Skip to Content

Autismeweek 2024 – voor meer kennis en begrip rondom autisme

Van zaterdag 30 maart t/m zondag 6 april wordt de Autismeweek georganiseerd. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Deze aandacht is nodig gezien de misvattingen of ontbrekende kennis die er veelal is. Want het gaat natuurlijk niet om een vaststaande eigenschap die bij iedereen hetzelfde is. Autisme is een spectrum aan kenmerken en het is heel belangrijk om aandacht te hebben voor het individu. Tijdens de autismeweek 2024 worden dan ook allerlei activiteiten en workshops georganiseerd om de kennis te vergroten. Om herkenning en erkenning te vergroten. Waar draait autisme om? Lees verder voor een uitleg en een greep uit de boeiende activiteiten die plaatsvinden tijdens de autismeweek 2024.

autismeweek 2024

Wereldwijde aandacht voor autisme

De NVA Autismeweek wordt ieder jaar georganiseerd rond 2 april. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Dé dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Een Autismespectrumstoornis (ASS) is een diagnose die wordt vastgesteld volgens de criteria van de DSM-5, een classificatiesysteem voor psychiatrische aandoeningen. Daarin wordt gekeken naar een aantal gebieden waarop moeilijkheden worden ervaren (bron: Mentaal Beter):

 • Moeilijk contact maken en onderhouden;
 • Veel moeite hebben met veranderingen;
 • Niet flexibel zijn in denken en doen;
 • Zich moeilijk iets kunnen verbeelden of de fantasie laten gaan;
 • Gevoeliger of juist minder gevoelig voor prikkels als pijn en geluid zijn;
 • Anderen minder goed kunnen aanvoelen;
 • Herhaling in gedragingen en vasthouden aan routines;
 • Overmatige belangstelling voor een bepaald onderwerp.
Autismeweek puzzelstukje
Afbeelding van Tara-Winstead via Pexels

Diversiteit binnen het spectrum van autisme

Het is natuurlijk niet zo dat autisme er altijd hetzelfde uitziet. Diversiteit binnen het spectrum van autisme is een belangrijk punt waar ook het Autismefonds aandacht aan besteedt tijdens deze Autismeweek 2024. Want naast de moeilijkheden in bijvoorbeeld sociaal contact, behelst autisme ook een aantal speciale en sterke eigenschappen. Zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Kwaliteiten die binnen iedere school of bedrijf enorm gewaardeerd worden! Dus ook daar mag wat meer aandacht voor komen.

Helaas blijkt het voor kinderen en volwassenen met autisme toch vaak heel lastig om staande te blijven in de maatschappij. Echt contact maken is lastig. Ook omgaan met veranderingen, plotselinge gebeurtenissen en spannende situaties is moeilijk. Maar er is dus geen eenduidig beeld en autisme hoeft het ook zeker niet altijd heel duidelijk aanwezig te zijn. Er is in ieder geval sprake van een anders verlopende prikkelverwerking in de hersenen.

brein
Afbeelding van Elisa via Pixabay

Activiteiten Autismeweek 2024

Voor iedereen die te maken heeft met autisme op de één of andere manier, neem zeker een kijkje op de website van de autismeweek. Want er wordt heel veel moois georganiseerd om de kennis te vergroten. En om met name ook de diversiteit onder de aandacht te brengen. Want iedereen is uniek! Een kleine greep uit de activiteiten die georganiseerd worden:

 • Bij centrum Parrotia in Roosendaal is de expositie ‘Aut de Kunst‘ te zien. In de expositie stellen mensen met autisme hun creatieve talenten tentoon. De expositie is speciaal voor het 10-jarig jubileum van het Autisme Informatie Centrum.
 • Op 29 maart is er bij Speeltuin De Keizer in Vriezenveen (OV) een Prikkelarm Pasen, georganiseerd door Care4Uall. Kom eieren zoeken met de paashaas en spelen in de klimhuis.
 • Op 3 april is er een ontmoetingsavond voor mensen met autisme bij Brownies & Downies Delft. Er zijn tijdens deze avond diverse organisaties aanwezig die informatie kunnen geven.
 • Op 3 april is er ook een online workshop stress-signalen bij autisme. Deze workshop biedt handvatten om minder snel overprikkeld of onderprikkeld te raken bij autisme. Waardevolle informatie dus!
 • Op 5 april wordt er een filmavond georganiseerd in Dordrecht, bij Filmtheater De Witt. Daar is ook het mobiele minitheater Brain on Wheels aanwezig.

