Muziek speelgoed voor kleuters – een overzicht

De meeste kinderen maken graag muziek. Instrumentjes hebben vaak een enorme aantrekkingskracht op kleuters. In deze blog maken we een overzicht van leuk muziek speelgoed voor kleuters én lees je waarom muziek zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Muziek speelgoed voor kleuters
Afbeelding van Petra via Pixabay

Waarom een overzicht met muziek speelgoed voor kleuters?

Een tijd geleden hebben wij een blog gemaakt met het leukste muziek speelgoed voor kinderen vanaf 1 jaar. Daar kwam meteen reactie op: is het geen goed idee om ook zo’n overzicht te maken, maar dan voor kleuters? Dat doen wij natuurlijk graag!
Als kleuterjuf kan ik zeker onderschrijven dat het heel belangrijk is (en leuk natuurlijk) om met kleuters muziek te maken. Het aanschaffen van muziek speelgoed voor kleuters voor thuis is dan zeker een goed idee!

Muziek speelgoed voor kleuters
Afbeelding van Alicja via Pixabay

Waarom is muziek belangrijk voor kleuters?

Natuurlijk is het maken van muziek en het spelen met instrumenten vooral enorm leuk. Maar naast het feit dat het leuk is, is het ook nog eens heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen! Maar muziek is om nog veel meer redenen belangrijk voor kleuters:

  • Muziek is goed voor de taalontwikkeling. Je zou het misschien niet meteen denken, maar muziek en taal zijn heel erg aan elkaar verbonden. Door met muziek bezig te zijn, leren kinderen goed te luisteren. Dit is belangrijk, je traint zo het auditief geheugen en dit komt straks in de hogere groepen van de basisschool meer terug (bijvoorbeeld nauwkeurig luisteren naar een woord dat uitgesproken wordt bij een dictee). Ook leren kinderen klanken onderscheiden, zijn ze bezig met rijm en ritme.
  • Muziek is goed voor de sociaal emotionele ontwikkeling. We vinden het natuurlijk allemaal belangrijk dat kinderen goed in hun vel zitten. Muziek kan je helpen bij het uiten van je emoties. Denk bijvoorbeeld aan een troostend muziekje, om even te ontspannen, even ‘uitrazen’ door wild te dansen of op een trommel te slaan. Ook kan muziek je heel vrolijk maken!
  • Het is goed voor de creativiteit van kleuters. Door muziek te maken, vraag je hele andere dingen van een kind. De hersenen worden op een andere manier ingezet, waardoor flexibiliteit, improvisatie en ‘anders denken’ geoefend worden. Hier kun je dus thuis op inspelen, door muziek speelgoed voor kleuters in huis te hebben.
  • Het spelen op instrumentjes is goed voor de motorische ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het precies mikken op de toetsen van een xylofoon of piano of met je vingers precies de gaatjes van een fluit dichthouden.
Kleuter op keyboard
Afbeelding van jhfl via Pixabay

Muziekonderwijs aan kleuters

In de meeste kleuterklassen is er veel aandacht voor muziek. Gedurende de dag worden er in de klas veel liedjes gezongen. Denk bijvoorbeeld aan de opening van de dag, als je alle kinderen welkom heet. Wij zingen ook altijd een liedje voor de dagen van de week, voor het hulpje van die dag of als de kinderen weer naar huis gaan. Bij het fruit eten en opruimen hoort ook een liedje.
En natuurlijk geef je ook muzieklessen. Het aanleren van liedjes en rijmpjes, geluidenspelletjes, dansoefeningen én spelen met instrumentjes. Het is daarom superleuk om ook thuis muziek speelgoed voor kleuters te hebben.

Meisje met gitaar
Afbeelding van khamkhor via Pixabay

Thuis aan de slag met muziek speelgoed voor kleuters

Ik vond het zelf altijd ontzettend lastig als mensen aan mij vroegen wat ze mijn dochters voor hun verjaardag konden geven. Heel veel dingen hadden ze al, of deden ze eigenlijk niets mee. Maar muziek speelgoed voor kleuters is altijd een goed idee om te vragen! Het is gezellig, vrolijk en kinderen kunnen er heerlijk creatief mee aan de slag. En je gaat als ouder vaak ook verrast worden met een leuk optreden. Een extra bonus dus! Hieronder heb ik een overzicht gemaakt met leuk muziek speelgoed voor kleuters. Neem dus zeker een kijkje, en wellicht zie je wel iets wat jouw kinderen fantastisch zullen vinden!

Muziek speelgoed voor kleuters
Afbeelding van Cathalin via Pixabay

Heb je een ad blocker? Je zou hem uit kunnen zetten om onderstaande tips te kunnen zien van muziek speelgoed voor kleuters!

Snaarinstrumenten

Als eerste de snaarinstrumenten* als speelgoedidee voor muziek speelgoed voor kleuters!

Instrumenten om samen muziek te maken

In de kleuterklas maken we graag met zijn allen muziek! Dat kan heel goed met deze instrumentensets*

Om op te dansen

Educatief met muziek peelgoed

Diversen muziek speelgoed voor kleuters

Lees ook deze blogs

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.