Autismeweek 2023 – voor meer kennis en begrip rondom autisme
Van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april wordt de Autismeweek georganiseerd. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Deze aandacht is nodig gezien de misvattingen of ontbrekende kennis die er veelal is. Want het gaat natuurlijk niet om een vaststaande eigenschap die bij iedereen hetzelfde is. Autisme is een spectrum aan kenmerken en het is heel belangrijk om aandacht te hebben voor het individu. Tijdens de autismeweek 2023 worden dan ook allerlei activiteiten en workshops georganiseerd om de kennis te vergroten. Om herkenning en erkenning te vergroten. Waar draait autisme om? Lees verder voor een uitleg en een greep uit de boeiende activiteiten die plaatsvinden tijdens de autismeweek 2023.

Wereldwijde aandacht voor autisme
De NVA Autismeweek wordt ieder jaar georganiseerd rond 2 april. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Dé dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Een Autismespectrumstoornis (ASS) is een diagnose die wordt vastgesteld volgens de criteria van de DSM-5, een classificatiesysteem voor psychiatrische aandoeningen. Daarin wordt gekeken naar een aantal gebieden waarop moeilijkheden worden ervaren (bron: Mentaal Beter):
- Moeilijk contact maken en onderhouden;
- Veel moeite hebben met veranderingen;
- Niet flexibel zijn in denken en doen;
- Zich moeilijk iets kunnen verbeelden of de fantasie laten gaan;
- Gevoeliger of juist minder gevoelig voor prikkels als pijn en geluid zijn;
- Anderen minder goed kunnen aanvoelen;
- Herhaling in gedragingen en vasthouden aan routines;
- Overmatige belangstelling voor een bepaald onderwerp.

Diversiteit binnen het spectrum van autisme
Het is natuurlijk niet zo dat autisme er altijd hetzelfde uitziet. Diversiteit binnen het spectrum van autisme is een belangrijk punt waar ook het Autismefonds aandacht aan besteedt tijdens deze Autismeweek 2023. Want naast de moeilijkheden in bijvoorbeeld sociaal contact, behelst autisme ook een aantal speciale en sterke eigenschappen. Zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Kwaliteiten die binnen iedere school of bedrijf enorm gewaardeerd worden! Dus ook daar mag wat meer aandacht voor komen.
Helaas blijkt het voor kinderen en volwassenen met autisme toch vaak heel lastig om staande te blijven in de maatschappij. Echt contact maken is lastig. Ook omgaan met veranderingen, plotselinge gebeurtenissen en spannende situaties is moeilijk. Maar er is dus geen eenduidig beeld en autisme hoeft het ook zeker niet altijd heel duidelijk aanwezig te zijn. Er is in ieder geval sprake van een anders verlopende prikkelverwerking in de hersenen.

Activiteiten Autismeweek 2023
Voor iedereen die te maken heeft met autisme op de één of andere manier, neem zeker een kijkje op de website van de autismeweek. Want er wordt heel veel moois georganiseerd om de kennis te vergroten. En om met name ook de diversiteit onder de aandacht te brengen. Want iedereen is uniek!
Autisme heeft vele uitingsvormen en wij willen eraan werken om stereotype beelden van autisme te vervangen. Die stereotype beelden zitten mensen met autisme in de weg bij het krijgen van een diagnose, het vinden van werk, het leggen van contacten of het ontvangen van de zorg die zij nodig hebben.
Website Autismefonds