Autisme heeft vele uitingsvormen en wij willen eraan werken om stereotype beelden van autisme te vervangen. Die stereotype beelden zitten mensen met autisme in de weg bij het krijgen van een diagnose, het vinden van werk, het leggen van contacten of het ontvangen van de zorg die zij nodig hebben.

Website Autismefonds
autismeweek ASS bij kinderen en volwassenen. Autisme hoofdfoto

Kinderen met autisme – opvoeding en onderwijs

Het leren omgaan met autisme is een uitdaging, voor zowel het kind zelf als hun omgeving. Vaak is het al vanaf jonge leeftijd duidelijk dat er moeilijkheden zijn op bepaalde gebieden. Maar het kan ook wat minder duidelijk zijn en dan wordt een diagnose vaak pas op latere leeftijd gesteld. Blogger Mandy Verleijsdonk is actief om het onderwerp autisme en neurodiversiteit onder de aandacht te brengen. Zij is zelf ook pas op latere leeftijd gediagnosticeerd. Achteraf kan het een hoop verduidelijken. Bijvoorbeeld waarom er moeilijkheden zijn geweest binnen het onderwijs, of waarom het maken en onderhouden van contacten lastiger is.

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren informatie krijgen van ervaringsdeskundigen. Want dat geeft een stukje herkenning, en ook tips om ermee om te leren gaan. Na het stellen van een diagnose is het in de eerste plaats natuurlijk belangrijk om de juiste hulp en begeleiding in te zetten. Het bieden van een duidelijke structuur, zowel thuis als op school, kan kinderen met autisme helpen. Maar ook aandacht voor de sterke kanten van een kind is belangrijk. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar zeker kinderen die een diagnose zoals autisme of ADHD krijgen. Een goed boek is bijvoorbeeld Ik ben Autastisch* van ervaringsdeskundige Bianca Toet. Een positieve benadering! Lees de recensie op StoerLeesVoer

Doelen en projecten Autismefonds

Het is ontzettend goed en belangrijk dat de Autismeweek 2024 wordt georganiseerd. Zo ontstaat er hopelijk meer begrip en respect. Het autismefonds heeft als doel om de participatie van mensen met autisme te vergroten. Ze dragen onder andere bij aan wetenschappelijk onderzoek, aan het geven trainingen en het oprichten van regionale autisme informatiecentra.

 • Een mooi voorbeeld waar ze aan bijdragen is de inzet van therapiehonden. PAWS (Parents Autism Workshops & Support) is een trainings- en begeleidingstraject van KNGF Geleidehonden voor ouders/verzorgers van kinderen met een autismespectrumstoornis. Via workshops en informatiemateriaal helpt PAWS bij het zoeken naar een geschikte huishond en bij het trainen hiervan.
 • Ook een mooi project waar het Autismefonds mee bezig is de ontwikkeling van een eigen Nederlandse Minecraft server. Het doel van dit project is het opleveren van een gameomgeving, waar jongeren met autisme op een veilige manier met elkaar kunnen spelen en communiceren.

Wil je meer weten over het steunen van het Autismefonds? Kijk dan zeker op de website wat je kunt doen, bijvoorbeeld middels een donatie. Maar ook als maatje of coördinator kun je veel betekenen!

Meer interessante blogs en boeken

Hieronder volgen klikbare foto’s naar bol

Ik ben autastisch
Ik ben autastisch! – Bianca Toet
Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.