Skip to Content

Tarot voor jezelf, een gids voor tarot legging

Tarot voor jezelf is een fijne aanvulling op je ontdekkingsreis. Of dat nou een ontdekkingsreis is binnen de tarot of een reis in jezelf. Dit boekt helpt je op gang als je nieuw bent met tarot. Maar het kan ook juist verrassende inzichten geven als je al langer met tarot werkt. Heb jij al eens een tarot legging gedaan?

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

 • Wil je meer in verbinding komen met jezelf en het leven?
 • Wil je je intuïtie versterken en erop durven vertrouwen?
 • Wil je jouw toekomst bewust vormgeven?

Dan is de tarot de gids op jouw pad. De tarot helpt je om je bewust te worden van je innerlijke energie, verwachtingen, sluimerende gedachten en gevoelens en van alles wat jouw kracht stagneert. Via je kaartspel ontvang je nieuwe en transformerende inzichten: elke kaart opent je ogen voor wat er verborgen is, elke kaart versterkt je intuïtie en je verbinding met het leven. Je zult verbaasd zijn over je talent om de boodschap te duiden vanuit inzicht in jezelf, je leven en het universum. Hoe beter je jezelf leert kennen, des te gemakkelijker je de tarot kunt interpreteren. De beeldtaal van de tarot is de opstap naar jouw bron van oneindige kennis.

De tarot gebruik je om je verbinding met jezelf, het leven en je ziel te helen. Annick Van Damme helpt je hierbij met heldere uitleg van de betekenis en interpretatiemogelijkheden van de kaarten, historische achtergrondinformatie en tips om je intuïtie te ontwikkelen. Zo leer je de tarotkaarten gebruiken om je toekomst vorm te geven. Tarot voor jezelf dus!

Tarot legging

Al sinds mijn tienerjaren ben ik in het bezit van een Waite tarotspel. Daar zat ook een handleiding bij met uitleg over elke kaart in het tarotspel. Maar verder is dat boekje zo’n droge kost dat ik vaak een enkele kaart trok, de beschrijving doorlas en dan dacht; wat moet ik ermee? Hoe anders is Tarot voor jezelf geschreven, gelukkig. Toen dit boek binnenkwam kreeg ik meteen weer zin in een tarot legging. Wel met mijn ‘oude’ Waite tarotspel want het boek komt zonder tarotkaarten.

tarotlegging

Tijd voor actie

In Tarot voor jezelf vind je een heldere uitleg van elke kaart in het tarotspel. Hierbij wordt de afbeelding van de Waite tarot gebruikt omdat deze volgens Annick een ijzersterke beeldtaal en symboliek heeft die samen in balans zijn. Het is dan ook niet voor niets dat de Waite tarot het meest gebruikte tarotspel ter wereld is. De structuur en basisbetekenis van kaarten in andere tarotspellen zullen vergelijkbaar zijn. En natuurlijk kunnen deze beter bij je passen. Maar op deze manier hoef je zeker niet alle symbolen en duidingen opnieuw te leren.

Uitleg tarotkaarten

Tarotkaarten zijn een vorm van divinatie die al eeuwenlang wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de toekomst, het verkennen van het onbewuste en het beantwoorden van levensvragen. Een tarotdeck bestaat uit 78 kaarten, verdeeld in twee hoofdcategorieën: de Grote Arcana en de Kleine Arcana. Hier is een uitleg van beide categorieën in tarot:

1. Grote Arcana:

Deze kaarten vertegenwoordigen belangrijke levensgebeurtenissen en spirituele lessen. Ze worden vaak beschouwd als de kern van het tarotdeck en bevatten 22 kaarten. Enkele van de bekendste kaarten in de Grote Arcana zijn:

 • De Dwaas: Het begin van een reis of een nieuw avontuur.
 • De Magiër: Kracht, creativiteit en manifestatie.
 • De Hogepriesteres: Intuïtie, mysterie en verborgen kennis.
 • De Geliefden: Liefde, keuzes en verbindingen.
 • De Dood: Transformatie en loslaten van het oude.
 • De Zon: Succes, vreugde en geluk.

2. Kleine Arcana:

Deze kaarten lijken meer op gewone speelkaarten en worden onderverdeeld in vier kleuren of “suits”: Zwaarden, Staven (of Stokken), Kelken en Munten (of Pentakels). Elke suit heeft 14 kaarten, inclusief 10 genummerde kaarten en 4 hofkaarten (Page, Ridder, Koning en Koningin). De Kleine Arcana behandelt alledaagse situaties en gebeurtenissen.

 • Zwaarden: Gerelateerd aan denken, communicatie en conflicten.
 • Staven: Symboliseren passie, actie en avontuur.
 • Kelken: Vertegenwoordigen emoties, relaties en gevoelens.
 • Munten: Gaan over materiële zaken, geld, werk en gezondheid.

Tarotkaarten gebruiken

Wanneer je tarotkaarten gebruikt, wordt meestal een kaartspel geschud, en dan trek je willekeurig een of meerdere kaarten. De interpretatie van de kaarten is afhankelijk van de vraag of het doel van de lezing, evenals de context van de omliggende kaarten. Veel mensen beschouwen tarot als een hulpmiddel voor zelfreflectie, begeleiding en het verkrijgen van dieper inzicht in zichzelf en hun situatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat tarot geen magische voorspellende krachten heeft, maar eerder een manier is om je intuïtie te stimuleren en na te denken over mogelijke paden in je leven. Het begrijpen van de symboliek en de betekenis van de kaarten vereist oefening en studie, en veel mensen vinden het nuttig om met ervaren tarotlezers te werken om de interpretatie te verbeteren.

Tarot voor jezelf

Oefenen

Naast de uitleg per kaart vind je in Tarot voor jezelf ook heel fijne legpatronen. Je zag hierboven al een legpatroon dat ik gebruikte. Vervolgens zoek je gemakkelijk de betekenis van de kaarten erbij op. Maar met alleen een legpatroon en het trekken van kaarten ben je er natuurlijk nog niet. Als je eenmaal de kaarten hebt bekeken en gevoeld wat ze met jou doen is het tijd voor actie. En dát kan alleen jijzelf teweeg brengen.

Door regelmatig te oefenen en ook gewoon de kaarten eens rustig te bekijken raak je met ze vertrouwd. En dat is wat ik zo lastig vind. Het liefst lees ik dit boek en kan ik het dan ook meteen perfect. Tarot voor jezelf is echt een hele fijne handleiding maar je moet er nog steeds zelf mee aan de slag. Geef jezelf dan ook echt de tijd én ruimte. En ‘kies voor een spiritueel leven dat bij je past’ zoals Annick haar boek afsluit.

Wil je toch even snel wat proeven van tarot dan heeft Annick de tarotkaart van je sterrenbeeld uitgeschreven. Ontdek welke kaart bij jouw sterrenbeeld hoort en wat deze kaart je over jouw levenspad vertelt.

Specificaties Tarot voor jezelf

Auteur: Annick Van Damme | Illustraties: Villa Grafica | Uitgever: Ankh Hermes | 2023 | 279 pagina’s | 9789020219975 | Meer informatie bij de lokale boekhandel of bij bol

Lees ook deze blogs

footer 8
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.