Skip to Content

Muziekkoffer zelf maken – Een koffer vol kinderliedjes

Op een site voor gastouders kwam ik ooit een heel leuk idee tegen. Kinderliedjes op een papiertje. In een grote bak en kinderen zelf liedjes uit laten zoeken om te gaan zingen. Een koffertje vol muziek hoe leuk is dat! In deze blog leg ik je uit hoe je een muziekkoffer zelf maken kunt.

Muziekkoffer zelf maken

Nu moet je weten dat ik als gastouder behoorlijk wat zing, daarbij heb ik een dochter die dol is op liedjes en zelf ook regelmatig liedjes aan het zingen is. Zelfs als ze moet slapen in de avond of middag ligt ze eerst nog een liedje te zingen waarbij ze soms zelf al tekst aan het verzinnen is. Iets wat ik vroeger als klein meisje ook altijd deed. Zo vertederend.

Ook als leerkracht had ik vorig jaar bij de kleuters een muziekkoffer gemaakt. Ideaal als je even een paar minuten over hebt om de hulpjes van de dag een kinderliedje uit te laten zoeken. Ook jij kunt dit, echt waar!

DIY

Ik heb ooit heel veel kinderkoffertjes ingeslagen die ik voor van alles en nog wat gebruik. Het idee was dan ook snel geboren om zelf een muziekkoffer te gaan maken.

muziekkoffer zelf maken

Ik zat eerst te twijfelen om allemaal plaatjes op internet te zoeken, of om foto’s te maken van voorwerpen hier in huis, maar uiteindelijk besloot ik om vanouds met de schaar aan de slag te gaan. Ik had wel 4 soorten kinderliedjes boeken in huis waar genoeg plaatjes in stonden en ook de tekst. Even goed uitzoeken welke plaatjes leuk waren en dat ik niet steeds in het zelfde liedje zou knippen als achterkant. De muziekkoffer was snel gevuld met kinderliedjes!

kinderliedjes

Daarna met folieplastic alles beschermen. Dochterlief had namelijk al snel door dat ik weer wat leuks aan het knutselen was en peuterde al snel het plaatje van het papiertje los. Niet handig die kleine peuterhandjes soms als je zelf een muziekkoffer gaat maken.

Overigens werkt het nog sneller om te lamineren! Maar toen ik deze koffer zelf maakte een paar jaar terug had ik nog geen lamineerapparaat.

De muziekkoffer zit nu vol met allerlei bekende kinderliedjes en straks met de feestdagen of thema’s komen daar natuurlijk nieuwe liedjes bij die ik dan op een ander kleur papiertje doe. Zo kun je je koffertje vol muziek elk seizoen of thema vullen met de liedjes die je wil aanleren.

Muziekkoffer zelf maken voor elke gelegenheid

muziekkoffer zelf maken

Je kunt heel leuk variëren met de liedjes door zelf te bepalen welke liedjes erin zitten en hoeveel liedjes de kinderen mogen uitzoeken om te gaan zingen. Voor kinderen is dit weer een andere vorm van denken aanleren want aan de hand van een plaatje zoeken ze een liedje uit. Als ze dus een huisje met een bezem zien denken ze opa bakkebaard.

Je kan er ook nog voor kiezen om in de muziekkoffer kleine muziekinstrumenten te doen af en toe. Een leuke verrassing als het koffertje vol muziek open gaat! En voor verjaardagsfeestjes maak je natuurlijk een koffertje vol muziek met een leuke verjaardagshoed*, een leuke slinger, een bloemenketting en verjaardagsliedjes!

muziekkoffer zelf maken

Zijn jullie kinderen ook dol op liedjes zingen? Ga jij ook zelf een muziekkoffer maken?

Handige linkjes om zelf ook een koffertje vol muziek te maken:

Lees ook deze blogs voor een boek vol kinderliedjes knutsels

Deze kinderliedjes heb ik allemaal knutsels mee gemaakt voor een kinderliedjesboek. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken als je zelf een muziekkoffer gaat maken.

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.