Skip to Content

Tarot voor de moderne heks, een verdieping naar zelfreflectie

‘Tarot voor de moderne heks’. Weer zo een titel waardoor ik af en toe het idee heb uit een ander tijdperk te komen. Maar we leven nu eenmaal in een tijd waarin alles in een hoog tempo aan het veranderen is. Negen van de tien keer loop ik achter de feiten aan. Dan is iets alweer ‘uit’ als ik het net ontdekt heb, of heb ik überhaupt geen idee waar iets over gaat. Andere dingen vind ik zelf overbodig of zijn totaal niet mijn ding. Denk daarbij vooral aan alle veranderingen op digitaal gebied: met robots die teksten voor je kunnen schrijven. Dat hoeft voor mij allemaal niet zo nodig.

Tarot voor de moderne heks, kaarten en boekje

Traditioneel, maar ook nieuwsgierig

Ik ben juist blij als ik een tekst schrijf en dat uiteindelijk kan doorsturen naar mijn collega Ellen van MamaScrapelle. Zij is degene die het controleert en al het nodige geduld met me heeft gehad om me elke keer weer door al die computertermen heen te loodsen.
Ik ben nu eenmaal een boekenwurm die nog van papier en nostalgische schriftjes houdt. Eigenlijk heb ik het liefst dat alles bij het oude blijft. Maar nu er een vernieuwde versie uitgekomen is, van een traditioneel Tarot kaartenspel, ben ik wel toch wel nieuwsgierig. En dus open ik de box ‘Tarot voor de moderne heks’.

Beschrijving inhoud

Tarot voor de moderne heks

Doe een beroep op de magische krachten van hedendaagse hekserij met deze prachtig vormgegeven tarot. Vind de antwoorden die je zoekt met behulp van de 78 kleurrijke kaarten vol diverse en sterke figuren en ontdek de verscheidene betekenissen die de Grote en Kleine Arcana je kunnen geven dankzij het bijbehorende boekje ‘Tarot voor de moderne heks’. Stel je open voor de wijsheid van de heksen en ontwikkel je potentieel als tarotlezer en heks!

Tarot legging
78 tarotkaarten

Uitleg maar ook je eigen betekenis ontdekken

De box ‘Tarot voor de moderne heks’ bevat 78 kaarten en een boekje. Het boekje geeft je een beknopte uitleg per kaart. Tevens geeft het je een uitleg en enkele voorbeelden hoe je een legging kan neerleggen en duiden. Ik vind het dat heel overzichtelijk en duidelijk gedaan. De set wordt aanbevolen voor zowel beginners als voor gevorderde Tarot beoefenaars. Ikzelf vind hem voor beginners iets te kort qua uitleg. Juist omdat de impact van een legging nogal groot kan zijn.

Inleiding Tarot

De kracht van de gedachten

De inleiding van ‘Tarot voor de moderne heks’ heeft een aangename tekst die ook een beknopt stukje geschiedenis vertelt. Je kan merken dat Lise Sterle echt begaan is met dit onderwerp. Ze legt ook de link tussen Tarot en hekserij. Beide roepen nogal wat vragen en angst bij sommige mensen op. Er hangt vaak een duistere sfeer omheen. Dat heeft te maken met het feit dat de Tarot en met name de hekserij negatief worden benaderd. Geheel onterecht.

Dat geldt ook voor de hekserij. Het beeld van een lelijke vrouw in een zwarte jurk met hoofdtooi, roerend in een borrelde groene soep en wonend in een houten huisje ver in een bos is een Disney mythe. Een heks is iemand die in verbinding staat met de natuur en geloven in de kracht van de gedachten. Als je je focust op een vraag of op een wens, dan is het antwoord vaak dichterbij dan je denkt. Dat is dus evenredig aan de Tarot. Wat niet wil zeggen dat je dan achterover kan leunen en wachten tot je vraag of wens beantwoord wordt. Ook hier moet je je eigen energie insteken.

Tarot lezen

Ervaren tarot legger

Zelf beoefen ik al jaren de Tarot en heb voor heel wat mensen een legging mogen duiden.
Waar mensen vaak de fout mee ingaan is dat ze denken dat Tarot of heksen problemen kunnen oplossen dan wel situaties kunnen ‘betoveren’. Dat is niet zo. Je kunt door middel van de vraag die iemand stelt, en de daaruit volgende legging wel duiden wat de blokkade voor diegene is. Met een volgkaart zou je aan kunnen geven wat er gedaan kan worden om die blokkade op te lossen. Maar dan nog legt het aan degene zelf of die er mee aan de slag gaat of niet.

Dat is wel een stukje wat ik mis in de uitleg bij de ‘Tarot voor de moderne heks’. Het wordt allemaal heel positief en rooskleurig benaderd, maar de Tarotkaarten zijn geen kant en klare oplossing. Ook staat er dat voor elke nieuwe situatie je een andere legging kan doen. Dat is waar maar je moet wel zelf blijven denken en bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de uitkomst. Pas daarom enorm op wanneer je een legging voor een ander gaat doen.

moderne en traditionele tarot kaarten

Een tarot dek voor iedereen

Lisa Sterle beweert dat moderne hekserij een toevluchtsoord geworden is voor de rechteloze. En de Tarot een manier om jezelf te ontdekken. Met de eerst bewering ben ik het niet eens, want de Tarot is er voor iedereen. De tweede bewering klopt wel vind ik.

Met deze box ‘Tarot voor de moderne heks’ wil Lisa met name de mensen met een andere huidskleur en de LGBTQ+ mensen een manier aanreiken om vragen te stellen en antwoorden te vinden waar ze in deze maatschappij tegenaanlopen. Dit is mooi terug te zien op de mooie, maar vooral lief getekende kaarten.

Ze betekenen precies hetzelfde als de kaarten van het oorspronkelijke en wereldberoemde Universal Waite Tarot Deck. Alleen door de nieuwe en moderne tekeningen staan ze voor de huidige bevolking van nu. Je ziet afbeeldingen van man en vrouw, jong en oud, gekleurde mensen en bijvoorbeeld non-binair. Er is een grote diversiteit, maar de kaarten stralen vooral vrolijkheid uit.

nieuwe en oude afbeeldingen

Positief, toegankelijk en vrolijk

Hoe klein het boekje ‘Tarot voor de moderne heks’ ook is, het is ongelooflijk hoeveel wijsheid erin terug te vinden is. En dan met name de positiviteit met betrekking tot persoonlijke groei en zelfreflectie.
Lisa Sterle heeft een toegankelijk, vrolijk en hedendaags boekje geschreven. De link met de heks kan ik nergens terugvinden, maar dat zal wel slaan op het feit dat het met de bovennatuurlijke energie te maken heeft of omdat het woordje heks tegenwoordig alom geprezen en erkend wordt.

Het gaat erom dat Sterle een positief beeld heeft willen meegeven aan een oeroude legende. Ik zelf zou als titel eerder gekozen hebben: ‘Tarot voor de moderne mens’.
Maar dat terzijde. Hopelijk kunnen vele mensen hun antwoord vinden en worden ze aangemoedigd vooral hun eigen intuïtie te volgen.

Specificaties over tarot voor de moderne heks

Titel: Tarot voor de moderne heks | Originele titel: The modern witch tarot deck | Auteur: Lisa Sterle | Uitgeverij: Deltas | 15 juni 2023 | Paperback | Aantal pagina’s: 96 | EAN 9789044764048 | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.