Een alarmsysteem: maak het inbrekers lastiger en bescherm je huis

Een alarmsysteem: de oplossing om het inbrekers lastig te maken en ze buiten de deur te houden. Wist je dat er jaarlijks zo’n 100.000 inbraken worden gepleegd? Als zij waardevolle spullen meenemen, is dat al erg vervelend. Maar ook als je thuis weinig spullen van waarde hebt en er wordt ingebroken, is het erg naar. Waarschijnlijk is er schade aan de sloten of deuren, en sowieso geeft het een onveilig gevoel als je weet dat er zomaar vreemden in je huis konden komen. En in uitzonderlijke situaties kan het zelfs gevaarlijk zijn. Genoeg aanleiding dus om eens te kijken naar informatie over alarmsystemen. Daarin is veel keuze: van heel eenvoudig, tot heel erg uitgebreid.

Foto van geralt via pixabay.com

Soorten alarmsystemen

Voordat je een alarmsysteem aanschaft, kun je op globaal uit drie soort kiezen:

  1. Een eenvoudige systeem. Dit systeem geeft een geluidssignaal af als er iemand in huis komt, door middel van een bewegingssensor. Het geluid zelf schrikt de inbreker af. En jijzelf of bijvoorbeeld de buren worden ook gealarmeerd. Als je aan de sensor ook een lamp koppelt, wordt het signaal ook letterlijk zichtbaar. Deze systemen kun je bij de meeste bouwmarkten kopen en kun je zelf installeren.
  2. Een uitgebreid systeem. Dit systeem is aangesloten op een alarmcentrale. Dus als er dan een signaal afgaat, wordt een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om een kijkje te nemen bij je huis. Dit is natuurlijk duurder, maar wanneer je meer waardevolle spullen in huis hebt, kan het wel een interessante optie zijn.
  3. Een geavanceerd systeem. Dit alarmsysteem gaat verder dan alleen een inbrekersalarm. Deze sensor merkt bijvoorbeeld ook brand op. De koppeling van dit signaal aan de alarmcentrale zorgt voor snellere en passende actie wanneer er brand en/of een inbraak is. Je kunt dit ook combineren met camera’s.

Een andere ingang om te kiezen is de manier waarop het alarmsysteem wordt aangelegd: met kabels, draadloos of een mix hiertussen. Bij kabels kan het zijn dat er dus kabels moeten worden aangelegd. Dan is draadloos makkelijker. Maar daarbij moet je wel opletten dat je de batterijen om de zoveel tijd vervangt. Een combinatie van beide kan ook.

Foto van wolfgang_vogt via pixabay.com

De kosten

De bovenstaande punten zijn van belang, want wat kost een alarmsysteem? Als je een eenvoudig systeem zelf kunt aanleggen, kun je dit gemakkelijk regelen door een alarmsysteem van de bouwmarkt te kopen. Anders komt er een gespecialiseerd bedrijf en kun je jouw wensen op maat laten aanleggen. Door die keuzes lopen de kosten erg uiteen. In de simpelste vorm beginnen de prijzen bij 80 euro en in de meest uitgebreide vorm ga je richting de 3000 euro. En als je je systeem aansluit op een alarmcentrale komen daar ook abonnementskosten bij.

Tegelijkertijd kun je er ook kosten mee besparen. Door een goede beveiliging kunnen bijvoorbeeld verzekeringspremies lager zijn. En het vermijden van een inbraak zelf is natuurlijk de grootste winst, ook in euro’s.

Foto van mohamed_hassan via pixabay.com

Andere tips

Naast alarmsystemen zijn er natuurlijk nog meer dingen die je kunt doen om inbraken te voorkomen. Goede sloten op deuren en ramen bijvoorbeeld. En de discipline om ze te gebruiken, ik vergeet zelf de deuren weleens op slot te doen als ik weg ga. Heel basaal, maar wel belangrijk: geen dure spullen in het zicht laten liggen, fietsen op slot in de schuur zetten etc. Een dummy camera (dus niet werkend/aangesloten) heeft ook een afschrikwekkende werking, een slimme en simpele tip.

Alarmsysteem
Foto van geralt via pixabay.com
Anouk
Delen is enorm lief

Anouk

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik schrijf met veel plezier mee op MamaScrapelle over reizen en uitjes, films of andere leuke dingen die voorbij komen. Samen met mijn zoon Mels trek ik er graag op uit, en we vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Naast MamaScrapelle schrijf ik ook mee op stoerleesvoer.nl, want lezen is mijn favoriete hobby. Ik werk verder in de zorg en probeer sportief te zijn en blijven door naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.