handig boek bij verbouwing

Bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Je koopt een huis en wat nu? Je wordt lid van een bouwmarkt en leert gaande weg doe het zelf klussen. Met geluk heb je wat handige mannen/vrouwen in je familie en vriendenkring die je willen helpen. Met pech heb je dat niet en zul je alles zelf moeten uitvinden. Maar met deze klusbijbel doe het zelf klussen voor beginners m/v is het echt mogelijk! 

Klussen voor beginners – laminaat leggen


Ik heb altijd al graag dingen zelf willen doen. Als klein kind riep ik al “ikke doen”, en dat is als volwassene niet veel veranderd. Toen ik in 2008 mijn eigen huis kocht, ben ik flink aan de slag gegaan met klussen. Natuurlijk kreeg ik hulp van familie en vrienden, en leerde ik nieuwe technieken van mijn vader. Zo had ik nog nooit laminaat gelegd. Samen met mijn vader hebben we alle kamers voorzien van een nieuwe ondervloer en nieuw laminaat. Hierdoor weet ik nu precies hoe je laminaat moet leggen.

Voor het leggen van laminaat is het belangrijk om eerst de ondervloer goed schoon en egaal te maken. Vervolgens begin je in een hoek van de kamer met het leggen van de eerste plank, waarbij je rekening houdt met de uitzettingsvoeg aan de randen. Je klikt de planken vervolgens in elkaar en zorgt voor een verspringend patroon om stabiliteit te garanderen. Het is ook belangrijk om afstandshouders* te gebruiken voor een gelijkmatige uitzettingsvoeg langs de muren. Tot slot, zorg ervoor dat je de laatste planken op maat zaagt voor een strakke afwerking tegen de wand.

Behang verwijderen en een kast verbouwen

De grootste klussen waren het behang verwijderen van de grote slaapkamer en de eetkamer. We vonden zelfs als eerste laag nog kranten toen de flat net gebouwd was. Klussen voor beginners behang afhalen!

Hier zijn enkele tips voor het efficiënt verwijderen van behang:

 1. Week het behang in met warm water en afwasmiddel of een speciale behangafweekvloeistof. Dit maakt het papier zachter en vergemakkelijkt het verwijderen.
 2. Gebruik een behangafsteker* of een plamuurmes om het behang voorzichtig los te maken van de muur. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts.
 3. Als het behang hardnekkig is, maak dan gebruik van een stoomapparaat om het behang te verwarmen en de lijm los te weken. Hierdoor laat het behang makkelijker los.
 4. Zorg ervoor dat je de onderliggende muur niet beschadigt tijdens het verwijderen. Wees geduldig en werk voorzichtig om beschadigingen te voorkomen.
 5. Na het verwijderen van het behang, maak je de muur schoon met een oplossing van water en ammoniak om eventuele lijmresten te verwijderen. Spoel de muur daarna goed na met schoon water.
 6. Controleer of de muur volledig droog is voordat je gaat verven of nieuw behang aanbrengt om te voorkomen dat de verf of het nieuwe behang niet goed hecht.

Muur bouwen in gangkast – klussen voor beginners

Ook was er een groot project wat ik graag gedaan wilde hebben waar mijn vader een super project van heeft gemaakt. De gangkast had een stuk eruit door een inbouwkast in de slaapkamer. Ik wilde de inbouwkast niet meer en wilde gewoon een grote gangkast dus die kast moest eruit en een nieuw muurtje moest erin.

Kilo’s vol puin sjouwden wij naar beneden!

Het bouwen van een muur in huis kan een uitdagende maar lonende klus zijn. Als beginner is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste stappen te volgen. Hier zijn enkele tips voor het bouwen van een muur:

 1. Plan en ontwerp: Voordat je begint met bouwen, maak een gedetailleerd plan en ontwerp van de muur. Bepaal de exacte afmetingen, de locatie en het type muur dat je wilt bouwen.
 2. Verzamel de juiste materialen en gereedschappen: Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt voordat je begint met bouwen. Dit kan onder andere bakstenen of gipsblokken, cement, zand, een waterpas, troffel, metselkoord en een hamer zijn.
 3. Voorbereiding van de ondergrond: Maak de ondergrond waarop je de muur gaat bouwen schoon en vlak. Verwijder eventuele obstakels en zorg voor een stevige basis.
 4. Leg de fundering: Graaf een geul voor de fundering van de muur en stort beton om een solide basis te creëren. Zorg ervoor dat de fundering waterpas is.
 5. Begin met metselen: Start met het metselen van de eerste laag stenen of blokken. Breng een laag cement aan op de fundering en plaats de stenen of blokken hierop. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de stenen of blokken recht en waterpas zijn.
 6. Voegmortel aanbrengen: Breng voegmortel aan tussen de stenen of blokken met een troffel. Strijk de voegen glad met een voegspijker voor een nette afwerking.
 7. Herhaal de stappen: Ga door met het metselen van de stenen of blokken en het aanbrengen van de voegmortel totdat de muur de gewenste hoogte heeft bereikt.
 8. Afwerking: Laat de muur enkele dagen uitharden voordat je eventuele verdere afwerkingen zoals schilderen of stucen uitvoert.

