Skip to Content

Muziek op Schoot – een uitje voor ouder en kind

Toen ik via een vriendin hoorde over Muziek op Schoot, wist ik meteen dat ik dat wilde met mijn zoontje. Het zelfbedachte liedje dat ik voor hem zong toen hij nog in mijn buik zat, heeft ons namelijk door de eerste zware maanden van zijn leven geholpen. Sinds hij negen maanden is, hebben we nog amper een les gemist. En nu? Nu kunnen we niet wachten tot het coronavirus onder controle is en we weer kunnen gaan… Maar tot die tijd doen we Muziek op Schoot gewoon online!

Muziek op Schoot in Delft als wekelijks uitje

“Mama, wanneer gaan we weer naar Juf Félice?” Natuurlijk vraagt mijn zoontje ook vaak genoeg bijvoorbeeld naar opa en oma, maar het valt me de laatste tijd op dat hij vaker naar Juf Félice vraagt. Dat zal straks nog wat worden… Muziek op Schoot is namelijk voor kinderen tót 4 jaar en dat wordt hij in december. Het is echt een wekelijks uitje geworden waarin we (ja ik als moeder ook) ons even lekker in een andere wereld beleven. Een wereld van liedjes en vooral heel veel plezier.

muziek op schoot in delft

Vroeg voorbereid op Muziek op Schoot in Delft

Toen ik zwanger was, las ik een artikel over muziek tijdens de zwangerschap. Daarin dat je baby mee geniet als je zingt, doordat de geluidstrillingen van je stembanden rechtstreeks doorgaan naar je baby. De stemming waarin je terechtkomt als je zingt of muziek maakt/luistert, roept een positieve lichamelijke reactie op. En de vibratie die ontstaat, ervaart de baby als een soort massage. Daarom zong ik vaak een zelfverzonnen liedje voor hem.

Investeren in een rustige babytijd

Ook las ik, dat je kind na de geboorte de muziek of de liedjes zal herkennen. Dus je kunt tijdens je zwangerschap al in een rustige babytijd investeren door in je zwangerschap vaak naar prettige muziek te luisteren of door zelf te zingen. Het zal je baby doen herinneren aan de veilige baarmoeder. Rond de vijfde maand kan de baby je al horen. En met acht maanden kan de baby in je buik onderscheid maken tussen de verschillende soorten geluid zoals het hart van de moeder, het geborrel van het vruchtwater, spraak en muziek.

Ik móest naar Muziek op Schoot in Delft!

Mijn zoontje werd met 7 maanden al geboren, dus hij hoorde al veel te vroeg allemaal harde geluiden in het echt. Terwijl hij juist alle rust nodig had om te overleven. Maar ik merkte aan hem (of hij aan mij) dat we door ons liedje rustig bleven onder deze omstandigheden. Er is trouwens een hoop wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van muziek op kinderhersenen gedaan. Wat muziek doet met kinderhersenen heeft wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft voor het Jeugd Cultuurfonds leesbaar op een rijtje gezet. Toen een vriendin me vertelde over Muziek op Schoot, ik had er voor die tijd nog nooit van gehoord, wist ik meteen dat ik daarheen móest!

Maar wat is Muziek op Schoot dan precies?

Muziek op Schoot is eigenlijk spelen met muziek. Je bent spelenderwijs samen met je kind met muziek bezig. Door middel van praktische liedjes en muziekspelletjes worden dagelijkse bezigheden zoals opruimen, tanden poetsen en wandelen een spel. Mijn zoontje gaat sinds Muziek op Schoot in Delft spontaan zijn speelgoed opruimen wanneer we “Het speelgoed in de doos” gaan zingen. Verder leren we draagdansen en aanraakspelletjes tijdens een les. Maar ook doen we er een schootspel, beweegspel en dat met allerlei creatieve muzikale materialen. De kindjes wapperen bijvoorbeeld al dansend met gekleurde doekjes. En mijn zoontje heeft laatst op een harpje gespeeld dat gemaakt was van een kleerhanger!

Leren luisteren

Kinderen leren van Muziek op Schoot in Delft heel goed te luisteren in de zin van ’technisch’ met het gehoor luisteren. En dit heeft een positief effect op de taalontwikkeling. Mijn zoontje is nu drie jaar en ik kan met trots vertellen dat mensen hem qua taal vaak ouder inschatten. En dat terwijl hij juist met een achterstand geboren is door zijn vroeggeboorte! Kinderen die vaak muziek luisteren blijken ook beter te zijn in het filteren van achtergrondruis. Daardoor kunnen ze zich beter richten op dat wat ze willen en/of moeten horen. Dat ze Oost-Indisch doof zijn, dát blijf je helaas houden, maar dat los ik in de praktijk handig op door bijvoorbeeld een liedje te zingen over wat we gaan doen. Daarmee trek ik op een positieve manier zijn aandacht.

Muziek op Schoot in Delft online

muziek op schoot in delft

Door het coronavirus konden de lessen helaas niet doorgaan. Maar daar had Juf Félice al gauw iets op bedacht. De laatste lessen in de voorjaarsperiode heeft ze digitaal gemaakt, zodat we thuis tóch de serie af konden sluiten. Via Muziekkwartier op Facebook heeft ze elke dag gratis een kwartier muziekles gegeven aan jonge kinderen. En die staan nog steeds online. Daar kun je dus een indruk krijgen van de dingen die in Muziek op Schootlessen voorbij komen. Inmiddels zijn mijn zoontje en ik al bijna bij les 3 van de online lente-editie van Muziek op Schoot in Delft. Het grappige van de online lessen thuis is dat ik zelf wat meer los durf te gaan met hard meezingen en gewoon in mijn pyjama sta mee te dansen. Maar we kunnen haast niet wachten om weer fluitend en (zachtjes) zingend op de fiets naar Juf Félice te mogen gaan. En natuurlijk beer Bruno weer live te kunnen begroeten.

Wat doe jij fluitend en zingend met je kinderen?

Footer4 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.