Een kleine greep uit de activiteiten die plaatsvinden tijdens de Autismeweek 2023:
- Elk autisme vooroordeel is er één teveel – 29 maart 2023. Online rondetafelgesprek, waarbij vijf volwassenen met autisme met elkaar in gesprek gaan. Zij praten over voordelen waar ze tegenaan lopen en hoe ze daarmee omgaan. Herkenbaarheid voor mensen met autisme en eye-openers voor de mensen in hun omgeving.
- Thema-avond ‘Thuiszitters’ – 29 maart 2023 in Arnhem. Tijdens deze avond geeft Marieke Hädicke een presentatie over het begeleiden van jongeren met autisme en/of hoogbegaafdheid die thuiszitten of moeite hebben met hun schoolgang.
- Symposium UNIEK Talent: kwaliteiten van autisme – 31 maart 2023. In het symposium ligt de nadruk op talenten van (jong)volwassenen met autisme en hoe je deze zelf, als vriend, familielid, collega of werkgever meer tot bloei kan brengen. Het onderwerp zal benaderd worden vanuit het perspectief vanuit de wetenschap en ervaringskennis.
- Lezing autisme en puberteit – 27 maart in Houten en 30 maart in Lekkerkerk. Uit onderzoek komt naar voren dat ouders van een kind met autisme zich vaak zorgen maken over de puberteit, met name ook over de seksuele ontwikkeling. Hoe verloopt de puberteit bij iemand met autisme?
- Workshop contact maken en flirten – 25 maart 2023 Eindhoven. Nieuwe contacten maken kan soms lastig zijn. Want waar ontmoet je iemand? Wat zeg je dan en hoe zorg je dat je contact houdt? Wat is nou eigenlijk flirten en hoe doe je dat?
- Ladies Night – 3 april 2023 Eindhoven. Hoe uniek ben jij? Deze avond is bedoeld voor vrouwen met autisme of een vermoeden hiervan. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en kunnen vragen worden gesteld. Het kan fijn zijn om herkenning te vinden bij elkaar en tips te krijgen.
Kinderen met autisme – opvoeding en onderwijs
Het leren omgaan met autisme is een uitdaging, voor zowel het kind zelf als hun omgeving. Vaak is het al vanaf jonge leeftijd duidelijk dat er moeilijkheden zijn op bepaalde gebieden. Maar het kan ook wat minder duidelijk zijn en dan wordt een diagnose vaak pas op latere leeftijd gesteld. Blogger Mandy Verleijsdonk is actief om het onderwerp autisme en neurodiversiteit onder de aandacht te brengen. Zij is zelf ook pas op latere leeftijd gediagnosticeerd. Achteraf kan het een hoop verduidelijken. Bijvoorbeeld waarom er moeilijkheden zijn geweest binnen het onderwijs, of waarom het maken en onderhouden van contacten lastiger is.
Het is belangrijk dat kinderen en jongeren informatie krijgen van ervaringsdeskundigen. Want dat geeft een stukje herkenning, en ook tips om ermee om te leren gaan. Na het stellen van een diagnose is het in de eerste plaats natuurlijk belangrijk om de juiste hulp en begeleiding in te zetten. Het bieden van een duidelijke structuur, zowel thuis als op school, kan kinderen met autisme helpen. Maar ook aandacht voor de sterke kanten van een kind is belangrijk. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar zeker kinderen die een diagnose zoals autisme of ADHD krijgen. Een goed boek is bijvoorbeeld Ik ben Autastisch* van ervaringsdeskundige Bianca Toet. Een positieve benadering! Lees de recensie op StoerLeesVoer


Doelen en projecten Autismefonds
Het is ontzettend goed en belangrijk dat de Autismeweek 2023 wordt georganiseerd. Zo ontstaat er hopelijk meer begrip en respect. Het autismefonds heeft als doel om de participatie van mensen met autisme te vergroten. Ze dragen onder andere bij aan wetenschappelijk onderzoek, aan het geven trainingen en het oprichten van regionale autisme informatiecentra.
- Een mooi voorbeeld waar ze aan bijdragen is de inzet van therapiehonden. PAWS (Parents Autism Workshops & Support) is een trainings- en begeleidingstraject van KNGF Geleidehonden voor ouders/verzorgers van kinderen met een autismespectrumstoornis. Via workshops en informatiemateriaal helpt PAWS bij het zoeken naar een geschikte huishond en bij het trainen hiervan.
- Ook een mooi project waar het Autismefonds mee bezig is de ontwikkeling van een eigen Nederlandse Minecraft server. Het doel van dit project is het opleveren van een gameomgeving, waar jongeren met autisme op een veilige manier met elkaar kunnen spelen en communiceren.
Wil je meer weten over het steunen van het Autismefonds? Kijk dan zeker op de website wat je kunt doen, bijvoorbeeld middels een donatie. Maar ook als maatje of coördinator kun je veel betekenen!
Meer interessante blogs en boeken
- Kinderplanbord met pictogrammen
- Slaapproblemen door ADHD
- Hoogbegaafde kinderen en perfectionisme
- Omgaan met faalangst
- Verzwaringsproducten voor kinderen
- verzwaringskussen
- Onrustige kinderen in de klas
- De voordelen van scouting
- Autisme als atypische ontwikkeling, een denker zijn – recensie op StoerLeesVoer
- De jongen die te veel voelde – Lorenz Wagner– recensie op StoerLeesVoer
- De kracht van autisme, een boek van Vera Helleman– recensie op StoerLeesVoer


Hieronder volgen klikbare foto’s naar bol

