Nieuwe badkamer schoonmaken – een blog met tips

Het schoonmaken van een nieuwe badkamer is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat deze fris en hygiënisch blijft. Zelfs nieuwe badkamers kunnen stof, vuil en eventuele resten van de bouw of installatie bevatten. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een nieuwe badkamer schoon te maken.

badkamer

1. Verwijder bouwresten

Bij het schoonmaken van een nieuwe badkamer is het belangrijk om te beginnen met het grondig verwijderen van eventuele bouwresten. Deze resten kunnen bestaan uit stof, zaagsel, gipsdeeltjes en ander puin dat is achtergebleven na de bouw of installatie.

 • Gebruik een stofzuiger met een zachte borstelopzetstuk om stof en vuil op te zuigen, en zorg ervoor dat je alle hoeken en kieren bereikt.
 • Veeg de vloer en oppervlakken af met een zachte bezem om eventueel groter vuil te verwijderen zonder de oppervlakken te beschadigen.

2. Nieuwe badkamer schoonmaken – vegen en afstoffen

Na het verwijderen van grotere bouwresten is het tijd om de badkamer grondig af te vegen en eventuele achtergebleven stof of vuil te verwijderen.

 • Gebruik een vochtige microvezeldoek* om stof af te nemen van de oppervlakken. Dit helpt om eventueel fijn stof te verwijderen dat zich in de lucht heeft verspreid tijdens de bouw.
 • Werk systematisch, beginnend van boven naar beneden, zodat eventueel neervallend stof de reeds gereinigde gebieden niet opnieuw vervuilt.

3. Reinig de tegels

Het schoonmaken van de tegels is een belangrijk onderdeel van het opfrissen van de nieuwe badkamer. Tegels kunnen bouwstof en lijmresten bevatten.

 • Gebruik een geschikte tegelreiniger* volgens de instructies op de verpakking. Dit zal helpen om hardnekkig vuil, lijmresten en vlekken te verwijderen zonder de tegels te beschadigen.
 • Spoel de tegels grondig af met schoon water om alle reinigingsmiddelresten te verwijderen en veeg ze vervolgens droog met een schone doek of een droge mop.
wc

4. Sanitair schoonmaken

Het sanitair in de nieuwe badkamer moet grondig worden schoongemaakt, inclusief de toiletpot, wastafel, badkuip en douche.

 • Gebruik specifieke badkamerreinigers* of een mengsel van water en azijn om het sanitair te reinigen. Vergeet niet de binnenkant van het toilet grondig te schrobben.
 • Gebruik een zachte borstel om eventuele hardnekkige vlekken te verwijderen.
 • Reinig de kranen, handgrepen en andere metalen oppervlakken met een geschikte reiniger om vlekken en vingerafdrukken te verwijderen.

5. Nieuwe badkamer schoonmaken – Spiegels en glaswerk

Schone en heldere spiegels en glazen douchewanden zijn essentieel voor een frisse uitstraling van de badkamer.

 • Gebruik een glasreiniger en een schone, pluisvrije doek* om spiegels en glazen oppervlakken te reinigen. Zorg ervoor dat je strepen voorkomt voor een helder resultaat.

6. Vloeren

De vloer van de badkamer moet grondig worden gereinigd om eventuele resten van bouwactiviteiten te verwijderen.

 • Gebruik een geschikte vloerreiniger die past bij het type vloer (zoals tegelvloeren of vinyl). Volg de instructies op de verpakking voor de juiste verdunning en gebruik.
 • Dweil de vloer zorgvuldig en laat deze volledig drogen om uitglijden te voorkomen.

7. Nieuwe badkamer schoonmaken – Afvoeren en ventilatie

Controleer of de afvoeren en ventilatieopeningen schoon en vrij zijn van verstoppingen.

 • Reinig afvoeren en sifons om verstoppingen te voorkomen.
 • Verwijder stof en vuil van ventilatieopeningen en zorg ervoor dat ze vrij kunnen ademen om vochtproblemen te voorkomen.
nieuwe badkamer schoonmaken
Foto door Christa Grover via Pexels

8. Accessoires en details

Vergeet de kleine details niet die de badkamer compleet maken.

 • Veeg lichtschakelaars, deurknoppen, handdoekhouders en andere badkameraccessoires af met een desinfecterend doekje om bacteriën te verwijderen en ze er als nieuw uit te laten zien.

9. Nieuwe badkamer schoonmaken – Controleer en herstel

Voer een grondige inspectie uit om eventuele beschadigingen of defecten in de nieuwe badkamer te identificeren.

 • Meld eventuele problemen aan de aannemer of installateur als de badkamer onder garantie valt, zodat deze kunnen worden opgelost.

10. Nieuwe badkamer schoonmaken – Onderhoud

Om je nieuwe badkamer er fris en schoon te houden, is regelmatig onderhoud essentieel.

 • Reinig de badkamer minstens eens per week om vuil en schimmelgroei te voorkomen.
 • Ventileer de badkamer goed na het douchen om vochtproblemen te vermijden.

Zorg ervoor dat je de juiste reinigingsproducten en -methoden gebruikt die geschikt zijn voor de specifieke materialen en oppervlakken in je badkamer om schade te voorkomen en de levensduur te verlengen.

het uitkiezen van een nieuwe badkamer

Lees ook deze blogs

Footer1
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.