Een kijkje achter de schermen bij een webshop

Een eigen webshop is een droom van vele mensen. Eigen baas zijn, zelf je eigen werktijden bepalen en producten verkopen waar je zelf helemaal achter staat. Samen met mijn man run ik onze eigen webshop. In deze blog krijg je een kijkje achter de schermen bij een webshop: wat komt er hier eigenlijk allemaal bij kijken en wat heb je eigenlijk nodig?

Kleding in een stellingkast een kijkje achter de schermen bij een webshop
Zo kun je ook handig artikelen pakken

Meer dan je denkt: een kijkje achter de schermen bij een webshop

Bij het hebben van een eigen webshop denken veel mensen in eerste instantie alleen aan het opsturen van de producten. Met je eigen producten iemand blij maken is natuurlijk geweldig. Maar bij het runnen van een eigen webshop komt veel meer kijken dan alleen pakketjes inpakken en wegbrengen.
Ik heb een eigen kledingwebshop én kledingmerk, en wil jullie graag een kijkje geven achter de schermen. Wat heb je nodig om een succesvolle webshop te draaien? 

kleding inpakken
een kijkje achter de schermen bij een webshop

Wat voor een webshop heb ik zelf?

Vaste lezers van MamaScrapelle hebben misschien al wel eens eerder een blog over onze webshop langs zien komen. Samen met mijn man run ik nu inmiddels al weer ruim 5 jaar onze eigen kinderkleding outlet. Wij verkopen online merkkleding voor kinderen, met altijd minimaal 50% korting op de originele verkoopprijs. En dat is zo’n succes, dat we sinds 2 jaar ook ons eigen kinderkledingmerk hebben! We verkopen dus producten die we elders inkopen, en kleding die we helemaal zelf ontwerpen en laten produceren.

een kijkje achter de schermen bij een webshop kinderkleding
Zo kun je ook handig artikelen pakken

Huisvesting van je webshop

Het ligt er natuurlijk aan wat voor soort producten je verkoopt aan wat voor opslagruimte je moet denken. Zijn deze producten heel klein (zoals bijvoorbeeld kralen of sieraden), of zijn ze juist groot? En hoeveel verschillende artikelen heb je op voorraad?
Toen wij net begonnen met onze webshop, deden we dit vanuit huis. Boven op zolder hadden we een kamer speciaal voor deze artikelen ingeruimd. Maar langzaam begonnen we groter te worden, en de producten passen dan niet meer eenvoudig in het huis. Daarom zijn wij met de opslag van onze webshop toen verhuisd naar een loods. Inmiddels zijn we daar toen toch ook weer uit ons jasje gegroeid, en zijn we weer voor een maatje groter gegaan. Als je webshop groeit, is het mogelijk ook nodig dat je opslagruimte groeit!

pallet vol dozen
Een pallet vol dozen kleding. Afbeelding van Francesco Romeo via Pixabay.

Een kijkje achter de schermen bij een webshop: hoe ziet zo’n loods er van binnen uit?

Ik vind het zelf altijd heel tof om kijkjes achter de schermen te krijgen bij andere bedrijven. Zij hebben vast slimme oplossingen voor dingen waar je zelf ook tegenaan loopt.
Wij hebben er voor gekozen om de inrichting van de loods zo basic mogelijk te houden, dan hoef je dit ook niet door te berekenen in de prijs van je producten. Maar een goede indeling is zeker wel handig!
Wij hebben voorin de loods een ruimte vrij gehouden om nieuwe partijen te ontvangen. Je hebt daar dan wel even wat ruimte nodig. Want als er een vrachtwagen voor de deur staat, die met een palletwagen pallets vol kleding binnen komt brengen, is het toch wel ontzettend handig dat je daar wat bewegingsvrijheid hebt.
Daarnaast hebben wij een grote werkruimte met bureauoppervlak, om daar bestellingen klaar te leggen en in te pakken. En achterin de loods, daar staat de voorraad.

palletwagen een kijkje achter de schermen bij een webshop
Met een palletwagen de pallets binnen zetten. Afbeelding van RR151 via Pixabay.

Hoe berg je je artikelen op?

Tja… wat is nu de ideale manier om je voorraad op te bergen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Dat komt omdat dat natuurlijk afhankelijk is van de soort artikelen, of je veel dezelfde voorraad hebt, of juist veel verschillende items én van je eigen voorkeur.
Wij werken zelf graag vanuit dozen. Maar een droom voor de toekomst is toch nog wel om een keer goed naar de magazijninrichting te gaan kijken. We gebruiken nu enkele stellingen, maar dit zouden er zeker nog wel meer kunnen worden. En dan zou het helemaal fantastisch zijn als dit meer geautomatiseerd is, met bijvoorbeeld scanbare codes. En natuurlijk is er nog veel meer mogelijk: grotere inpaktafels, rolcontainers met spanbanden voor het vastzetten van de lading of een fijne bureaustoel.

spanband
Afbeelding van Hans via Pixabay.

En het verzenden dan?

Omdat wij met zijn tweetjes zijn, doen wij dus echt alles zelf. Van artikelen inkopen (en onze eigen collectie ontwerpen), tot het maken van berichtjes voor social media. Van het verzamelen van bestellingen, tot het afwerken van de retouren. En ook de pakketjes inpakken en verzenden is één van onze taken.
Dat verzenden doen wij in plastic verzendzakken. En het is elke dag weer een heerlijk gevoel als je een flinke stapel bestellingen naar het postkantoor mag brengen!

dozen een kijkje achter de schermen bij een webshop

Wij zijn benieuwd: heb jij zelf ook een webshop?

Footer3
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.