Skip to Content

Drie redenen waarom kinderen baat kunnen hebben bij een bijtketting

Mijn oudste is hoogsensitief en sinds hij een bijtketting gebruikt, kan hij de prikkels om hem heen beter verwerken. Dankzij mijn zoon ben ik mezelf in de bijtketting gaan verdiepen en wat ze voor kinderen kunnen betekenen. In mijn blog kom je erachter waarom een bijtketting voor kinderen fijn kan zijn.

Waarom een bijtketting voor kinderen?

Uit onderzoek is gebleken dat kauwen niet alleen zorgt voor het vermalen van ons voedsel, maar dat het ook helpt bij andere dingen. Kinderen met vormen van autisme, ADHD of hooggevoeligheid kunnen moeite hebben om alle prikkels om hen heen te verwerken. Vaak reageren ze door heel onrustig of zelfs boos te worden. Dankzij het kauwen kunnen ze “omgevingsprikkels” beter verwerken en zullen ze minder snel boos worden. Alles over autisme lees je hier. Maar nu eerst over op bijtketting voor kinderen!

Het helpt om je beter te concentreren

kind met kauwdop

In mijn groep 7 zitten er een aantal kinderen die moeite hebben om zich te concentreren. Sommige leerlingen bijten daardoor op hun pennen, wiebelen op hun stoel of pakken van alles vast om het daarna te laten vallen. Ik ben erachter gekomen dat, wanneer ze kauwen op een bijtketting voor kinderen of kauwdop, ze zich beter kunnen concentreren. Door te kauwen ontspannen ze meer en gaat alle “energie” daar heen. Ze zijn minder bewegelijk en hebben sneller hun werk af.

Ze kauwen niet meer alles kapot

Er zijn kinderen die behoefte hebben om alles in hun mond te doen of overal op te kauwen. Door hen een bijtketting voor kinderen te geven centreer je de behoefte naar één plek en hoeft je kind niet elke keer op zoek te gaan naar iets anders om op te kauwen. Ik heb zelfs gelezen dat een kind de afstandsbediening kapot had gebeten… oeps.

Wat voor soort bijtketting voor kinderen

bijtketting voor kinderen

Er zijn veel verschillende bijtketting voor kinderen te koop. Het is belangrijk om te weten wat de kauwbehoefte is van je kind. Bijt jouw kind vaak en hard dan moet je op zoek gaan naar een stevig sieraad die dit aan kan. Op de website van bijtketting.nl is er speciaal voor de intensieve bijter een kopje aangemaakt. Daar staan alle bijtkettingen die je voor jouw bijter kan gebruiken. Zou zonde zijn als die al snel kapot gaat.

Mijn favoriete bijtkettingen

Bijtketting.nl heeft veel verschillende soorten en vormen bijtkettingen voor kinderen. En niet onbelangrijk… ze zijn niet duur. Ikzelf zou voor de druppel gaan. Hij valt niet erg op en is in verschillende kleuren te verkrijgen.

Mijn zoon daar in tegen is dol op lego, maar een erg intensieve bijter. Het legopoppetje gaat hij helemaal geweldig vinden, maar is niet geschikt voor hem omdat hij te snel kapot zou gaan. Daarom was zijn allereerste bijtketting een oreo koekje! Eerst vond hij het maar gek en was hij bang dat hij werd uitgelachen, maar gelukkig kreeg hij geweldige reacties. Ondertussen zijn we al vier kettingen verder.

bijtketting voor kinderen

Mijn dochter van twee vond het uiltje helemaal fantastisch. Ze heeft het nog niet echt nodig, maar draagt hem heel graag. Waarom ze dan wel een bijtketting voor kinderen heeft? Ze wilde net als haar grote broer ook een mooie ketting en zeg nou zelf zo’n ketting kan je toch ook gewoon dragen?

Mijn ervaring bijtketting voor kinderen

Ik ben erg blij dat ik een bijtketting voor kinderen heb aangeschaft voor mijn zoontje. Hij heeft er veel baat bij en draagt hem elke dag. Dankzij de bijtketting wordt hij minder boos en stopt hij geen speelgoed meer in zijn mond. Erg fijn! Soms vergeten we zijn ketting. Daarom hebben we er ook eentje standaard op zijn school liggen. Ook moeten we om de zoveel tijd een nieuwe kopen, omdat zijn oude kapot gaat. Door het kauwen komen er toch scheurtjes in en uiteindelijk breekt hij. Hoe lang hij mee gaat verschilt per bijtketting.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaring met bijtkettingen. Heb je al een bijtketting voor kinderen of wil je er eentje aanschaffen? Je mag mij altijd om tips vragen!

o

Lees ook deze blogs

Gebruik jij thuis of in de klas een bijtketting voor kinderen?

Footer4
Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Frauke

Wednesday 12th of August 2020

Hallo ik heb eigenlijk een vraag. Ik heb net voor mijn dochter (6 jaar) een bijtketting gekocht daar ze van alles in haar mond steekt. Maak ik met haar regels over het gebruik hiervan kan het altijd en overal? Momenteel vindt ze het gek om het uiltje in haar mond te steken (thans waren haar vingers, potloden, speelgoed,... alles eigenlijk daar wel geschikt voor)

Joyce

Monday 17th of August 2020

Hi Frauke,

Wat fijn voor je dochter dat je een bijtketting hebt. Ik kan het mij voorstellen dat ze het gek vindt. Het is ook even wennen. Met mijn zoon en de kinderen uit de klas heb ik afspraken gemaakt. Vooral om te voorkomen dat ze het te pas en te onpas in hun mond deden. Mijn zoon ging bijvoorbeeld praten met de bijtketting in zijn mond. Niet heel erg handig.

Je kan haar uitleggen dat als ze op haar vingers wil sabbelen ze nu de uil kan gebruiken. Waarom? Leg haar vooral uit dat dit beter voor haar tanden is. Ik weet bijna zeker dat ze hem dan wel gaat gebruiken. Voor potloden heb je van die leuke dingen die je erop kan schuiven. Zie de foto's in deze blog. Erg fijn voor in de klas!

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.