Skip to Content

Wingspan, een spelende kennismaking met bijzondere vogels van de natuur!

Wist je dat de Amerikaanse Purperhoen met zijn lange tenen over leliebladeren kan lopen zonder te zinken of dat de gevlekte towie door achterwaarts te huppen insecten en zaden in het bladafval bloot legt?! Ontdek alle vogelweetjes in Wingspan! Een absolute aanrader voor een spelletjesmiddag/avond met familie of vrienden.

Wingspan

Het spel: Wingspan

Ben je een echte spelletjes fanaat en kan je wel uren met familie of vrienden spellen spelen. Dan moet je Wingspan van 999 games echt toevoegen aan de spelletjesdagen! De ontspanning en voor mij plezier begint al bij het openen van het spel. In de doos is alles heerlijk gesorteerd en duidelijk uitgelegd in de handleiding, er is zelfs over het opruimen en de indeling nagedacht, bonuspunten!

Wingspan

Tijdens het spelen van Wingspan maak je kennis met verschillende vogels van over de gehele wereld. Door de diversiteit van de vogels worden er verschillende weetjes getoond maar ook de vleugelwijdte van de desbetreffende vogel, ookwel dé Wingspan! Tijdens het spelen ben je tactisch bezig maar leer je ook meer over de natuur en in welke gebieden zij voorkomen. Zo zijn er vogels vooral gericht op de bossen of het water, maar leer je ook over de roofvogels in binnen- en buitenland.

spelmateriaal

De spelregels van Wingspan

In Wingspan is de startspeler aangegeven door het vogelschijfje. Deze persoon is de startspeler van die desbetreffende ronde en in totaal zijn het er vier. Per beurt kan er één van de volgende acties gespeeld worden:

  • een vogelkaart spelen
  • een ei in een nest plaatsen ( wat punten oplevert bij de eindtelling )
  • voer verzamelen ( dit heb je nodig om een vogelkaart te spelen )
  • een nieuwe vogelkaart trekken ( veel kaarten bevatten verschillende acties die weer punten opleveren )

Als de vier rondes voorbij zijn dan worden de punten geteld. Echter is er ook bij elke ronde een extra opdracht toegevoegd voor bonuspunten. Zo kan je na ronde 1 bekijken wie de meeste eieren in een nest heeft liggen of wie de meeste vogelkaarten heeft gespeeld in het water. Na vaststelling van de bonusopdracht en einde ronde wordt er gekeken wie daar het meeste van heeft en ontvangt hiervoor in extra punten. Dit is wel aflopend van de nummer één tot het aantal spelers.

Een super fijn onderdeel van dit spel was de snelstart. Dit zorgt ervoor dat je de eerste keer op weg wordt geholpen zoals welke acties er allemaal ondernomen kunnen worden. Hierdoor is niet alleen de spelleider veel aan het lezen maar kan iedereen zich inlezen en meekijken met wat de ander doet. Ik vind het te vergelijken met, voor de eerste keer, open spelen, alleen hier is alles doordacht en onderbouwd. Dat maakt het de tweede keer spelen gemakkelijker om direct zelf te starten en je eigen keuzes te volgen. Mocht je dit spel nou erg leuk vinden, maar je vrienden of familie hebben geen tijd dan kan je Wingspan Automa erbij pakken. Dit is een handleiding om het spel alleen te kunnen spelen. Een erg mooie toevoeging vind ik persoonlijk.

Vlieg mee en spreid je vleugels!

Mijn vriend en ik spelen vaak met een vriendin of familie veel spellen. Dit is vaak tijdens een weekendje weg of een georganiseerd spelletjesweekend! Tijdens deze weekenden komen er vele spellen naar voren waaronder Catan, Dominion, Rovers van de Noordzee, Legende van Andor, Harry Potter en ga zo maar door. Een aantal van deze spellen hebben een gezamenlijk- of individueel speelbord en andere zijn alleen met kaarten. Wingspan heeft een combinatie van kaarten en een individueel speelbord.

Bij Wingspan vind ik het kleurgebruik van de fiches, bord en vogelkaarten een uitnodigende sfeer hebben. Het vogelhuisje een mooie toevoeging aan het spel. Hier zit het voer van de vogels in en mag je bij dobbelen door het huisje heen gooien. Wanneer er een goed gevoel bij het spel ontstaat of frustatie (ben misschien soms iets te fanatiek, whoops!) is het spel zeker geslaagd! Wingspan staat dan ook zeker op het lijstje voor onze spelweekenden.

Op de foto’s is het speelbord en vogelhuisje zichtbaar. De dobbelstenen in het vogelhuisje komen overeen met de gekleurde fiches op tafel wat het voer voorstelt.

Meer informatie over het basisspel van Wingspan vind je hier*

Wingspan

Vleugeltastische uitbreidingen van Wingspan

Naast de Wingspan editie van Europa zijn er inmiddels ook alweer uitbreidingen en nieuwe continenten bij gekomen. Hieronder een opsomming van welke delen er nog meer zijn. Deze heb ik helaas zelf nog niet vandaar dat hierover geen recensie is toegevoegd.

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Kimberley
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.