Het bouwen van een muur vereist geduld, nauwkeurigheid en precisie. Als beginner is het raadzaam om eerst te oefenen met een kleinere klus voordat je begint aan een groter project. Raadpleeg indien nodig een professional voor advies of begeleiding tijdens het bouwproces.

Het enige waar ik mij zelf niet aan wijd is elektrisch en loodgieter werk. Zelfs een stopcontact open maken is niet voor mij weggelegd. Heel suf natuurlijk, maar ik begin er gewoon niet aan! Moet toch ook wat aan die mannen overlaten hè 😉

Verder ben ik niet vies van zagen, boren, schuren, lakken, verven, witten en behangen. Dan vergeet ik vast nog van alles maar dit zijn voor mij de eerste dingen die opkomen bij doe het zelf klussen.

zand moddertafel

Het project waar ik zelf trouwens het meest trots op ben is mijn zelfgemaakte zand water tafel. 

Klussen voor beginners m/v

Maar ja wat als je dus een echte beginner bent. Een hamer niet van een schroevendraaier kan onderscheiden of erger nog al die verschillen tangen en soorten spijkers en zagen. Want ja er is behoorlijk wat gereedschap voor echte klussers.

Daarnaast heeft elke klus op zich naast gereedschap natuurlijk ook materiaal nodig. Je hebt verschillende soorten verf, behang en hout, maar ook lijm, voegsel, kit en ga zo maar door.

Je kunt natuurlijk UREN op internet doorbrengen of een abonnement nemen bij de plaatselijke klusboer om al jouw vragen te beantwoorden. Of nog makkelijker een aannemer die alles voor je uit handen neemt. Maar ben jij net als ik een type die het graag zelf wil doen lees dan is er hoop in de doe het zelf bijbel klussen voor beginners m/v.

Doe het zelf klussen voor beginners m/v

In samenwerking met Bosch werd dit  boek klussen voor beginners geschreven en het is ook erg leuk dat er een stukje geschiedenis in staat over Robert Bosch en zijn bedrijf.

De eerste 113 pagina’s van deze klusbijbel gaat over veiligheid en materiaal. Zo worden boren, zagen en snijden, schuren en vijlen, schaven en slijpen, tangen en sleutels, schroeven, hameren beitelen en nieten, passen en meten en lijmen besproken. Tussendoor lees je verschillende klustips van René. Deze zijn in het groen zodat je ze snel terug kunt vinden. Ook staan er tussendoor tips in het rood bij de verschillende klusprojecten die in het tweede deel van de dit Doe het zelf klusboek voor beginners staan.

Doe het zelf klussen let’s go!

Na de eerste 113 pagina’s ben je eindelijk zover voor het echte kluswerk. Natuurlijk kun je delen van de eerste 113 pagina’s over slaan hoor haha, maar als je het echt allemaal wel interessant vindt, of verschillende projecten achter elkaar behandeld dan kun je alles gewoon lekker in stukjes hakken. Het is in elk geval fijn dat alles in deze klusbijbel behandeld wordt.

Nu komen er 200, ja echt 200! , pagina’s met het echte kluswerk! Alle klussen worden met duidelijke foto’s en echt Jip en Janneke omschrijvingen uitgelegd. Met een beetje gezond verstand is eigenlijk geen enkele klus meer een obstakel! Het echte Doe het zelf voor beginners wordt echt een eitje!

Doe het zelf projecten

Er staan ook verschillende leuke doe het zelf klusprojecten in. Van een unieke klok vol herinneringen tot een bijzonder bijzettafeltje.

360 pagina’s vol tips, foto’s, uitleg en geschiedenis: Auteur: Hilde Smeesters  i.s.m. Bosch Power Tools Uitgeverij: Lannoo | 9789401437523

Lees ook deze blogs:

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anne

Wednesday 22nd of July 2020

Goede tips! Bedankt voor het delen. Ik vind het altijd mooi om te zien dat mensen dit zelf uitvoeren. Een andere tip, probeer goede werkkleding aan te schaffen. Het is belangrijk om zo veilig mogelijk aan de slag te gaan.

Groet,

Anne

RVS Schroeven

Friday 22nd of September 2017

Handige tips! Bedankt voor het delen. Maakt het net iets makkelijker om zelf te klussen. Andere tip, zorg ook altijd voor goede materialen. Goedkoop is niet altijd duurkoop.

Nicole Orriëns

Tuesday 21st of February 2017

Ik vind het altijd knap als mensen dit soort dingen zelf doen. Zelf kan ik er niets van, en houd er ook niet van.

Rory

Sunday 19th of February 2017

Wat een leuk boek! Ik ben zelf a-technisch in die zin dat ik het echt ook helemaal niet leuk vind. Maar nu heb ik dan ook de luxe dat dat niet perse hoeft. Helaas is de man ook niet zo heel handig. Gisteren hebben we wel samen het probleem van de afvoer van de wasmachine opgelost. Dus zo onhandig zijn we nu ook weer niet :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.