Fiësta Mexicana – een spel vol Mexicaanse gerechten

Houd jij ook zo van Mexicaans eten? En van spelletjes doen? Fiësta Mexicana is dan HET perfecte spel voor jou! Mijn dochter van 8 en ik hebben het met veel plezier voor jullie uitgeprobeerd en in deze review zullen we er allebei iets over uitleggen. We verklappen al wel vast dat het echt een heel leuk spel is om te doen, omdat je tactisch moet nadenken en gedurende het spel nog niet precies weet wie er gaat winnen!

Fiësta Mexicana

Fiësta Mexicana – Uitpakken maar!

Wat is dat altijd een heerlijk moment om een nieuw spel mogen uitpakken. Fiësta Mexicana zit in een grote doos. Dat komt namelijk door de vier grote spelborden. Dit zijn de tafels. Daarnaast bevat het spel 24 wenskaarten, 66 kaarten met gerechten, 56 puntenfiches en 1 speloverzicht. Natuurlijk ook een uitgebreide handleiding.

De materialen van Fiësta Mexicana zijn stevig uitgevoerd. Dit ben ik gewend van 999 games en daarom ben ik ook zo’n fan van hen. Het is dus langdurig te gebruiken. Ik verklap ook alvast dat het spel op verschillende moeilijkheidsgraden te spelen is, nog zo’n duurzaam aspect.

Inhoud van de doos

Mij vallen de doodskoppen in Fiësta Mexicana direct op, dit vind ik niet meteen heel passend bij een spel over Mexicaans eten. Gelukkig lichten de makers dat toe:

Fiësta Mexicana gaat over de Dag van de Doden. Dit is een van de belangrijkste Mexicaanse feestdagen. Aan het einde van de oogsttijd, zo zegt het oud-Mexicaans geloof, komen de doden uit het hiernamaals op bezoek om samen met de levenden met muziek, dans en goed eten feest te vieren. Het feest is daardoor ook geen treurspel, maar een kleurrijk, vrolijk feest ter ere van de doden. Typische versieringen voor dit feest zijn naast bloemen ook symbolen van de dood, zoals bijvoorbeeld skeletten en schedels, die vaak beschilderd zijn. De gebruiken rondom de Dag van de Doden zijn in 208 opgenomen in de Lijst van Meesterwerken van UNESCO.

Spelbeschrijving Fiësta Mexicana

Fiësta Mexicana voor het eerst spelen

Een eerste keer een spel spelen vind ik altijd wat ingewikkeld. Vooral als dit samen met een kind is. Het liefst lees ik vooraf de spelbeschrijving al even goed door. Dit keer hebben mijn dochter en ik dat niet gedaan en zijn we ‘gewoon’ begonnen. Dankzij de duidelijke spelbeschrijving kon dit ook prima.

Spelbeschrijving

De spelers van Fiësta Mexicana bieden om beurten op de Mexicaanse gerechten die vers uit de keuken komen om deze voor hun tafel te bemachtigen. De getallen op hun tafels bepalen echter zowel de mogelijke biedingen als de plek waar de gerechten kunnen worden gelegd. Een speler die niets krijgt, mag zijn tafel 90 graden draaien, waardoor hij direct weer een nieuwe uitgangspositie met andere biedwaarden heeft! Wie vult zijn tafel met de meest waardevolle gerechten? De speler die handig biedt, zijn gerechten passend kan leggen en aan het einde ook nog de wensen van de gasten vervult, heeft goede kansen om het spel te winnen.

Fiësta Mexicana is geschikt voor 2-4 spelers en vanaf ongeveer 8 jaar. De spelbeschrijving gaat uit van ongeveer 30 minuten speeltijd en dat is exact hoe lang wij er over hebben gedaan de eerste keer!

Draaiende tafel

De tafel in Fiësta Mexicana draait geregeld gedurende het spel. Dit zorgt voor een nieuwe uitgangspositie en ook dat je goed vooruit moet denken in dit spel. Echt heel goed bedacht.

Ook kan de tafel omgedraaid worden. De achterkant bevat namelijk het spel voor gevorderden, een ideeal kenmerk van Fiësta Mexicana. Bij deze tafels heb je geen startkaart en moet je bepaalde velden afdekken om aan het einde van het spel minpunten te voorkomen. Je kunt ook op twee niveaus tegelijkertijd spelen. Je kind het gemakkelijke niveau en jij het moeilijkere. Het pepertje rechts onderin laat zien dat je op het moeilijke speelbord speelt.

De draaiende tafels

Wat vinden wij er van?

Mijn dochter zegt over Fiësta Mexicana:

Ik vind dit echt een heel leuk spel. Nu misschien wel het leukste spel van de wereld, nouja van alle spellen die ik ken. Het bieden is spannend en je moet goed nadenken over wat je dan gaat doen met dat gerecht. Ik moest alle burrito’s sparen, maar die kwamen maar niet. Daar raakte ik wel een beetje gefrustreerd van. Gelukkig kwamen ze daarna ineens wel en moest ik goed tactisch nadenken. We hebben eerst het makkelijkste bord gespeeld, dat is nu nog wel het allerleukst denk ik. Oh nee…. het leukst is dat ik heb gewonnen!

Zelf vind ik Fiësta Mexicana echt een heel leuk spel om met mijn meiden te spelen. Het is namelijk tactisch en qua speelduur precies goed voor ons gezin. Het is zo fijn dat de spellen die je met je kinderen speelt steeds leuker worden voor onszelf. Op een gegeven moment was ik een beetje uitgekwartet, nou dat gaat met dit toffe spel* niet zomaar gebeuren.

Fiësta Mexicana

999 games

Wil je nog meer toffe spellen spelen na Fiësta Mexicana? Lees ook deze reviews van 999 games:

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.