Skip to Content

Muziek speelgoed vanaf 1 jaar – een lijst met de leukste cadeau ideetjes

Jonge kinderen beleven heel veel plezier aan met maken van geluid. Daarom zijn muziekinstrumenten dan ook zeker een leuk idee om te geven als cadeautje, bijvoorbeeld voor een verjaardag. Muziek speelgoed vanaf 1 jaar: in deze blog zetten we de leukste cadeau ideetjes op een rijtje.

Muziek speelgoed vanaf 1 jaar
Afbeelding van thedanw via Pixabay

Al jong muzikaal: muziek speelgoed vanaf 1 jaar

Een muziekinstrument spelen is toch vooral iets voor oudere kinderen? Nee hoor, juist helemaal niet! Jonge kinderen beleven al veel plezier aan het maken van geluiden en eenvoudige muziekjes. Natuurlijk kan je kind nog geen instrument spelen, maar van het zelf maken van geluiden zal je dreumes zeker genieten. En niet alleen dat: muziek speelgoed is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van je kleintje!

Muziek speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van baby’s. Vanaf het moment dat baby’s worden geboren, reageren ze op geluiden en ritmes om hen heen. Muziek kan helpen bij het ontwikkelen van hun gehoor, taal en motorische vaardigheden. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die regelmatig worden blootgesteld aan muziek, sneller leren spreken en een grotere woordenschat ontwikkelen dan baby’s die minder worden blootgesteld aan muziek. Muziek kan ook helpen bij het verbeteren van de coördinatie en het gevoel van ritme van baby’s. Het spelen van eenvoudige muziekinstrumenten, zoals speelgoedtrommels en xylofoons, kan hun motorische vaardigheden en hand-oog coördinatie versterken. Het is dus belangrijk om muziek op te nemen in het dagelijks leven van baby’s, zowel thuis als in de kinderopvang, om bij te dragen aan hun algehele ontwikkeling.

Muziek speelgoed vanaf 1 jaar
Afbeelding van Stephanie S. via Pixabay

Een gunstig effect op de ontwikkeling

Sommige ouders zijn niet zo enthousiast als hun dreumes met muziek speelgoed vanaf 1 jaar aan de slag gaat. Ze vinden het vooral een herrie. Ik ken ook ouders, die soms stiekem dit speelgoed verstoppen. Natuurlijk kun je helemaal gek worden van de hele dag deze herrie, maar muziek speelgoed heeft een positief effect op de ontwikkeling van een kind. Waarom is dit goed voor je kind?

  • Muziek luisteren heeft een positief effect op de taalontwikkeling. Door met muziekinstrumenten aan de slag te gaan, traint je kind zijn gehoor. Hij kan bepalen uit welke richting een geluid komt en herkent het verschil tussen klanken. Dit is later bij het leren lezen van groot belang. Als je veel liedjes zingt, leert je kind bijvoorbeeld ook sneller rijmwoorden.
  • Muziek kan rustgevend werken. We kennen allemaal een muziekdoosje dat je aanzet bij het slapen gaan. Van muziek speelgoed kunnen kinderen dus soms ook heerlijk rustig worden.
  • Kinderen kunnen hun emoties hierin kwijt. Je kunt je boze bui afreageren op een trommel, of troost vinden bij bepaalde liedjes. En muziek maakt je meestal blij!
  • Muziek speelgoed vanaf 1 jaar kan bijdragen aan een verbetering van de motoriek. Denk maar eens aan het slaan op een trommeltje, de gaatjes van een fluit dichtduwen of gewoon lekker dansen!
  • En natuurlijk is het samen aan de slag met met muziek speelgoed vanaf 1 jaar ook heel erg gezellig.

Genoeg redenen dus om die instrumenten niet elke keer te verstoppen, maar hier lekker thuis mee aan de slag te gaan.

Samen piano spelen
Afbeelding van Shlomaster via Pixabay

Muziek speelgoed vanaf 1 jaar als cadeautje

Ik weet het zelf nog goed van mijn eigen dochters: bij een verjaardag kwam er elke keer de vraag of we nog tips hadden voor een goed cadeau idee. Toen mijn jongste dochter jarig werd, hebben we van iemand een set met instrumenten gekregen. En dat was echt een regelrechte hit! Daarom willen wij in deze blog de leukste tips delen voor muziek speelgoed vanaf 1 jaar. Kijk hieronder maar eens wat voor leuks er allemaal bestaat! En wie weet, kun je het wel op het verlanglijstje van je kind zetten…

jongetje met trommel
Afbeelding van Daniel Ramirez via Pixabay

Houten muziekinstrumenten

houten muziekinstrumenten muziek vanaf 1 jaar bevoordert de ontwikkeling

Veel ouders geven de voorkeur aan houten speelgoed. Dit ziet er mooi uit en gaat niet zo snel kapot. Als je kijkt naar muziek speelgoed vanaf 1 jaar kun je ook de keuze maken voor houten muziekinstrumenten. Er is voor jonge kinderen al veel leuks verkrijgbaar!

Via deze link* vind je toffe houten muziekinstrumenten!

houten xylofoon
Afbeelding van Denise Wolters via Pixabay

Piano’s, xylofoons en keyboards

Piano’s, xylofoons en keyboards zijn voor jonge kinderen ontzettend aantrekkelijk. De vele knopjes of gekleurde balkjes die elk een eigen toon geven zorgen keer op keer voor veel plezier!

piano's, xylofoons en keyboards voor baby's en peuters. cadeautip verlanglijstje

Via deze link* vind je nog veel meer mooie artikelen!

Trommels

trommels vanaf 1 jaar muziekinstrument voor baby  dreumes en peuter

Trommels* zijn elke keer een succes! Ze maken een leuk geluid en zijn goed om de oog- handcoördinatie te oefenen.

Interactief speelgoed: muziek speelgoed vanaf 1 jaar

Natuurlijk kun je ook kiezen voor interactief muziek speelgoed voor kinderen vanaf 1 jaar. Dit is een stuk muzikaal speelgoed, maar dan vaak net met wat extra’s.

interactief muzikaal speelgoed. voorleesboeken, kinderliedjes, knuffels met muziek

Kijk via deze link* voor meer interactief muzikaal speelgoed.

Instrumentensets

Kun je niet kiezen? Of wil je thuis gewoon met het hele gezin aan de slag gaan? Denk dan eens aan een set met instrumenten!

instrumentensets . muziek vanaf 1 jaar om samen mee te spelen en te varieren in het muziekinstrument. cadeautip baby peuter

Kijk via deze link* voor meer instrumentensets voor de jongste kinderen!

Nationale dag van de muziek 24 maart

24 maart nationale dag van de muziek

De nationale dag van de muziek op 24 maart is een belangrijke viering voor muziekliefhebbers over de hele wereld. Deze dag wordt gevierd om de kracht en schoonheid van muziek te erkennen en te vieren. Het is een dag waarop mensen samenkomen om te luisteren naar hun favoriete muziekgenres, van klassieke muziek tot rock, pop en hip-hop. Veel landen vieren hun eigen nationale dag van de muziek, elk met hun eigen unieke tradities en feestelijkheden. Deze dag biedt niet alleen een gelegenheid om te genieten van muziek, maar ook om het belang ervan in onze cultuur en samenleving te onderstrepen.

Laten we met zijn allen ook aandacht geven aan muziek speelgoed vanaf 1 jaar!

instrumenten muziek vanaf 1 jaar om samen mee te spelen en te varieren in het muziekinstrument. cadeautip baby peuter

Lees ook deze blogs

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.