Skip to Content

Onrustige kinderen in de klas – een blog met tips

Misschien herken je het van je eigen kind, of misschien ben je zelf leerkracht. Onrustige kinderen in de klas komt vaker voor dan je wellicht denkt. We worden ons steeds meer bewust van het feit dat we moeten bewegen. Dat is vreemd, want van nature zijn we gewend om de hele dag te bewegen. Waar kinderen vroeger soms een half uur aan het wandelen waren of aan het fietsen naar school, worden ze nu tot aan de schooldeur achterop de scooter of met de auto gebracht. Kinderen bewegen minder en daar worden ze vanzelf wel onrustig van. Maar ook kinderen die wel voldoende beweging buiten school krijgen kunnen onrustig zijn in de klas.

Onrustige kinderen in de klas

kauwsieraad

Soms heb je gewoon dagen dat je veel instructies moet geven bijvoorbeeld, of dagen vol met CITO of IEP toetsen. Dan is het logisch dat er meer onrustige kinderen in de klas zitten. Maar op gewone dagen kunnen er kinderen zijn die al moeite hebben met een half uur stilzitten. Sommige kinderen gaan uit onrust kauwen op hun kleding/potloden of pennen. De kauwsieraden zijn hier perfect voor zoals je ook al in eerdere blogs van juf Joyce hebt kunnen lezen. Andere kinderen gaan friemelen met hun vingers en pulken hele gummen uit elkaar. En weer een andere groep krijgt tikkende benen of zetten hun stoel constant op 2 poten.

Als ADHD’er herken ik dat wel, juist door te bewegen zorg ik ervoor dat ik mijn concentratie erbij blijf houden. Zie je mij in een vergadering doodlen dan betekent dat niet dat ik het niet interessant vind, ik heb een extra bezigheid nodig om mij beter te kunnen concentreren. Nagellak blijft bij mij, ondanks de gel, niet langer dan een week zitten. Ik ga net zolang friemelen en peuteren tot het los komt.

Maar het zijn niet alleen de kinderen in de klas met ADHD die onrustig kunnen worden. ADD, ASS ( autisme) en hoogsensitieve kinderen kunnen ook wiebelig worden tijdens de les. En ja ook kinderen zonder een diagnose hebben soms onrust in zich. Deze blog is niet bedoelt om kinderen te labelen, maar om voorbeelden te geven voor wie deze materialen handig kunnen zijn.

Hoe kun je deze kinderen helpen?

onrustige kinderen in de klas

Misschien ben jij wel zo’n toffe juf die de kinderen even extra buiten laat spelen, of wellicht is er wel een plekje in de gang of mogen ze even op visite bij de onderbouw waar ze lekker kunnen spelen in de bouwhoek bijvoorbeeld. Maar ja je wil de kinderen niet de hele dag buiten de klas hebben, want immers is er in de klas ook een hele hoop te leren.

Voor kinderen die onrustige benen hebben of moeite hebben met prikkelverwerking zijn er de verzwaringskussens en verzwaringsknuffels. Door middel van diepe druk helpt het onrustige kinderen in de klas kalmeren en ontspannen. Met als resultaat betere focus tijdens de les.

onrustige kinderen in de klas

Iets wat ik als gastouder al had gemerkt is dat sensorybottles perfect zijn voor jonge kinderen. Ze kunnen er uren naar kijken en hun fantasie kan er vele kanten mee op. Maar er zijn ook hele gave Sensorische flessen die meer een I Spy thema hebben. Wat kun je allemaal ontdekken terwijl je in de fles kijkt en langzaam ronddraait. Ik ben echt verliefd op de flessen van Petit Boum en zou ze allemaal wel willen hebben in mijn klas. Heerlijk om te ontprikkelen en toch nog in de klas aanwezig kunnen blijven.

Heb jij vaak last van onrustige kinderen in de klas? Dan zijn dit een aantal producten die helpen om kinderen te ontprikkelen.

Lees ook deze blogs

Footer2 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.